Klagenævn har stoppet 102,5 MW vindenergi siden Ruslands invasion af Ukraine

Regeringen har meldt ud, at Danmark skal firdoble produktionen fra vind og sol på land mod 2030. Lovgivningen er dog stadig en alvorlig bremse for at komme igennem med nye vindmølleprojekter. En opgørelse fra Green Power Denmark viser, at 102,5 MW er stoppet i klagenævnene siden krigsudbruddet i Ukraine.

Det er tidligere belyst af Wind Denmark (nu Green Power Denmark), hvordan størstedelen af de nye vindmølleprojekter, der siden 2020 er bragt op i klagenævnene, har fået en kendelse imod sig. Foto: Arkivfoto.

Bogø Inddæmning med otte vindmøller i Lolland Kommune, Ilbro/Høgsted med seks vindmøller i Hjørring Kommune og Ulkær Mose med 11 vindmøller i Ikast-Brande Kommune. Tre vindprojekter med en samlet kapacitet på 102,5 MW grøn strøm, svarende til elproduktion til 84.500 husstandes årlige forbrug.  De tre vindmølleprojekter er imidlertid siden Ruslands invasion af Ukraine den 24. februar stoppet i Planklagenævnet eller Miljø-og Fødevareklagenævnet - primært med henvisning til hensynet til natur- og dyreliv. I samme periode er kun 54,6 MW blevet godkendt til opstilling i Nævnenes Hus.

LÆS OGSÅ: Byggeomkostninger stiger for femte kvartal i træk

”Vi står i en situation, hvor det er mere akut end nogensinde med en ambitiøs grøn omstilling på land. Derfor er det stærkt bekymrende, at lovgivningen fortsat i stor udstrækning blokerer for VE-udbygningen ved at bremse nye vindmølleprojekter. Vi appellerer til, at der snarest muligt sættes handling bag ordene, så grøn omstilling og sikkerhedspolitik også inddrages i klagenævnenes afgørelser”, siger Jacob Klivager, afdelingschef i Green Power Denmark.

Både/og - ikke enten/eller

Ifølge Green Power Denmark er der gode muligheder for at forene hensynet til naturinteresser og behovet for øget vindenergi på land.

”Vi bør have fokus på, at beskyttelse af natur- og dyreliv ikke kun skal ses som et isoleret projektområde og i stedet at se på biodiversitet og grøn omstilling i et langt mere sameksisterende perspektiv. Det kan f.eks. være kompenserende foranstaltninger, som etablering af erstatningsnatur såsom vandhuller og beplantning, der kan kompensere for de tabte levesteder”, siger Jacob Klivager.

LÆS OGSÅ: Stærk lærlingestart på 2022

”Ved at se på klima- og naturhensyn som et spørgsmål om både/og i stedet for enten/eller, er der faktisk gode muligheder for, at vi ikke blot opretholder status quo på biodiversitet, men tværtimod forbedrer forholdene for det lokale dyre- og fugleliv omkring den vedvarende energi”, påpeger Jacob Klivager. 

Det er tidligere belyst af Wind Denmark (nu Green Power Denmark), hvordan størstedelen af de nye vindmølleprojekter, der siden 2020 er bragt op i klagenævnene, har fået en kendelse imod sig. I perioden fra september 2020 til i dag er således 14 ud af 17 klagesager angående nye vindmølleprojekter helt eller delvist imødekommet i Nævnenes Hus. Det vil sige, at klagenævnet enten har stoppet eller krævet restriktioner i møllernes drift.

-AKJ

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

15.07.2024Installator.dk

Elektronik skal leve længere og genanvendes

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

08.07.2024Solar Danmark

Sponseret

Solar i strategisk samarbejde med Emaldo®

27.06.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af Time Magazine

27.06.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af Time Magazine

12.06.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Vi mødes på Folkemødet 2024 ...

06.06.2024Installator.dk

Hver fjerde boligejer vil investere i solceller

29.05.2024Installator.dk

Hybrid Greentech vinder Green Power Prisen 2024

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle