Gulvvarme kræver altid en rumtermostat

Det er måske nærliggende at tro, at man blot kan bruge en returventil i stedet for en gulvvarmeshunt og gulvvarmestyring, når gulvvarmen installeres i en bolig, der ellers opvarmes af radiatorer.

Men det er faktisk en dårlig idé – og tilmed ikke i overensstemmelse med de anvisninger, som bygningsreglementet henviser til.

Rumtemperaturen skal altid kunne styres - og det kan kun gøres med en rumtermostat, der føler på rumtemperaturen i det enkelte rum. Det er ikke tilstrækkeligt med en returventil, som blot lukker for vandstrømmen ved stigende temperatur på gulvvarmekredsens returløb.

Anvisningen (DS/EN 469), som Bygningsreglementet henviser til, oplyser, at varmekilder skal være forsynet med udstyr, der automatisk kan regulere varmeafgivelsen efter rumtemperaturen i det enkelte rum.

På den måde kan brugeren glæde sig over tre ting:

  • Temperaturen inden døre bliver nøjagtigt som ønsket
  • Unødvendigt energiforbrug kan undgås
  • Betjeningen er nem at gå til

I DS/EN 469, står desuden

"Styring af gulvvarme bør normalt foregå ved on-off styring, pulsstyring af vandstrømmen eller ved styring af fremløbstemperaturen til det enkelte rum. Mindre gulvvarmeanlæg – f.eks. i baderum i huse, der ellers opvarmes med radiatorer, konvektorer eller lignende, kan dog styres ved drøvling af vandstrømmen...".

Det betyder, at ved mindre gulvvarmeanlæg kan en returventil gøre det ud for en blandeshunt eller en impulsstyret cirkulationspumpe, men hver enkel varmeafgiver skal stadig kunne reguleres efter rumtemperaturen i det enkelte rum.

For at opfylde de krav, der indirekte stilles af bygningsreglementet, skal den anvendte returventil blot suppleres med en ventil, der kan lukke for gulvvarmen, når den ønskede rumtemperatur er opnået. Den kombineres så med en rumtermostat, der overstyrer ventilen.

Et rigtig god løsning er f.eks. Wavin AHC 8200 rumtermostat med trådløs styreenhed, der sørger for tilpas temperaturer i alle rum.

Du er altid velkommen til at kontakte Teknisk Salgssupport på tlf. 8963 6255, hvis du ønsker at ændre en eksisterende installation, så den lever op til de gældende krav eller hvis du leder efter et billigt alternativ til en gulvvarmeshunt i en nyopført bolig.

Mere fra...

13.10.2022Wavin Danmark

Sponseret

En komplet leverance af VVS produkter

12.01.2022Wavin Danmark

Sponseret

Undgå 5 fejl på gulvvarme

24.03.2020Wavin Danmark

Sponseret

Wavin Sovent Airmix til problemfrie afløb i etagebyggerier

10.10.2019Wavin Danmark

Sponseret

Har du styr på gulvvarmen?

15.05.2019Wavin Danmark

Sponseret

Calefa Fjernvarmeunit og Sentio Gulvvarme

20.08.2018Wavin Danmark

Sponseret

Solblegede rør holder den tekniske kvalitet