Installatører skal registrere varmepumper og ladestandere

Elnetselskaberne opdaterer Fællesregulativet, så elinstallatører og elektrikere fremover skal notere flere forbrugsenheder. Det skal give mere viden, der kan bruges til at forstærke net og holde høj elkvalitet. Green Power Denmark inviterer til aktørmøde den 15. juni.

Fremover skal elinstallatører og elektrikere – til glæde for el-kvaliteten og netselskabernes planlægning - registrere, hvor de sætter varmepumper og ladestandere op for deres kunder. Foto: Green Power Denmark/Thomas Steen Sørensen..

Antallet af varmepumper og ladestandere til elbiler stiger kraftigt, og det kan lægge pres på lavspændingsnettet nogle steder i landet. For at få et bedre overblik kræver elnetselskaberne derfor snart, at elinstallatører og elektrikere skal registrere, hvor de sætter varmepumper og ladestandere op for deres kunder.

”Vi er ved at opdatere Fællesregulativet, så elinstallatører og elektrikere fremover skal registrere varmepumper og ladestandere i Installationsblanketten. Derudover bliver nogle af de eksisterende krav mere vejledende, hvilket vil gøre hverdagen nemmere for installatørerne”, siger konsulent Peter Egestad fra Green Power Denmark, der inviterer til et online-aktørmøde om ændringerne den 15. juni.

LÆS OGSÅ: Rekordhøj produktion af vind- og solkraft i første kvartal af 2022

Fællesregulativet er den drejebog, installatører og elektrikere skal benytte, når de gør en bolig eller en forretning klar til at blive koblet på 0,4 kV-nettet. Med Fællesregulativet bliver det beskrevet i tekniske detaljer, hvordan de enkelte installationer skal sættes op, så de ikke ’forstyrrer’ kunderne på elnettet.

Tilmeld dig til aktørmøde den 15. juni 2022 kl. 13-15

Nye og udvidede forbrugsinstallationer i boliger og erhverv bliver skrevet ind i Installationsblanketten, så elnetselskaber kan følge med i, hvad der foregår – og levere den service, kunderne har krav på ifølge lovgivningen.

Ekstra felter i blanket

Alle 3,3 millioner fjernaflæste elmålere er registreret, og i en årrække har det allerede været et krav, at solceller, vindmøller og batterier bliver noteret.

Nu følger altså et par ekstra felter i Installationsblanketten med varmepumper og ladestandere. Elnetselskaberne oplever nemlig, at mange af de 400.000 familier, der har gaskedler, skifter til varmepumper, ligesom fremskrivninger viser, at der allerede i dette årti kan være op mod 1,5 millioner elbiler med behov for opladning.

”Med de nye oplysninger om varmepumper og elbiler får elnetselskaberne ekstra viden til deres netudviklingsplaner, så de bedre kan tilrettelægge deres investeringer i netforstærkninger – herunder at vurdere, hvor der måske kan være muligheder for at aktivere fleksibelt elforbrug for at holde investeringerne nede”, siger Peter Egestad.

Vigtig dialog om faseubalance

En del elnetselskaber er i stadig tættere dialog med elinstallatører og elektrikere om installation af varmepumper i lokalområder på forskellige faser – i stedet for én og samme fase – for at udnytte elnettet bedre. Ultimativt kan faseubalance fra en større gruppe varmepumper fremprovokere transformernedbrud og strømafbrud som det eksempelvis skete sidste jul i Fredericia.

LÆS OGSÅ: Boligselskab ’retrofitter’ mere end 400 lysarmaturer på hovedsæde

”Lavspændingsnettene håndterer stadig mere forbrug og produktion, så det er vigtigt, at vi hjælper hinanden med at holde en høj elkvalitet – også når det handler om faseubalance”, siger Peter Egestad.

En række elnetselskaber har et godt samarbejde med TEKNIQ Arbejdsgiverne om at forebygge faseubalance, og Peter Egestad håber på god dialog også på aktørmødet den 15. juni.

