Hygiejne, sikkerhed og bæredygtighed i fokus: vælg det rigtige armatur

Har din arbejdsplads særlige krav til hygiejne og sikkerhed? Læs videre og få fem tips, der forbedrer sikkerheden på hospitaler, plejehjem og børnehaver - og som samtidig reducerer de negative miljøeffekter.

 

1. Indfør grundige hygiejnerutiner for at forhindre sygdomssmitte gennem berøring

Den største sikkerheds- og sundhedsudfordring for hospitaler, børnehaver og plejehjem er forebyggelsen af sygdomme, der smitter via berøring. En undersøgelse, foretaget af  Centers for Disease Control and Prevention (CDC)  i USA, viste, at 648.000 mennesker får infektioner i løbet af deres hospitalsindlæggelse og omkring 75.000 dør som følge af infektionerne. Det er mere end dobbelt så mange, som dør i bilulykker. Ifølge British Columbia Centre for Disease Control overføres 80% af de mest almindelige sygdomme ved berøring, men risikoen for at blive smittet kan mindskes ved fx grundig håndvask. 

- Alle ansatte på hospitaler ved, hvor vigtig god håndhygiejne er, og at det er nødvendigt med varmt, rindende vand, god sæbe og sanitetsarmaturer, der er lette at holde rene. På institutioner, hvor der er høj smittefare, bør vandhaner så vidt muligt ikke have furer og sprækker, hvor bakterier kan gemme sig, siger Juhani Lempinen, der er manager for product marketing og customer experience hos Oras Group.

2. Vandhaner med teknologiske løsninger kan hjælpe med at forebygge spredning af sygdomme

Berøringsfrie vandhaner kan forhindre infektioner, der overføres fra håndvask og toilet. En stor hospitalsundersøgelse, foretaget af The Nordic Water and Materials Institute, viste, at elektroniske berøringsfrie vandhaner har signifikant mindre mikrobiel biomasse på overflade og håndtag sammenlignet med vandhaner, man manuelt skal åben og lukke. Derudover havde nyere elektroniske vandhaner mindre mikrobiel biomasse i perlatoren end både ældre elektroniske modeller og vandhaner med normale håndtag.

Ifølge Juhani Lempinen er dette en af hovedårsagerne til, at Oras tilbyder Bluetooth teknologi med deres berøringsfrie vandhaner, der kan kontrollere alt fra sensorfølsomhed og vandforbrug til regelmæssig automatisk skyllefunktion. Sidstnævnte har både praktiske og hygiejniske fordele.

- Den konstante brug og gennemskylning af vandhaner begrænser mikrobevækst og opretholder en god vandkvalitet. Når vandhanen ikke bruges i flere dage, har det en negativ effekt på vandkvaliteten. For at løse dette problem har Oras Group udviklet en automatisk skyllefunktion, hvor berøringsfrie vandhaner kan programmeres til at lave periodiske skylninger via en mobilapp - Oras App. Skylningen foregår ved den forudbestemte temperatur, der fjerner stillestående vand fra vandhanen. Det skyller også størstedelen af det urene vand og mikrober fra vasken væk, siger Juhani Lempinen.

3. ​Undgå skoldning fra varmt vand

 

Det er også vigtigt at beskytte brugerne mod skoldning. Berøringsfrie vandhaner gør det muligt at forudbestemme vandtemperaturen, mens nogle manuelle armaturer er udstyret med en skoldningsspærre som fx vandhanerne i den nye Oras Vega-serie og bruserne fra Oras Optima og Oras Nova. På de armaturer, der ikke har en sikkerhedsfunktion, som kan kontrollere vandtemperaturen, er det muligt at installere den mindre termostat Minimat. Det gør det muligt at forudbestemme temperaturen for både vandhane og bruser.

4. Tilpas designet på vandhanen, så det passer til brugernes behov

På plejehjem er det vigtigt at tage hensyn til beboere med nedsat syn eller motoriske udfordringer. Også i børnehaver er sikkerhed og brugervenlighed afgørende.

Form og farve på enkelte detaljer på produktet har indflydelse på, hvor let og sikkert det er at bruge. Designet på produktet bør desuden være glat og kanterne runde for at undgå skader, hvis brugeren mister balancen. Derudover findes der termostater og vandhaner som fx Oras Care, der er armaturer og bruseløsninger fremstillet specielt til plejesektoren og som lever op til guidelines for hygiejne og ergonomi på området, forklarer Juhani Lempinen.

5. Overvej bæredygtighed og økonomiske fordele

En undersøgelse fra 2019 om holdninger til bæredygtighed, fortaget af Syno International for Oras Group, viste, at 81% af respondenterne på tværs af de nordiske lande er delvis til meget enige i, at vandbesparelse er vigtigt for miljøet. Ifølge Juhani Lempinen er der en positiv udvikling omkring vandbesparelser hvad angår bæredygtighed - også i den offentlige sektor.

Med mange mennesker samlet under et tag, som på hospitaler, børnehaver og plejehjem, er der et stort potentiale i forhold til at gøre en forskel for miljøet og mindske det negative klimaaftryk. Studier viser, at berøringsfrie vandhaner samt manuelle vandhaner og brusere med øko-knap, der begrænser vandmængden og kan reducere vandforbruget med op til 50%.

Vandbesparende tiltag har også betydelige økonomiske fordele, især i forhold til den energi, der bruges til at opvarme vandet. Lempinen har konkrete eksempler fra studier foretaget på University of Bamberg:

- Et minut i badet er lig med en dags forbrug af el til lys og forbrugerelektronik i en husholdning. Et sekund i et bad svarer til 1,5 times arbejde på en 13” Mac Book Air, forklarer Lempinen.

Mere fra...

18.09.2023Oras Armatur A/S

Sponseret

Oras Optima & Oras Optima Style

28.11.2022Oras Armatur A/S

Sponseret

Oras gør det nemmere at leve op til de nye lovpligtige miljøkrav

07.06.2022Oras Armatur A/S

Sponseret

Oras Stela forener design, funktionalitet og bæredygtighed

13.01.2022Oras Armatur A/S

Sponseret

Digital tjeneste vil administrere din vandhygiejne

08.10.2021Oras Armatur A/S

Sponseret

Efterspørgslen efter berøringsfri vandhaner er stigende i både private og offentlige rum

17.03.2021Oras Armatur A/S

Sponseret

Digital håndbruser: Når det bliver en oplevelse at spare vand og energi