Intelligente løsninger og samarbejder skal energioptimere fremtidens byggeri

Ifølge FN's Miljøorganisation tegner byggebranchen sig for 40 procent af det samlede energiforbrug i EU. Alene opvarmning og køling står for halvdelen af EU's samlede energiforbrug, og derfor er det essentielt, at vi gør vores bygninger mere energieffektive. Hos Wavin vender man blikket mod kunstig intelligens for at optimere fremtidens systemer og bygninger, siger Henrik Falck, Country Director i Wavin.

Oleksandra Furman, BIM & digitaliseringsspecialist hos Nordisk Wavin. Foto: Wavin..

Energioptimering i fremtidens bygninger handler om at administrere basale faciliteter som køling, varme og sanitære faciliteter på en mere effektiv måde. Wavin, der er global leverandør af løsninger til bygge- og infrastrukturbranchen, stræber efter at tilbyde smartere løsninger ved hjælp af digitalisering og kunstig intelligens (AI).

”Vi løser langsomt men sikkert mange problemer med vores nuværende løsninger og ved hjælp af digitalisering. I Europa har vi for eksempel løsninger på plads til rent vand og sanitet, mens nye og mere langvarige problemer opstår i lyset af med klimaforandringerne. Og netop klimaforandringerne kræver, at vi driver løsningerne i en retning, hvor vi ikke kun ser på, hvordan vi opvarmer bygningerne, men på hvordan vores løsninger kan optimere energiforbruget og kun anvende det absolutte minimum til at opvarme bygningerne”, siger Henrik Falck, Country Director i Wavin Danmark.

Vi skal ifølge Wavin i stedet stræbe efter, at vi i fremtiden skal integrere et højere intelligensniveau i vores bygninger, og vi er langt forbi stadiet, hvor det er ejendommens ejer, der skal holde styr på alle de avancerede systemer.

”På sigt får vi mulighed for at udnytte de store fordele AI har, når det kommer til energioptimering af bygninger. Det handler blandt andet om evnen til at identificere mønstre og afvigelser i energiforbruget. I praksis betyder det, at AI kan registrere, når et rum ikke bliver brugt og reducere varme og lys. På samme måde kan AI identificere, hvornår et system er ineffektivt og foreslå justeringer for at reducere energiforbruget”, forklarer Oleksandra Furman, der er BIM & digitaliseringsspecialist hos Nordisk Wavin. Hun fortsætter:

”En anden fordel ved AI er evnen til at forudsige og tilpasse sig ændringer afhængigt af bygningens omgivelser og miljø. For eksempel kan AI tilpasse sig vejrvariationer og justere opvarmning og køling efter temperatur for at optimere energiforbruget”.

Men for at dette er muligt, kan den samlede viden ikke være hos én aktør. Ifølge Henrik Falck er det derfor vigtigt at se det som en fælles udfordring.

”I fremtiden skal vi træde et skridt tilbage fra vores fokus på vores egne systemer og involvere os mere i datadeling. Det er den eneste måde for os at tillade AI at forbinde alle datasæt og optimere bygningens ydeevne. Man deler ikke komplette protokoller, men centraliserede data. Så er det udbyderen med det højeste niveau af intelligens i sin algoritme, der vil have mulighed for at tilbyde slutbrugeren det bedste resultat”.

Læs også: Markedet for bygningsautomatik stormer frem

Udover branchens vilje til at se fremad og samarbejde, er det også af største betydning, at regler og lovgivning følger med udviklingen.

”Hvorfor har vi ventilationsanlæg, der kører med en fast hastighed hele tiden? Hvorfor har vi ikke CO2-emissionssensorer, der ventilerer rummene afhængigt af luftkvaliteten i det enkelte rum? Grunden hertil er, at mange landes lovgivning ikke har åbnet op for den mulighed”, siger Henrik Falck og afslutter:

”Vi ønsker at se, at lovgivning og krav til renovering og nybyggeri tilpasses, så systemleverandørerne får mulighed for at arbejde med teknologi, der gør disse tilpasninger mulige. For de krav, der er sat som standard i dag, vil forhindre os i at nå det. Så det handler også om at ændre lovgivningen og dermed ændre vores evne til at arbejde mere effektivt og intelligent”.

Wavin er godt i gang med udviklingen af smarte systemer, og Oleksandra Furman peger på gulvvarmesystemet Sentio, som i dag nemt styres via en app. Hun tilføjer, at dette system er under løbende udvikling, hvor AI aktivt bruges til at optimere dets egenskaber og energiforbrug.

- PiB

Inwave ApS

Sponseret

Energibesparende udendørsbelysning i alment lejlighedskompleks

SystemHouse Solutions AB

Sponseret

Digitaliser dit besøgs flow

Mere fra...

29.11.2023Installator.dk

Elinstallatør oplærer kunderne til gør-det-selv

29.11.2023Installator.dk

Kunstig intelligens skal sikre lav-temperatur fjernvarme i etageboliger

28.11.2023Installator.dk

Fjernvarmen buldrer frem – men der stilles krav til leverandørerne

28.11.2023Installator.dk

Klimavenligere ovn til sanitetskeramik lanceret

28.11.2023Installator.dk

Opkøbsbølge ruller i installationsbranchen

28.11.2023Installator.dk

Udfordringen: Fortsat vækst skal gå hånd i hånd med høj tilfredshed

27.11.2023Installator.dk

Staten skruer ned: Ladeinfrastrukturen overhaler forventningerne

27.11.2023Installator.dk

EU´s Innovationsfond klar til at uddele 4,8 mia. euro

Jobmarked

Se alle

Banedanmark

Tilsynsmedarbejder for højspændingsanlæg hos Banedanmark

Vil du have ansvaret for tilsyn med højspændingsanlæg og bidrage til at opretholde en høj forsyningssikkerhed samt stabil togdrift? Så er du måske vores nye kollega!

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

17.12.2023

Banedanmark

Sikringsmedarbejdere søges til Sikring Øst

Er du bidt af jernbaneteknik, og vil du være med til at sikre en grøn infrastruktur og tog til tiden?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Gustav Klauke GmbH

Intern kundeservicemedarbejder med elteknisk baggrund eller kendskab

Klauke, som er en del af Emerson Global Professional Tools, søger en intern kundeservicemedarbejder, der kan supportere salgs- og marketingaktiviteterne i Skandinavien.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Condair A/S

Vi søger en dedikeret og systematisk kollega til Produktionsteknisk afdeling

Leder du efter et deltidsjob, hvor du får glæde af det kollegiale fællesskab og samtidig mulighed for at bruge dine tekniske kompetencer? Så har vi her en mulighed for et spændende job!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en passioneret SEO- og webspecialist til vores marketingafdeling

Er du en passioneret marketingprofil med særlig interesse for de digitale kanaler, og motiveres du af at se en målbar effekt af teamets marketingtiltag? Så er du måske vores kommende kollega i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Condair A/S

Vi søger en rådgivende salgsingeniør med fokus på indeklima

Kan du både sælge tekniske produkter og samtidig være i øjenhøjde med dine kunder? Trives du med at have en afvekslende hverdag, hvor du både besøger kunder og samtidig er på kontoret for at rådgive i tekniske produkter? Har du erfaring fra ventilations- eller VVS-branchen?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Elsikkerhed.dk
Kursus
Åbent kursus i Spændingskvalitet

Et kursus i Spændingskvalitet fra ELsikkerhed sikrer større viden om hvordan du måler og undgår harmonisk forvrængning og dermed sikrer en høj spændingskvalitet for at beskytte værdifuldt elektronisk udstyr.

Dato

30.11.2023

Sted

Herning

Danvak
Kursus
BR18, brandsikring, krav og løsninger – Aarhus

Bliv skarp på BR18’s brandkrav og få en gennemgang af certificerede rådgiveres funktion og konsekvens for rådgivere, byggeledere, installatører m.fl.

Dato

05.12.2023

Tid

08:00

Sted

Horisont Hotel & Konference, Agro Food Park 10, 8200 Aarhus N

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
VVS: FAGLIGT ANSVARLIG TIL DELAUTORISATIONS-OMRÅDET I BOLIGER (VDBO)

Vil du være fagligt ansvarlig i din virksomhed indenfor vand og afløbsinstallationer i boliger? Tag din delautorisationsprøve på KEA.

Dato

08.12.2023

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Køleanlæg og varmepumper

Køle- og varmepumpeanlæg er en stor del af de udfordringer, som bygge-, industri- og fjernvarmesektoren møder i forbindelse med den grønne omstilling i forhold til vedvarende energi

Dato

30.01.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
VARMEPUMPER - VE-INSTALLATØR

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia