Installatørvirksomheder tror på vækst trods udfordringer udefra

TEKNIQ Arbejdsgivernes medlemsvirksomheder forventer solid vækst i 2022, selvom ledigheden er rekordlav, og manglen på arbejdskraft og materialer begrænser produktionen i mange virksomheder. Det viser en ny analyse, som blev offentliggjort i dag.

47 procent af vvs- og blikkenslagervirksomhederne mener, at udfordringerne med at skaffe medarbejdere begrænser deres aktivitet. Foto: Arkivfoto.

Trods den usikre situation i kølvandet på coronakrisen og med en konflikt i Ukraine, som stadig raser for fuld kraft, er der stadig optimisme at spore for virksomhederne i el-, vvs- og metalindustrien. En ny markedsanalyse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne forudser således en gennemsnitlig omsætningsstigning for organisationens medlemsvirksomheder på otte procent i 2022.

”Dette er på trods af mangel på materialer, lav ledighed og stigende priser, hvor især energipriserne er en udfordring, der kan ramme de meget energitunge industrier hårdt”, siger Troels Blicher Danielsen, adm. direktør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, der repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal.

Den uforudsigelige situation i Ukraine kan komme til at påvirke fx materialepriserne for de danske virksomheder, fordi Rusland står for en relativt stor andel af den samlede verdensproduktion.

LÆS OGSÅ: El- og vvs-uddannelser fastholder tårnhøjt lærlingeniveau

Samtidig kan det få betydning for eksporterende virksomheder – ikke mindst de metalvirksomheder, der baserer hovedparten af deres omsætning på eksport. For den samlede branche vil man stadig se ind i solid fremgang, da Rusland i alt blot står for 1 procent af den samlede danske eksport.

”Selvom der er udfordringer ude fra verden, så bunder optimismen i høj grad også i den grønne omstilling, som vores samfund for alvor skal i gang med, i form af nye, langsigtede politisk bestemte projekter som fx udfasning af naturgas og oliefyr, energiøerne, ladestandere til elbiler, elektrificering mv. Projekter, som vores medlemsvirksomheder kan forvente at være involverede i. Dertil kommer den generelle økonomiske højkonjunktur og digitalisering”, siger Troels Blicher Danielsen.

Mærkbare rekrutteringsudfordringer
Han understreger, at manglen på arbejdskraft kan mærkes ude i virksomhederne. 47 procent af vvs- og blikkenslagervirksomhederne mener, at udfordringerne med at skaffe medarbejdere begrænser deres aktivitet. For el-installationsvirksomhederne og metalvirksomhederne er det tilsvarende tal på henholdsvis 46 og 36 procent.

”Én måde at afhjælpe rekrutteringsudfordringerne på kan være en øget digitalisering, hvor fx robotter kan ses som et supplement til menneskelige hænder, og på den måde sørge for, at virksomhedernes omsætning ikke begrænses af manglen på medarbejdere. Dette kan også være med til at øge produktiviteten og sikre, at Danmark er konkurrencedygtigt i fremtiden”, siger Troels Blicher Danielsen og uddyber:

”Men der er også brug for politiske initiativer som fx at sidestille internationale medarbejdere fra EU’s ansøgningslande med de gamle EU-lande og styrke de økonomiske gevinster for seniorer, der bliver længere på arbejdsmarkedet. Samtidig skal man styrke og investere i erhvervsuddannelserne, så vi kan få udstyret flere dygtige unge med et svendebrev.”

Læs hele analysen her.

-AKJ

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

28.05.2024Installator.dk

Industrinetværk nærmer sig 100 medlemmer

28.05.2024Installator.dk

Norlys har store planer med ny teknologidirektør

28.05.2024Installator.dk

Norlys har store planer med ny teknologidirektør

27.05.2024Installator.dk

Følsgaard og Panduit kan fejre et 60 år langt partnerskab

27.05.2024RIB Software

Sponseret

Ebook: Hvorfor er dokumenthåndtering afgørende for at opnå vellykkede byggeprojekter?

27.05.2024Installator.dk

Deadline nærmer sig: Nu er det sidste udkald for digitalisering af bogføringen

24.05.2024RIB Software

Sponseret

Få fat i din plads på IKT-leder uddannelsen i Aarhus!

24.05.2024Installator.dk

Nu bliver det nemmere at sætte solceller på bygninger

Jobmarked

Se alle

Banedanmark

Tilsynsmedarbejder for stærkstrømsanlæg hos Banedanmark

Vil du føre tilsyn med stærkstrømsanlæg og bidrage til at opretholde en høj forsyningssikkerhed samt stabil togdrift?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

15.06.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Servicetekniker til varmetekniske løsninger i Nordsjælland

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
Indregulering af vand- og varmeanlæg

Få metoderne til design af varme-, køle- og brugsvandsanlæg, så de opfylder BR18’s krav til indregulering og funktionsafprøvninger

Dato

06.06.2024

Tid

08:30

Sted

Glostrup Park Hotel, Hovedvejen 41, 2600 Glostrup

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus: Elsikkerhed

På dette kursus får du mulighed for at lære om, hvordan Elsikkerhedsloven, relevante bekendtgørelser og standarder er indbyrdes forbundne.

Dato

10.06.2024

Sted

København, Nordhavn

RIB Software
Uddannelse
Ønsker du at blive IKT-leder? Så tilmeld dig uddannelsen i Aarhus allerede nu!

BLC’s næste IKT-leder uddannelse i år er lige om hjørnet, og du kan stadig nå at tilmelde dig.

Dato

10.06.2024

Tid

08:00

Sted

Helnan Marselis Hotel