Installatører skal registrere varmepumper og ladestandere

Elnetselskaberne opdaterer Fællesregulativet, så elinstallatører og elektrikere fremover skal notere flere forbrugsenheder. Det skal give mere viden, der kan bruges til at forstærke net og holde høj elkvalitet. Green Power Denmark inviterer til aktørmøde den 15. juni.

Fremover skal elinstallatører og elektrikere – til glæde for el-kvaliteten og netselskabernes planlægning - registrere, hvor de sætter varmepumper og ladestandere op for deres kunder. Foto: Green Power Denmark/Thomas Steen Sørensen..

Antallet af varmepumper og ladestandere til elbiler stiger kraftigt, og det kan lægge pres på lavspændingsnettet nogle steder i landet. For at få et bedre overblik kræver elnetselskaberne derfor snart, at elinstallatører og elektrikere skal registrere, hvor de sætter varmepumper og ladestandere op for deres kunder.

”Vi er ved at opdatere Fællesregulativet, så elinstallatører og elektrikere fremover skal registrere varmepumper og ladestandere i Installationsblanketten. Derudover bliver nogle af de eksisterende krav mere vejledende, hvilket vil gøre hverdagen nemmere for installatørerne”, siger konsulent Peter Egestad fra Green Power Denmark, der inviterer til et online-aktørmøde om ændringerne den 15. juni.

LÆS OGSÅ: Rekordhøj produktion af vind- og solkraft i første kvartal af 2022

Fællesregulativet er den drejebog, installatører og elektrikere skal benytte, når de gør en bolig eller en forretning klar til at blive koblet på 0,4 kV-nettet. Med Fællesregulativet bliver det beskrevet i tekniske detaljer, hvordan de enkelte installationer skal sættes op, så de ikke ’forstyrrer’ kunderne på elnettet.

Tilmeld dig til aktørmøde den 15. juni 2022 kl. 13-15

Nye og udvidede forbrugsinstallationer i boliger og erhverv bliver skrevet ind i Installationsblanketten, så elnetselskaber kan følge med i, hvad der foregår – og levere den service, kunderne har krav på ifølge lovgivningen.

Ekstra felter i blanket

Alle 3,3 millioner fjernaflæste elmålere er registreret, og i en årrække har det allerede været et krav, at solceller, vindmøller og batterier bliver noteret.

Nu følger altså et par ekstra felter i Installationsblanketten med varmepumper og ladestandere. Elnetselskaberne oplever nemlig, at mange af de 400.000 familier, der har gaskedler, skifter til varmepumper, ligesom fremskrivninger viser, at der allerede i dette årti kan være op mod 1,5 millioner elbiler med behov for opladning.

”Med de nye oplysninger om varmepumper og elbiler får elnetselskaberne ekstra viden til deres netudviklingsplaner, så de bedre kan tilrettelægge deres investeringer i netforstærkninger – herunder at vurdere, hvor der måske kan være muligheder for at aktivere fleksibelt elforbrug for at holde investeringerne nede”, siger Peter Egestad.

Vigtig dialog om faseubalance

En del elnetselskaber er i stadig tættere dialog med elinstallatører og elektrikere om installation af varmepumper i lokalområder på forskellige faser – i stedet for én og samme fase – for at udnytte elnettet bedre. Ultimativt kan faseubalance fra en større gruppe varmepumper fremprovokere transformernedbrud og strømafbrud som det eksempelvis skete sidste jul i Fredericia.

LÆS OGSÅ: Boligselskab ’retrofitter’ mere end 400 lysarmaturer på hovedsæde

”Lavspændingsnettene håndterer stadig mere forbrug og produktion, så det er vigtigt, at vi hjælper hinanden med at holde en høj elkvalitet – også når det handler om faseubalance”, siger Peter Egestad.

En række elnetselskaber har et godt samarbejde med TEKNIQ Arbejdsgiverne om at forebygge faseubalance, og Peter Egestad håber på god dialog også på aktørmødet den 15. juni.

”Vi lytter gerne til gode forslag fra aktørerne. Hvis der kommer gode forslag til justeringer, kan vi måske nå at få den med. Ellers opstår der en ny chance i forbindelse med den næste opdatering”, siger Peter Egestad.

Fællesregulativ 2022 bliver offentliggjort senere på sommeren.

-AKJ

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

SG Armaturen A/S

Sponseret

Junistar Bio

Relateret indhold

24.04.2024Installator.dk

Medarbejderne får klima-ild i øjnene

23.04.2024Installator.dk

Klimahensyn og udsigten til nulemissionszoner fik installatør til at køre grønt

16.04.2024Condair A/S

Sponseret

Opnå store energibesparelser ved at køle med adiabatisk køling

21.03.2024Belimo A/S

Sponseret

Opfyld kravene om energibesparelser i boliger med intelligente ventiler

21.03.2024Installator.dk

Better Energy på vej med 10 MW batteri til energilagring i Hoby solcellepark

21.03.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Kære regering: I kan ikke sætte strøm til verden uden batterier

13.03.2024Solar Light – Innovative lighting is our dedication

Sponseret

Effektiv udskiftning af armaturer med smarte hurtigkoblinger

26.02.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric-boss er træt af at høre om vindmøller

Jobmarked

Se alle

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Solar Danmark

Projektleder med teknisk erfaring

Du har nu muligheden for et alsidigt job, hvor du bidrager til den grønne omstilling. Som projektleder i Solar Industrial Solutions vil du være en del af projekter med mange samarbejdsflader både nationalt og internationalt. Du gør en forskel for vores kunder ved at hjælpe dem i hele salgs- og implementeringsprocessen.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

24.04.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
CTS-anlæg. Konstruktion, installation og drift

Med korrekt anvendelse af CTS/BMS-systemer kan bygningsejere/driftsfolk, smart og innovativt, sikre den danske målsætning om en CO2-reduktion på 70% i 2030.

Dato

25.04.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

RIB Software
Kursus
Skal du nå at have en af de sidste pladser på vores Facility Management kursus?

Mange områder inden for både byggeri og drift bliver i stigende grad digitaliseret og FM er ingen undtagelse - er du klar til at varetage dette?

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Tivoli Hotel i København