Grønt lys til flere vindmøller på havet

Regeringen vil skrue yderligere op for produktionen af strøm fra havvindmøller frem mod 2030. Det er realistisk og helt nødvendigt for den grønne fremtid, mener Green Power Denmark, som glæder sig over, at regeringen imødekommer flere ønsker fra energibranchen.

Regeringen vil skrue yderligere op for produktionen af strøm fra havvindmøller frem mod 2030. Det er realistisk og helt nødvendigt for den grønne fremtid, mener Green Power Denmark, som glæder sig over, at regeringen imødekommer flere ønsker fra energibranchen. Foto: 123rf.com..

Selskaber skal have mulighed for at bygge endnu flere møller per kvadratmeter havareal end tidligere. Det har været et klart ønske fra Green Power Denmark længe, og nu vil regeringen føre det ud i livet, fremgår det af planer, som blev offentliggjort på det grønne topmøde på Marienborg.

”Regeringen trutter i hornet og blæser for alvor til grøn offensiv. Klimakrisen, den sikkerhedspolitiske situation og de høje energipriser kalder på en hidtil uset udbygning af grøn energi. Det er ikke bare realistisk at bygge flere vindmøller på de udpegede områder, det er bydende nødvendigt. Energibranchen er klar til at gå i gang lige så snart, der er landet en politisk aftale”, siger Kristian Jensen og understreger,

”Det er helt afgørende, at regeringen og Folketinget inden for kort tid bliver enige om en udbudsmodel for havvind, så vi kan komme i gang. Vi har vanvittigt travlt, hvis havvindmøllerne skal snurre inden 2030. De kommende udbud skal ikke kun fokusere på pris, men fremme bæredygtige værdikæder og innovative løsninger for bedre havmiljø”.

Regeringens plan betyder helt konkret, at det statslige havvindsudbud - udover de tidligere besluttede ni gigawatt - også indeholder en forventet yderligere opsætning af vindmøller, der kan bringe totalen for udbuddet op på 14 gigawatt. Til sammenligning står der i dag 2,3 gigawatt havvindmøller på havet.

Læs også: Finansvirksomheder tænker grønt sammen

Derudover vil regeringen reservere 30 procent af havarealet til vindmøller, og man åbner for Power-to-X-udbud på 1,25 milliarder kroner.

”Vi får brug for al den grønne strøm, vi kan producere. Så hurtigt det kan lade sig gøre, skal vi have omstillet vores samfund til at køre på strøm i stedet for benzin, olie og kul. Det betyder, at bilerne skal køre på strøm, industrien skal producere ved hjælp af strøm, og vi skal i gang med at producere grønne brændstoffer til fly, skibe og lastbiler ved hjælp af strøm”, siger Kristian Jensen.

Han understreger, at det stadig haster med en løsning på åben-dør-ordningen, og hæfter sig ved, at regeringen nu lægger sig i selen for at finde en løsning med EU.
”De statslige udbud af havvind kan ikke erstatte åben dør-ordningen. Vi har brug for en hurtig markedsdrevet udbygning, hvis Danmark skal blive et foregangsland indenfor Power-to-X. Her kan vi ikke vente til de statslige havvindmølleparker er i drift i 2030. Til den tid vil andre lande for længst sidde på markedet for grønne brændstoffer til tung transport. Derfor opfordrer jeg regeringen til at indkalde branchen til dialog om at finde en løsning”, siger Kristian Jensen.

- PiB

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

24.07.2024Installator.dk

Vinderne af Installatørprisen

23.07.2024Installator.dk

Bosch henter ny direktør fra egne rækker

08.07.2024Solar Danmark

Sponseret

Solar i strategisk samarbejde med Emaldo®

27.06.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af Time Magazine

27.06.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af Time Magazine

12.06.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Vi mødes på Folkemødet 2024 ...

06.06.2024Installator.dk

Hver fjerde boligejer vil investere i solceller

29.05.2024Installator.dk

Hybrid Greentech vinder Green Power Prisen 2024

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle