Julebelysning i særklasse: Aalborg Zoo fortryllet i december

En helt særlig julefortælling er skrevet i Aalborg. For første gang nogensinde danner Aalborg Zoo nemlig rammen om en af Danmarks største installationer af julebelysning – en stor del udviklet og leveret af Ecobility Nordic A/S.

Aalborg Zoo: En af Danmarks største installationer af julebelysning.

Hvordan pakker man en zoologisk have ind i 3D-designet julebelysning, der ikke bare løfter kulissen og underbygger Aalborg Zoo’s historie, men også garanterer LED enheder, der holder energiniveauet minimalt, så de samlede eludgifter ikke overskrider 10.000 kr. for hele juleperioden i 2019? Hvad gør man med de mange udfordrende og meget kreative installationer, som ikke er prøvet før, og hvordan fordeles arbejdet for at nå det hele, inden lyset tændes?

Det kræver et dygtigt, opfindsomt team, en hulens masse forberedelse og ikke mindst en kanon indsats fra alle involverede. Det store juleprojekt skiller sig ud fra det, Ecobility normalvis laver til det professionelle installatørsegment, men om det gælder energirigtige industrilamper eller kæmpe lysende rensdyr er ikke så vigtigt, så længe lyset styres på samme måde. Udviklingschef Peter Balling har været med siden projekteringens spæde start, og er virkelig tilfreds med det færdige resultat:

”Vi er super stolte over at have fået lov til at lave denne fantastiske opsætning - tilrettelægge, producere og udsmykke Aalborg Zoo med så gennemført julebelysning med hjælp af dygtige folk. Det færdige resultat er blevet kanon! Aalborg Zoo er glade og alle gæster har taget utrolig godt imod det.”

Udfordrende og kreative installationer

Det er ikke let at lave installationer i en gammel Zoologisk Have. Hvordan skal tingene udføres? Der er stier, store træer og dyr i vejen, så der er blevet tænkt innovativt og skævt undervejs. De mange lamper på træerne er eksempelvis monteret på laserskårne stålplader af eget design, og alt kan styres med et klik på mobilen via de netopkoblede controllere (bl.a. en Raspberry Pi). Derudover gør Zigbee controllere det også muligt at styre farver, lysstyrke samt dæmpe en del at lyset i haven.

Det lykkedes også at trække strøm ud igennem vand og flydende flodhestelort til en flok lysende flamingoer og zebraer på savannen. Det gør ikke noget at få møgbeskidte hænder, når bare det hele lyser elegant op i mørket til sidst. Den største og mest tidskrævende opgave i haven var viklingen af den næsten 3 km lange julelyskæde i det store kastanjetræ (26.000 lys), som tog en installatør fra NT El Service (nu ELCON) fire uger om at lave på bedste bjergbestigermaner med wires og diverse sikkerhedsudstyr.  

I samarbejde med IPB Decoration, som har designet de færdige figurer og 3D dekorationer, der hænger rundt omkring i hele Zoo, har Ecobility og Zoo’s egen visionære idémand Lars Jeppesen opsat den smukke julekulisse, der omfatter en lysvandring med mange selfiespots og andre sjove overraskelser for hele familien. JADA Light/Blachere har også været inde over det samlede projekt og leveret noget af lyset til haven.

Kæmpe planlægning og omfattende logistik

Maskinmester i Aalborg Zoo, Allan Korup, har haft rigeligt at se til, siden projektet blev frigivet i sommers, men han synes alt i alt, at processen, trods en stram tidsplan, har forløbet fornuftigt. Næsten 900 timers arbejde bare med de faste installationer (Erik Fals) foruden 350 timer af egen tid til planlægning, indkøb, programmering/styring mv.

Derudover er der brugt 500 meter gummikabler, ca. 1500 meter installationskabler, godt 800 meter nedgravede rør (Anlæg Nord), op imod 180 udendørs stikkontakter monteret, 16 nye eltavler (bygget af Strøm Hansen) – inkl. netopkoblede controllere, et kæmpe antal aluminiumsrør og andet installationsmateriale samt en hel del nye WiFi accesspunkter fordelt i haven tegner et godt billede, hvor stor opgaven har været.

Julebelysning giver rekordmange gæster

JUL i ZOO er et separat arrangement, der kører fra kl. 16 – 21 frem til 30. december – med undtagelse af juleaften.

Forventningerne har hele tiden været høje, men besøgstallene tyder da også på, at Aalborg Zoo med det nye oplyste julelandskab kommer til at ramme ny rekord i besøgstal i 2019.   

”JUL i ZOO er blevet taget fantastisk godt imod, og vi får hele tiden positive tilbagemeldinger af besøgende og på sociale medier. Ecobility og Lars Jeppesen har givet haven en helt ny fortælling, som appellerer til både store og små. Sidste weekend var hidtil årets bedste i 2019, men vi forventer stadig endnu flere besøgende desto tættere vi kommer jul”, fortæller direktør Henrik Johansen.

Dekorationsbelysning, når det gælder markering af højtider eller mærkedage, er kommet for at blive. Et stadigt stigende antal storbyer viser stor interesse for dekorationsbelysning i alle størrelser og afskygninger, og det er en unik mulighed for at tilføje noget visuelt og stemningsfuldt til seværdigheder og andre attraktioner samt forlænge sæsoner og koncepter.

Udover det omfattende projekt i Aalborg Zoo har Ecobility ligeledes sponsoreret julelys til Vestbjerg by, leveret flotte guirlander til Mølleå Arkaden i Aalborg og lysende juletræer til taget af Fyrtårnet Tommerup på Fyn. Den nordjyske LED-grossist og udvikler ser frem til et spændende 2020, hvor der allerede nu er store planer på tegnebrættet:

”Jeg vil ikke afsløre for meget nu, men jeg kan kun sige, at vi har nogle utroligt spændende ting i kikkerten for 2020, og ift. Aalborg Zoo, så bliver det større og vildere til næste år”, smiler Peter Balling.

08.09.2020eco2LIGHT

Sponseret

Flot lysoptimering i Køge Nord Sport Center

03.08.2020eco2LIGHT

Sponseret

Vi henter "Aalborg-drengen" hjem

02.07.2020eco2LIGHT

Sponseret

Smart Retrofit-løsning løfter Sønderborg International School

19.06.2020eco2LIGHT

Sponseret

Flot retrofitløsning på Viborg Private Realskole

10.06.2020eco2LIGHT

Sponseret

Lyset guider og tryllebinder os

01.04.2020eco2LIGHT

Sponseret

Et velovervejet partnerskab 2020