”EPD’er, DGNB, REACH og EU-taksonomi” – AO giver dig styr på de grønne forkortelser

Som ejer af en installatørvirksomhed kan det være svært at navigere i de mange grønne forkortelser.

Foto: AO

AO er ”Hverdagens Grønne Partner” for installatører, og vi er heldigvis eksperter på, hvad du skal vide om de mange grønne forkortelser i din virksomhed. 

Vi oplever mange upræcise og meningsløse krav fra bygherrerådgivere til vores kunder, og derfor vil vi med denne guide klæde dig på til at forstå bygherrernes krav og fortælle dem, når de kræver noget, der ikke giver mening. Lad os tage nogle af de krav, vi ofte ser, hvor bygherrerådgiverne ikke har helt styr på tingene:

”Send os lige EPD’erne for alle varer”

Sådan siger mange bygherrerådgivere lige nu, men hvad er egentlig en EPD, og er det et krav, at du skal levere dem?

En EPD er, kort fortalt, en rapport for et produkt, som fortæller, hvor meget CO2 produktet udleder gennem hele sin ”livscyklus”, dvs. fra råmaterialerne hives op af jorden, produktet fremstilles, og til det transporteres, tages i brug og afskaffes igen efter endt levetid. Det vigtige for installatøren er ikke at forstå udregningen. Installatøren skal bare vide, at EPD’en bruges til at fortælle, hvor meget CO2  en vare udleder.

Dine fordele ved at bruge produkter med EPD’er:

- I flere byggerier ønsker bygherrer EPD’er for at kende CO2-udledningen, og i DGNB-byggerier kan det give ekstra point til byggeriets bæredygtighedsvurdering. Hos AO kan du let vælge varer med EPD på vores hjemmeside eller få tilbud med flere EPD’er.

Der er dog ingen lovkrav til, at du som installatør skal levere EPD’er. Det er et tilvalg fra bygherrernes side; de kan også vælge at bruge standardværdier i deres CO2-beregninger. AO har mange varer med EPD’er, men det er fortsat kun få producenter, der har udarbejdet EPD’er for deres varer. Så når en bygherre fx siger: ”Send os lige EPD’er for alle varer”, så skal du vide, at det ikke kan lade sig gøre - og det er heller ikke er et lovkrav – men hos AO kan du vide dig sikker på, at du får EPD’er på alle varer, hvor de er til rådighed.

”I må kun bruge varer, som lever op til DGNB-guld”

DGNB er en certificeringsordning, som et byggeri kan få. Den viser, at byggeriet lever op til nogle bæredygtighedskrav. Om et DGNB-byggeri er DGNB-sølv, -guld eller -platin kommer an på flere ting, fx antallet af cykelstativer, el-ladestandere, affaldssortering og mange andre ting, som intet har at gøre med de varer, du køber hos din grossist. Der er dog også krav til de varer, du køber. Disse krav handler oftest om, hvorvidt der er miljøfarlige stoffer i varerne. Alle de forskellige områder i DGNB giver point til det samlede byggeri.

Når I skal til at købe varer, så få bygherren til at oplyse de præcise krav, der stilles til produkterne, da et produkt i sig selv ikke kan være ”DGNB-guld”-godkendt. Forskellige varer kan give forskellige point til DGNB-byggeriet. Derfor er det vigtigt, at du inden projektets start får bygherren til at oplyse om de krav, der stilles til varerne, og hvilket ”kvalitetstrin” hver vare skal være på. Det gør nemlig, at vi i AO kan hjælpe dig med at vælge de rigtige varer fra starten. 

”Alt, du bruger, skal være godkendt til EU-taksonomi”

EU-taksonomien er svær at forstå, og som mindre installatør behøver du heldigvis ikke sætte dig ind i alle detaljer. Det, du egentlig bare skal vide, er, at vi i AO kan hjælpe dig med at vælge de rigtige produkter, når kravet stilles. Efter sommerferien gør vi det endnu lettere, da du i tilbud og på AO.dk kan se de varer, der lever op til EU-taksonomien – og også de varer, der ikke stilles krav til i EU-taksonomien. Det er nemlig kun få varer, der stilles krav til.

Som nævnt ovenfor skal du ikke tro på alt, hvad du hører. Desværre oplever vi ofte, at der bliver sagt og skrevet ting, der bærer præg af, at selv rådgiverne på projektet ikke helt ved, hvad de har med at gøre. I AO er vi ”Hverdagens Grønne Partner”, og har du udfordringer eller spørgsmål til konkrete projekter, kan du altid tage fat i os, så vi kan få dig på rette vej og hjælpe med de helt rigtige produkter til dit projekt!

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Energioptimering og grøn omstilling

Øget omsætning, besparelser for kunden og mindre CO2 udledning. Fokus på energioptimering af alle slags er en win-win-win case.

Fokus på grøn omstilling og højere energipriser har for alvor fået udbuddet af produkter til energioptimering til at boome. Hvad enten det drejer sig om reduktion af energien i vandbårne varmeinstallationer eller styring af elforbruget er der hjælp at hente. 

Læs meget mere om de forskellige muligheder og om de virksomheder, der udbyder dem, i dette tema om Energioptimering og Grøn omstilling.

Mere fra...

11.06.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

AO har vist vejen i den grønne omstilling til elbiler

10.06.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

CO2-regnskab er slet ikke så svært – Se AO’s guide til installatørers CO2-regnskab

10.06.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

”EPD’er, DGNB, REACH og EU-taksonomi” – AO giver dig styr på de grønne forkortelser

27.05.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

AO tager sin egen medicin: Udvikler EPD'er for egne varer

06.05.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Kommer dine varer frem i tomme lastbiler?

19.04.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

AO i klimaopråb: CO2-udledningen skal ned i byggerierne