”Vi lytter gerne til gode forslag fra aktørerne. Hvis der kommer gode forslag til justeringer, kan vi måske nå at få den med. Ellers opstår der en ny chance i forbindelse med den næste opdatering”, siger Peter Egestad.

Fællesregulativ 2022 bliver offentliggjort senere på sommeren.

-AKJ

Uponor

Sponseret

Innovativt projekt på Fyn forvandler overskudsvarme til gulvvarme

RIB Software

Sponseret

Tilmeld dig allerede nu helt gratis i RIB’s julekalender 2023 og vind fede præmier!

Mere fra...

08.12.2023Installator.dk

Pumpe-virksomheder går sammen

08.12.2023Installator.dk

Hansgrohe Group vinder tysk bæredygtighedspris

07.12.2023Installator.dk

Installatørplanet: Oplever I tyverier fra byggepladser.

07.12.2023Installator.dk

Nye krav i bygningsreglementet til bygningsautomatik

06.12.2023Installator.dk

Mange gazeller blandt medlemmerne af Tekniq Arbejdsgiverne

06.12.2023Installator.dk

Bravida Danmark har fundet sin nye topchef

05.12.2023Installator.dk

Bygma vil modtage udslidt elværktøj

05.12.2023Installator.dk

Undgå faldgruberne ved tv-overvågning af byggepladsen

Jobmarked

Se alle

ELTRONIC A/S

Service Delivery Manager

Vil du være en del af den spændende udviklingsrejse som serviceorganisationen i Eltronic A/S er på? Vi søger en dedikeret og teknisk velfunderet Service Delivery Manager til at lede vores serviceleverance og sikre, at vores kunder får den mest værdifulde oplevelse.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Operaparkfonden

Teknisk praktiker/vicevært til Operaparken

Operaparken med p-kælder, café og park åbnede i slutningen af oktober på dok-øen ved Operaen i København. Parken rummer et væld af moderne, tekniske installationer.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

VVS-Eksperten

Salgsmedarbejder med godt kendskab til VVS- og el-artikler - til Holbæk

Vil du bruge din faglige viden til at give vores kunder den bedste rådgivning? Her får du stor variation i opgaverne og sparring i et team af glade og kompetente kolleger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Unidrain A/S

Area Sales Manager til VVS-/byggebranchen Sjælland

Sælgerrollen hos Unidrain er en alsidig konsulentrolle, der kræver en kombination af teknisk viden, forhandlingsevner, entreprenørskab og engagement i at opbygge langsigtede og værdifulde relationer med kunder.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Syddansk Erhvervsskole

Faglærer til elektrikeruddannelsen

Har du lyst til en ny rejse i dit arbejdsliv med din baggrund som elektriker? Så vil vi meget gerne i dialog om muligheder for at blive faglærer på Syddansk Erhvervsskole.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.12.2023

Banedanmark

Tilsynsmedarbejder for højspændingsanlæg hos Banedanmark

Vil du have ansvaret for tilsyn med højspændingsanlæg og bidrage til at opretholde en høj forsyningssikkerhed samt stabil togdrift? Så er du måske vores nye kollega!

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

17.12.2023

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Køleanlæg og varmepumper

Køle- og varmepumpeanlæg er en stor del af de udfordringer, som bygge-, industri- og fjernvarmesektoren møder i forbindelse med den grønne omstilling i forhold til vedvarende energi

Dato

30.01.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
VARMEPUMPER - VE-INSTALLATØR

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Dimex
Messe
Nedtællingen til Light + Building 2024 er i gang

Fra den 3. – 8. marts 2024 afvikles verdens førende messe for belysning og bygningsteknologi. Her præsenterer mere end 2.000 udstillere det sidste nye indenfor belysning, elektriske installationer samt automation, sikring og netværksløsninger.

Dato

03.03.2024

Tid

08:00

Sted

Frankfurt am Main

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Aalborg)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

05.03.2024

Tid

08:00

Sted

Scandic Aalborg, Hadsundvej 200, 9220 Aalborg Ø