Forslag: Ingen nye olie- eller gasfyr fra 2025

Et bredt flertal i Folketinget har besluttet, at det skal være slut med at opvarme med gas i danske boliger i 2035. Det er dog stadig muligt at installere nye olie- og gasfyr, selv om de kan holde væsentligt længere end til 2035. Det er ikke hensigtsmæssigt, mener Dansk Fjernvarme og SYNERGI, der som et af fem initiativer foreslår at udfase salget af olie- og gasfyr fra 2025.

Et bredt flertal i Folketinget har besluttet, at det skal være slut med at opvarme med gas i danske boliger i 2035. Det er dog stadig muligt at installere nye olie- og gasfyr, selv om de kan holde væsentligt længere end til 2035. Det er ikke hensigtsmæssigt, mener Dansk Fjernvarme og SYNERGI. Foto: SYNERGI..

Varmepumper og fjernvarme er fremtidens grønne opvarmningsformer. Derfor skal de mere end 100.000 oliefyr og cirka 400.000 gasfyr i danske boliger hurtigst muligt udskiftes. Desværre er det i Danmark fortsat muligt at installere nye olie- og gasfyr, der kan have en levetid på op mod 30 år. Og regeringen forventer, at der i 2035 fortsat vil være 110.000 aktive gasfyr til boligopvarmning.

Det harmonerer slet ikke med den politiske ambition om endegyldigt at lukke for gas til opvarmning i 2035. Dansk Fjernvarme og SYNERGI foreslår derfor følgende fem initiativer, der fremskynder den grønne omstilling i bygninger:

• Stop for installation af nye olie- og gasfyr fra 2025.
• Øg og fremryk midlerne i varmepumpepuljen for 2024-2026, så samtlige 522 millioner kroner kan søges i 2024. På den måde undgås stop go-effekter, hvor varmepumpesalget går i stå, mens puljen er lukket.
• Fyld Fjernvarmepuljen op i 2023, så de projekter, der har fået afslag, alligevel kan få støtte. Og lad Fjernvarmepuljen leve videre fra næste år med nye midler – i stedet for at lukke den ved årets udgang.
• Alle offentlige bygninger skal være på grøn opvarmning fra 2028.
• Krav om udskiftning af olie- og gasfyr til fjernvarme eller varmepumpe ved køb eller indgåelse af en lejekontrakt på en bygning.

SYNERGI-direktør Katrine Bjerre mener grundlæggende, det går for langsomt med den grønne omstilling af bygninger, der samlet står for godt 40 procent af Danmarks energiforbrug og knap en tredjedel af den danske CO2-udledning.

”At vende ryggen til opvarmning med olie og gas er noget af det bedste, vi kan gøre for den grønne omstilling. Alligevel kan danskerne i dag installere et sort gasfyr, der kan holde længe efter 2045, hvor det er regeringens ambition, at Danmark skal være klimaneutral. Det giver ingen mening. Vi skal have sat dato for et endeligt punktum for installationen af nye fossile fyr, og samtidig skal tomme varmepumpe- og fjernvarmepuljer ikke holde danskerne tilbage fra at træffe grønne valg. Vi foreslår derfor, at flere midler kommer i spil hurtigst muligt. Og så skal det offentlige selvfølgelig gå forrest og komme først over den målstreg, der markerer et endegyldigt farvel til olie og gas i vores varmesystem”, siger Katrine Bjerre.

Hos Dansk Fjernvarme er direktør Kim Mortensen enig:

”Det skal være slut med at bruge sort energi til at opvarme vores boliger. Derfor skal vi igen have tempo på at udrulle grøn fjernvarme i byerne og eldrevne varmepumper i de områder, hvor der er længere mellem husene. Den grønne fjernvarme leverer støjfri grøn varme til danskerne fra overskudsvarme, store varmepumper, geotermi og en række andre energikilder. Fjernvarme er en naturlig del af den grønne omstilling, og derfor skal der også sikres de bedste forudsætninger for, at danskerne kan få fjernvarme”, siger direktør Kim Mortensen

Det fremgik allerede af Klimaaftalen om grøn strøm og varme fra juni 2022, at den tidligere regering arbejdede på ”konkrete tiltag, der kan muliggøre et stop for ny-installation af gasfyr.” Det har dog endnu ikke ført til et forbud. I sit Klimaprogram 2023 skriver regeringen i stedet, at man først i 2024 forventer at præsentere ”modeller for stop for ny-installation af olie- og gasfyr”.

Fjernvarmepuljen, Afkoblingsordningen og Varmepumpepuljen (tidligere del af Bygningspuljen) har til formål at støtte overgangen fra fossil til grøn opvarmning af danske boliger. Førstnævnte pulje udløber efter planen i år, hvor puljens 384 millioner kroner er uddelt til 52 projekter. Der er pt. yderligere 25 projektansøgninger for 272 millioner kroner, som ikke har fået midler fra puljen.

Afkoblingspuljen støtter boligejere, der afmelder deres gasforsyning. Afkoblingsordningen havde oprindeligt 100 millioner kroner afsat hvert år til og med 2026, men har siden fået tilført yderligere 139 millioner kroner.

Varmepumpepuljen er netop åbnet for nye ansøgninger. I år indeholder den 224 mio. kr., mens der i de kommende år er hhv. 221 millioner kroner (2024), 161 millioner kroner (2025) og 140 millioner  kroner (2026)
Der er i dag cirka 500 olie- og gasfyr i statens bygninger. Klima-, energi- og forsyningsministeriet forventer, at stort set alle fyr først vil være udfaset i 2035. Statens fossile fyr udleder 12.000 ton CO2 om året.

Læs også: Kokke gøres energibevidste til fremtiden

Godt 4.500 kommunale og regionale bygninger er opvarmet med olie- eller gasfyr. Ifølge Rambøll kan en investering på 1,1 milliarder kroner konvertere alle fyrene til fjernvarme eller varmepumpe i perioden 2023-27. Investeringen er tilbagebetalt i 2034, hvorefter den årlige besparelse på energiregningen på 68 millioner kroner kan bruges til velfærd eller lignende. Udfasningen af fossile fyr medfører samtidig en årlig CO2-besparelse på cirka 65.000 tons.

- PiB

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

21.06.2024Installator.dk

Advokatfirma dumper alle parter i skandaleramt fjernvarmeprojekt

21.06.2024Installator.dk

Nu skal der skrues op for sikkerheden omkring energisektoren

29.05.2024Installator.dk

Hybrid Greentech vinder Green Power Prisen 2024

28.05.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Ses vi til Spildevandsteknisk Årsmøde den 7. juni i Odense?

23.05.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Robotter og tæt samarbejde om udvikling giver den grønne omstilling en hjælpende hånd

23.05.2024Installator.dk

Større rammer med energioptimerede løsninger venter

21.05.2024ARO ENERGY SOLUTIONS A/S

Sponseret

Fjernvarmeanlæg med dårlig afkøling er en energisluger og koster mange penge.

21.05.2024Installator.dk

Matematisk design åbner døren for store energibesparelser

Jobmarked

Se alle

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker

Har du en håndværksmæssig baggrund? Er du skarp til fejlfinding og brænder for at udføre tekniske serviceopgaver? Kunne du tænke dig at bringe dine tekniske kompetencer i spil i en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som vores nye udekørende Servicetekniker til kunder på Sjælland ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

09.07.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ABB A/S

Produktchef til Installationsmateriel

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle