Flere oplever manglende kvalitet i vvs-arbejde

Meget kan gå galt mellem håndværker og kunde, og meget går galt i følge de seneste tal fra Ankenævnet for Tekniske Installationer. I 2022 valgte flere danskere at klage over arbejde udført af vvs-installatører. Der gemmer sig flere årsager bag klagerne, men en væsentlig årsag omhandler arbejdets kvalitet.

De seneste tre år har antallet af indkomne klager hos Ankenævnet for Tekniske Installationer været støt stigende. I godt halvdelen af sagerne i både 2021 og 2022 vedrørte uenighederne kvaliteten af det arbejde, der er blevet udført. Det hænger blandt andet sammen med den øgede efterspørgsel under og lige efter pandemien. Foto: 123rf.com..

De seneste tre år har antallet af indkomne klager hos Ankenævnet for Tekniske Installationer været støt stigende. I godt halvdelen af sagerne i både 2021 og 2022 vedrørte uenighederne kvaliteten af det arbejde, der er blevet udført. Det hænger blandt andet sammen med den øgede efterspørgsel under og lige efter pandemien.
Sekretariatschef i Ankenævnet Rikke Schjødt Christensen siger:

”Vi ser en stigning i antallet af klagesager i takt med, at der de seneste år har været en øget efterspørgsel på håndværkere og derfor også en samlet stigning i udførte arbejdsopgaver. Den øgede efterspørgsel opstod i kølvandet på Covid 19, hvor mange brugte opsparede midler på renovering af boligen. Desuden har den grønne omstilling og de stigende energipriser sat gang i yderligere tiltag ude hos de private”.

Fordi udførte arbejdsopgaver er steget, er vvs-klagesagerne således ikke steget procentuelt i 2022 men snarere i tråd med efterspørgslen.
Hos den danske designvirksomhed Unidrain forholder man sig som producent og leverandør til vvs-branchen løbende til omfanget og indholdet af klagerne hos Ankenævnet. For selvom forbrugeren ikke er Unidrains direkte kunde, så er der ifølge produktchef Jacob Honoré måder, hvorpå man som virksomhed kan kvalitetssikre produkter, der kan imødekomme og nedbringe antallet af klager.

”Vi har for længst omfavnet kvalitet som et parameter, vi adskiller os fra markedets konkurrenter. Udover æstetik og godt design, handler høj kvalitet også om at sikre gode arbejdsgange og materialevalg for installatøren”, siger produktchefen.

Læs også: Højere mindsteløn og nyt lønloft på vvs-området

Klagerne hos Unidrain selv er heldigvis ikke mange, og de tilskrives typisk ukorrekt montage end selve produktet. Alle tilbagemeldinger tages med i den videre udvikling og optimering.

”Selvom vi allerede tilbyder et af verdens sikreste afløb, så kan vi blive endnu dygtigere til at tilpasse os installatørernes behov. Det skal være så let for dem som muligt i en travl hverdag. Vores mål er hele tiden at komme nærmere det perfekte produkt Med afsæt i kunderne”.

Jacob Honoré fortsætter:

”Som et naturligt led i produktudviklingen og sparringen med vores kunder vurderer vi, om noget kan gøres bedre - enten i materialevalg, installationsproces eller teknisk konstruktion. Det vil ofte resultere i både besparelser og et bedre produkt. Dialogen danner grobund for flere af de tests og kvalitetssikringer, vi udfører”.

Jacob Honoré, der er uddannet ingeniør, har de seneste 15 år stået i spidsen for udvikling af Unidrains nye produktkategorier. Derudover arbejder Jacob og hans ingeniørkollega Mia Borst Stuhr sideløbende med at gøre eksisterende produkter som linjeafløbet endnu bedre.

”Vi er designnørdede her i butikken. Det kommer til udtryk i måden, vi arbejder på, for bag designet finder man den umådeligt høje kvalitet, og den kvalitet opnår og fastholder vi kun, når vi løbende udfører de rette tests med henblik på fortsat at kunne kalde vores linjeafløb et af verdens sikreste”, understreger Jacob Honoré.

På Unidrains matrikel har de egne testfaciliteter, hvor Mia og Jacob blandt andet udfører flowtest, vandsøjletest, kemitest, tryk- og belastningstest samt smudstest.
Trods kontinuerlige tests og optimeringer så er man i designvirksomheden bevidst om, at kvalitetssikringen ikke helt vil forhindre uoverensstemmelser og klager i at opstå.

”Hvis vi kan udvikle og optimere vores produkter, så håndværkerne gnidningsfrit og smidigt kan gennemføre korrekte installationer og dermed minimere risikoen for fejl, så er forhåbningen, at det kan have en afsmittende effekt på antallet af forbrugerklager, der lander hos Ankenævnet og som omfatter VVS-arbejdets kvalitet”, siger Jacob Honoré.

- PiB

wedi GmbH

Sponseret

wedi leverer badeværelseselementer til unikt lejlighedshotel

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

28.02.2024Installator.dk

Caverion skal installere ladestandere til Circle K’s erhvervskunder

28.02.2024Installator.dk

Bekymring i metalindustrien for mulig faldende ordrenedgang

27.02.2024Installator.dk

Kampagne skal få flere seniorer til at fortsætte på arbejdsmarkedet

27.02.2024Installator.dk

Sexchikane på erhvervsskoler og lærepladser skal være fortid

26.02.2024RIB Software

Sponseret

Ses vi til AEC Hackathon @ BLOXHUB 2024?

26.02.2024Installator.dk

Salget af gasfyr boomer - varmepumpe-salget i bund

23.02.2024Armadan A/S

Sponseret

Partnerskaber og nye løsninger i fokus for ny Head of Business Development

23.02.2024Installator.dk

Installatører forventer uændret omsætning i 2024

Jobmarked

Se alle

DFDS

Skibselektriker

Ohøj! Vil du være en vigtig del af den kritiske infrastruktur, der ad vandvejen betjener kunder og samfund i og uden for Europa? Er du på udkig efter et udfordrende job til søs, hvor du vil spille en vigtig rolle på et højt specialiseret team? Så søg jobbet som Skibselektriker.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

30.03.2024

EWII

Elektriker til gadelys

Vi har masser at lave med at sørge for lys i gaderne og dermed øge trafiksikkerheden for tusindvis af borgere i hele Trekantområdet – derfor mangler vi dig som kollega. Du bliver en del af et kompetent team bestående af dygtige elektrikere, og din dagligdag vil foregå i et arbejdsmiljø præget af selvstændighed, godt samarbejde og fokus på din personlige sikkerhed i arbejdet.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker (Sjælland)

Har du en håndværksmæssig baggrund og lyst til at udbygge dine tekniske kompetencer? Drømmer du om at være en del af en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som Servicetekniker ved Silhorko-Eurowater A/S til servicering af kunder på Sjælland

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Montør

Er du uddannet rustfri klejnsmed, og har du erfaring med rørinstallationer? Kunne du tænke dig at blive en del af en virksomhed i vækst, der arbejder mod et fælles mål – at sikre rent vand? Så er det måske dig, vi søger som Montør til vandværksafdelingen ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Genvex

Relationsskabende teknisk konsulent til ventilationsafdelingen

Til Salg & Support-teamet hos KVM-Genvex mangler vi lige nu en passioneret og engageret salgskonsulent, der brænder for at opbygge stærke kunderelationer og forstår at være ansigtet udadtil for vores ventilationsløsninger.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

08.03.2024

Fagerhult AS

Belysningsrådgiver - Vest

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

VØLUND VARMETEKNIK søger servicetekniker på Sjælland

Har du erfaring fra køle-, el- eller VVS-branchen? Så har vi det helt rette job til dig 👉🏼

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fagerhult AS

Vi søger dig som har lyst til at sælge de bedste belysningsløsninger.

Belysningskonsulent Øst

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand Business College

Faglærer til forsyningsoperatør-uddannelsen på ZBC Slagelse

Vil du være med til at få uddannelsen til forsyningsoperatør på Sjælland godt fra start?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

29.02.2024

Syddansk Erhvervsskole

Faglærer til elektrikeruddannelsen – hovedforløb og hvidevarer

Har du lyst til en ny rejse i dit arbejdsliv med udgangspunkt i din baggrund som elektriker? Så vil vi meget gerne i dialog med dig om muligheden for at blive faglærer på Syddansk Erhvervsskole.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

02.03.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Varmepumper - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Solcelleanlæg - VE-Installatør

Vil du være VE-installatør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt.

Dato

05.02.2024

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Dimex
Messe
Nedtællingen til Light + Building 2024 er i gang

Fra den 3. – 8. marts 2024 afvikles verdens førende messe for belysning og bygningsteknologi. Her præsenterer mere end 2.000 udstillere det sidste nye indenfor belysning, elektriske installationer samt automation, sikring og netværksløsninger.

Dato

03.03.2024

Tid

08:00

Sted

Frankfurt am Main