EU-udspil kan sparke gang i dansk geotermi-strategi

I Aarhus er fjernvarmeselskabet Kredsløb i samarbejde med Innargi i gang med at etablere geotermiske løsninger, der skal bidrage til at sikre varmt vand i de aarhusianske fjernvarmerør. Også andre steder i Danmark er arbejdet i gang. Men en egentlig dansk strategi for udnyttelsen at jordens varme mangler – og den kan blive sparket i gang nu.

Innargi er i fuld gang med at etablere geotermi i Aarhus.. Foto: Innargi

Potentialet for grøn og klimavenlig varme i undergrunden er enormt. Helt op til 75 pct. af det europæiske varmeforbrug kan blive dækket af geotermi og dermed være med til at udfase Putins gas og gøre Europa mindre sårbar for de verdenspolitiske kriser, der står i kø i disse år.

Derfor hilser Dansk Fjernvarme EU´s beslutning om at udarbejde en egentlig strategi for udnyttelsen af undergrundens energi velkommen.

”Beslutningen er vigtigt, fordi den lægger op til, at hvert enkelt EU-land skal udarbejde en strategi på området. Og sådan en har vi ikke i dag i Danmark, selvom vi ved, at der er et stort potentiale,” siger Maria Dahl Hedegaard, der er chefkonsulent i Dansk Fjernvarme til Installator.dk.

Men selvom Danmark ikke har en strategi, er der danske virksomheder, der har en stor viden på området.

Det gælder ikke mindst virksomheden Innargi, der blev grundlagt i 2017 af A.P. Møller Holding med det formål at undersøge, om kompetencerne fra mange år inden for olie og gas kunne bidrage til at udnytte potentialet for geotermisk energi til fjernvarme. 

dag ejes Innargi i fællesskab af ATP, NRGi og A.P. Møller Holding.

Men også den danske virksomhed Ross DK A/S og 

At geotermi er særdeles interessant for fjernvarmeselskaberne skyldes, at de er de eneste, der kan udnytte det varme vand, der kan hentes op fra undergrunden. Og dermed er en udbygning af fjernvarmenettet i Danmark – og i Europa – afgørende for, om den klimavenlige varmekilde kan blive udnyttet.

En udbygning af fjernvarme i Europa vil kunne føre til eksport af fjernvarme know-how og teknologi fra Danmark.

”Simpelthen fordi vi i Danmark er blandt de bedste på området. Det gælder både den praktiske del, men også den viden, som vores medlemmer og danske universiteter ligger inde med.

Udfordringerne venter

Det er en udfordring, at geotermi på nuværende tidspunkt fortsat er en ny teknologi i Danmark, der på nuværende tidspunkt er en ny teknologi, så der er ikke så mange steder, man kan se, hvordan det virker. Og der har været nogle cases førhen, hvor det ikke er gået så godt økonomisk.

Her kommer Innargis løsning ind og hjælper, fordi deres model tager den økonomiske risiko i starten og holder den væk fra fjernvarmeselskaberne, så det kan være med til at give geotermi en ny stepstone og man kan komme videre med at få løsningerne implementeret.

Et andet forhold ved geotermi er, at vi ikke kan få det over det hele. Det kræver jo, at de rigtige underjordiske forhold er til stede for at kunne udnytte varmen fra jordens indre. Derfor er det nødvendigt at kortlægge undergrunden for at finde de steder, hvor geotermi har potentiale til at kunne udnyttes. Efterfølgende skal prøveboringer afgøre, om forholdene gør det muligt at udnytte varmen i undergrunden til fjernvarme.

Så det er hele denne første proces i risikovurdering, undersøgelser og planlægning, der stadig godt kan være en tricky-part i et projekt

GEUS, der bl.a. har ansvaret for at undersøge undergrunden i Kongeriget, har kortlagt, hvor potentialerne for geotermi er i Danmark.

”Men problemstillingen er stadigvæk prisen, fordi der er tale om en relativ ny teknologi. Og som med alle nye teknologier er den lidt dyrere end alternativerne, som man også så med varmepumperne”.

En stor hindring er ryddet af vejen

En hindring for etablering af geotermi i Danmark har været et særligt princip, som fjernvarmeværkerne har været underlagt for at sikre, at forbrugerne altid sikres den billigst mulige varme.

Der er tale om det såkaldte ”substitutionsprincip”, der betyder, at man kan beregne en substitutionspris for en given mængde varme, der er den pris, som varmen billigst muligt kan købes eller produceres for. Og et fjernvarmeselskab måtte ikke opkræve en betaling, der er højere en denne pris. 

Og denne mulige fremtidige prisregulering har været en hindring for etablering af geotermi, fordi den kunne betyde, at det selskab – f.eks. Innargi – der investerer store beløb og påtager sig risikoen i etableringsfasen – kunne risikere, at Forsyningstilsynet ville tilsidesætte den pris for varmen, som parterne var blevet enige om.

Men en lovændring i marts i fjor fjernede denne mulighed for en fremtidig prisregulering.

”Den nye lovgivning betyder at hvis kontrakten godkendes af Forsyningstilsynet vil geotermisk varme kunne leveres på de vilkår, som er aftalt mellem geotermi-operatøren og fjernvarmeselskabet, når en række betingelser er opfyldt og kan derefter undtages fra prisreguleringen,” siger Maria Dahl Hedegaard.

Men der er dog stadig krav om forbrugerbeskyttelse.

For at et geotermi-projekt i første omgang kan godkendes, kræver det, at projektet på ansøgningstidspunktet både er det samfundsøkonomisk og selskabsøkonomisk mest fordelagtige sammenlignet med alternativerne, ligesom det skal være godkendt af kommunalbestyrelsen.

Undtagelsen for prisreguleringen kan efterfølgende imødekommes, når en række forudsætninger er opfyldt. Blandt andet skal kontrakten indeholde en række forbrugerbeskyttende elementer:

  • Aftalen skal indeholde et kontraktuelt prisloft, så der er et loft over de omkostningerne som forbrugerne skal betale.
  • Alle risici forbundet med undergrunden – det vil sige efterforskning, boring og drift – påhviler operatøren.
  • Der skal etableres en metode til at påvise, at anlægget etableres og drives effektivt. Og hvis der opnås en effektiviseringsgevinst, skal den deles mellem operatøren og fjernvarmeselskabet – og dermed i sidste ende forbrugerne.
  • Endelig skal kontrakten sikre, at fjernvarmeselskabet ikke bliver pålagt omkostninger, før der leveres varme til fjernvarmenettet.

”Det vil med andre ord sige, at geotermi i en afskrivningsperiode ikke nødvendigvis behøver at være billigst, men forbrugerne er omvendt sikker på, at prisen aldrig kan blive højere, end den, der var aftalt på forhånd. Og operatøren, der har foretaget den store investering, har sikkerhed for, at de kan tjene den hjem igen,” siger Maria Dahl Hedegaard.

Og dermed er en stor sten ryddet af vejen for, at Danmark kan udnytte varmen i undergrunden, der i modsætning til sol og vind er en klippestabil kilde, der altid leverer varmt vand med samme temperatur. Samtidig gør det Danmark helt uafhængig af geopolitiske forhold, som f.eks. himmelstormende gaspriser.

Og på Christiansborg vil der ifølge chefkonsulenten fra Dansk Fjernvarme være medvind til de geotermiske projekter:

”Mit indtryk er, at geotermi er en teknologi, som politikerne er tilhængere af netop fordi, den gør Danmark mindre afhængig af geopolitiske situationer. Den er stabil, den er grøn og den er vedvarende”.

”Mit indtryk er, at geotermi er en teknologi, som politikerne er tilhængere af netop fordi, den gør Danmark mindre afhængig af geopolitiske situationer. Den er stabil, den er grøn og den er vedvarende,” siger Maria Dahl Hedegaard, der er chefkonsulent i Dansk Fjernvarme.. Foto: Dansk Fjernvarme

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

18.04.2024Installator.dk

DM i Skills tiltrækker sig særlig opmærksomhed

18.04.2024Installator.dk

Energinet foreslår større indkøb af reserver

15.04.2024METRO THERM A/S

Sponseret

METRO Delta passer perfekt til PVT-projekt

15.04.2024Installator.dk

Politisk aftale sikrer opfyldning af fjernvarmepuljen

12.04.2024Installator.dk

VE-installatører ser dystert på fremtiden

12.04.2024Installator.dk

Innargi tager hul på den tredje geotermiboring i Aarhus

11.04.2024Installator.dk

Enhedslisten vil øge tilskud til gasudfasning

10.04.2024METRO THERM A/S

Sponseret

Nyt "energitag" og METRO Delta gør Birger 100 % selvforsynende

Jobmarked

Se alle

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Solar Danmark

Projektleder med teknisk erfaring

Du har nu muligheden for et alsidigt job, hvor du bidrager til den grønne omstilling. Som projektleder i Solar Industrial Solutions vil du være en del af projekter med mange samarbejdsflader både nationalt og internationalt. Du gør en forskel for vores kunder ved at hjælpe dem i hele salgs- og implementeringsprocessen.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

24.04.2024

Solar Danmark

First Line Supporter

Har du lyst til at blive en del af det team, der supporterer Solars Offshore & Marine kunder? Jobbet som First Line Supporter er for dig, der ønsker at arbejde med tekniske løsninger og som har lyst til at servicere kunder i hele verden.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

23.04.2024

ABB A/S

Produktchef til Installationsmateriel

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en teknisk salgssupporter

Har du VVS-baggrund og erfaring med varmeanlæg? Så er det måske dig, vi søger til stillingen som teknisk salgssupporter hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle