Installatør: Bæredygtighed er afgørende for vores fremtid

Elinstallationsvirksomheden HETEK har siden 2021 arbejdet systematisk med bæredygtighed, som omfatter både miljø, klima og sociale faktorer. ”Det vil redde vores forretning, fordi vi vil være på forkant, når kravene for alvor rammer os i løbet af få år. Det er også en stor tilfredsstillelse, fordi det er så meningsfuldt”, fortæller direktør Torben Hedegaard fra HETEK.

”Jeg er overbevist om, at ’ansvarlighed’ bliver en stor konkurrenceparameter om få år”, fortæller Torben Hedegaard, der her ses sammen med bæredygtighedsekspert Kristine Schmidt. Foto: HETEK..

”Men jeg kunne godt se, at det er vigtigt. Jeg havde måske mest lyst til at lukke øjnene for det, men det går jo ikke i længden. Vi valgte derfor at ansætte en bæredygtighedsekspert i bestyrelsen, som siden har drevet en proces hos os, hvor vi er rundt i alle hjørner af vores butik med 55 medarbejdere for at få et overblik over de fleste af de 21 ESG-nøgletal, som kredser om klima, miljø, sociale faktorer og virksomhedsledelse. Nu elsker jeg det. Fordi det giver så meget mening både menneskeligt, forretningsmæssigt og rekrutteringsmæssigt”, fortæller Torben Hedegaard og tilføjer:

”Vi kalder det ’ansvarlighed’, fordi det gør det nemmere at relatere til. Vi har nu produceret vores første bæredygtighedsregnskab, og her kan vi blandt andet se, at forbrug af diesel til transport er en tung post. Vi vil derfor gradvist udskifte vores biler til el frem mod 2030. Det er blot ét eksempel blandt mange tiltag”.

Bestyrelsen sætter retningen
Bestyrelsen for HETEK besluttede i 2021 at tage bæredygtighedsagendaen alvorligt og indlede en struktureret proces med at indarbejde ’ansvarlighed’ i alle aspekter af HETEKs forretningsdrift. Bestyrelsen tog derfor i 2022 kontakt til Kristine Schmidt fra World of Impact, som arbejder med at koble forretning og bæredygtighed sammen til en meningsfuld enhed, der styrker både bæredygtigheden og forretningen.

”Vi har i HETEK indledt et struktureret forløb i seks trin. Det handler i første omgang om at komme i gang og at få en god start. Vi har derfor valgt at fokusere på de lavthængende frugter, så vi hurtigt kan se nogle resultater og få skabt en positiv stemning omkring arbejdet. Vi er kommet godt i gang, fordi vi har fokus på at gøre det meget konkret, at informere grundigt, at indsamle data og analysere på dataene. Vi vil hvert år se på, hvor vi påvirker vores omverden, og hvilke handlinger vi kan gøre for at bidrage til en mere bæredygtig verden”, fortæller Kristine Schmidt.

HETEK’s tiltag og principper omfatter i startfasen blandt andet:

• Bestyrelsen har sat det på virksomhedens agenda.
• Udnævnelse af intern tovholder i form af økonomichef Kasper Kielstrup.
• Strategisk – tænk stort, fokuser på det væsentligste og start småt
• Masser af involvering og kommunikation, så alle medarbejdere forstår og kan se meningen med indsatsen.
• Kontinuerligt fokus og inkluder i virksomhedens årshjul.
• Indsamle, håndtere samt analysere data.
• Få taget hul på arbejdet og ’træningen’ så virksomheden er på forkant med markedskrav og reguleringer.
• Brudt indsatsen ned i konkrete tiltag og data – bruger professionel bistand.

Læs også: Månedens udfordring: Det digitale, det bæredygtige og det fleksible

”Dataindsamlingen viser, at HETEKs største klimaaftryk er den diesel- og benzindrevne vognpark. Vi fandt ret hurtigt frem til en strategi om at udskifte alle firmabiler til elbiler i takt med, at de alligevel skulle udskiftes. Det betyder, at 30 procent af vores 38 køretøjer er grønne køretøjer i 2026, og at alle køretøjer er eldrevne i 2030. Det giver en kontrolleret udskiftning, der arbejder godt sammen med forretningen. Det er vigtigt, at aftryk og forretning er i balance”, fortæller Kristine Schmidt.

Bæredygtighed er også trivsel
Torben Hedegaard fremhæver, at han foretrækker at omtale ’bæredygtighed’ som ’ansvarlighed’, fordi det trækker tingene ned på jorden og gør det lettere at forstå for medarbejdere og omverden.

”Ansvarlighed handler ikke kun om miljø og klima. Det handler også om trivsel, god stemning på arbejdspladsen samt personlig og faglig udvikling. Vi har meget fokus på, at vi behandler hinanden ordentligt, gennemfører 14-16 sociale arrangementer om året, afholder fire til seks personalemøder om året, afholder fyraftensarrangementer hver fredag og så videre. Vi har etableret vores eget ’akademi’, hvor vi tager hånd om den faglige udvikling for alle medarbejdere. Vi har også en personalechef ansat og tilbyder fuld gennemsigthed i økonomien, så jeg mener, at alle er godt informerede og inddragede”, fortæller han.

Det vil redde os
Torben Hedegaard understreger, at han forventer, bæredygtighedsarbejdet også er en god investering i HETEK’s forretningsmæssige fremtid.

”Jeg oplever, at mange installatører er lidt berøringsangste over for ’bæredygtighedsagendaen’. Det er synd. Jeg tror, den indsats, vi nu har sat i gang, vil redde os, når marked og myndigheder for alvor begynder at stille krav om bæredygtig installation og dokumentation. Det er altid sjovere at være på forkant end at blive fanget på hælene og skal reagere på bagkant”, fortæller han og supplerer:

”Jeg er overbevist om, at ’ansvarlighed’ bliver en stor konkurrenceparameter om få år, og at vi i kraft af vores systematiske ’ansvarlighedsarbejde’ vil opleve det som et tilvalg, mens andre vil opleve ’fravalg’, fordi de har lukket øjnene for udviklingen”.

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

SG Armaturen A/S

Sponseret

Junistar Bio

Denne artikel er del af et tema:

Tema om bæredygtighed april 2023

Relateret indhold

24.04.2024Installator.dk

AURA leverer rekordresultat på driften i jubilæumsår

24.04.2024Installator.dk

Fjernvarme-formand trækker sig efter skandale

24.04.2024Installator.dk

Medarbejderne får klima-ild i øjnene

23.04.2024Installator.dk

Klimahensyn og udsigten til nulemissionszoner fik installatør til at køre grønt

22.04.2024Installator.dk

Magnus, Andreas og Jakob vinder DM i Skills 2024

22.04.2024Installator.dk

Danmarkshistoriens største havvindsudbud skudt i gang

22.04.2024Installator.dk

Lovforslag skal understøtte hurtigere opstilling af vindmøller og solceller

19.04.2024Installator.dk

Norlys indvier første ladepark - yderligere 14 er på vej

Jobmarked

Se alle

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Solar Danmark

Projektleder med teknisk erfaring

Du har nu muligheden for et alsidigt job, hvor du bidrager til den grønne omstilling. Som projektleder i Solar Industrial Solutions vil du være en del af projekter med mange samarbejdsflader både nationalt og internationalt. Du gør en forskel for vores kunder ved at hjælpe dem i hele salgs- og implementeringsprocessen.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

24.04.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
CTS-anlæg. Konstruktion, installation og drift

Med korrekt anvendelse af CTS/BMS-systemer kan bygningsejere/driftsfolk, smart og innovativt, sikre den danske målsætning om en CO2-reduktion på 70% i 2030.

Dato

25.04.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

RIB Software
Kursus
Skal du nå at have en af de sidste pladser på vores Facility Management kursus?

Mange områder inden for både byggeri og drift bliver i stigende grad digitaliseret og FM er ingen undtagelse - er du klar til at varetage dette?

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Tivoli Hotel i København