Klima-skadelige kølemidler overset problem i varmepumper

Varmepumper og fjernvarme skal efterhånden afløse fossile brændsler til opvarmning i Danmark. Men varmepumperne er fyldt med kølemidler, der i værste fald kan udlede op til 4.000 gange så meget CO2 pr. kg, hvis slipper ud. Ny lovgivning skal udfase brugen. Men allerede i dag er der klimavenlige alternativer.

Søren Bülow, direktør i Dansk Køl & Varme.. Foto: Dansk Køl & Varme

Varmepumpen er et rigtig godt alternativ til fossil opvarmning af boliger. Det står fast. Men hovedparten af de varmepumper, der i øjeblikket installeres i danske hjem indeholder et kølemiddel, der bestemt ikke er klimavenligt.

Hvis kølemidlet slipper ud – og det kan det gøre ved service, eller når det skrottes – har det mest brugte R410a en drivhuseffekt på 2088 og det næstmest brugte R32-kølemiddel en drivhuseffekt, der pr. kg er 675 gange højere end drivhuseffekten fra udledning af 1 kg. CO2.

”Det er et skisma, vi står med. På den ene side er varmepumper bestemt en fordel for klimaet i forhold til fossile brændstoffer, men det er et overset problem, at de gængse syntetiske kølemidler skader klimaet. Vi har brugt mange kræfter på at tale problemet op – men uden det store held,” siger Søren Bülow, direktør i Dansk Køl & Varme til Installator.dk

”Man bliver ikke advaret om, at varmepumpen indeholder et kølemiddel, der belaster miljøet, hvis det slipper ud. Forbrugerne ved det slet ikke,” siger han.

Men hvor stort er problemet så, for kølemidler skal netop ikke slippe ud. Det skal blive i varmepumpen?

”Så længe systemet er lukket, sker der ikke noget. Men der kan altid opstå lækager. Derfor regner man med, at omkring 3 pct. af kølemidlet i gennemsnit lækker fra varmepumperne hvert år – og omkring 20 pct. ved demontering.

Mindst risiko er der, hvis varmepumpen leveres med kølemidlet påfyldt fra fabrikken. Hvis montøren selv skal fylde kølemiddel på, er risikoen større,” siger Søren Bülow.

Men der er allerede i dag alternativer til de syntetiske og klimaskadelige kølemidler.

”Der er i dag flere fabrikanter af varmepumper, der benytter propan som kølemiddel. Og i de store køleanlæg i f.eks. supermarkeder benyttes naturlige kølemidler som CO2, som har en GWP værdi på 1 og dermed er omkring 4.000 gange bedre for klimaet, end de tidligere brugte.

Og inden for industrien – slagterier, mejerier o.l. – ser vi typisk, at de rigtig store anlæg benytter ammoniak som kølemiddel,” siger Søren Bülow.

Der er dog måske en grund til, at der eksisterer en vis tilbageholdenhed omkring brugen af naturlige kølemidler.

”Mange tænker, at de naturlige kølemidler kan være lidt farlige. Og det er rigtigt.

Propan kan brænde. CO2 kan kvæle og ammoniak er giftig. Derfor kræver det efteruddannelse af dem, de skal håndtere midlerne. Men det er nok også en god idé at komme en tur på skolebænken igen, hvis man har taget sin uddannelse for 20 år siden,” siger Søren Bülow.

Fakta: GWP-værdi for kølemidler

GWP-værdien for et kølemiddel er et udtryk for, hvor stor en skadelig miljøpåvirkning det pågældende kølemiddel har på den globale opvarmning over en perio­de på 100 år.

GWP-værdien angiver, hvor stor drivhuseffekten er sammenlignet med drivhuseffekten fra udledning af 1 kg CO2.

Hvis et kølemiddel fx har en GWP-værdi på 3.000, betyder det, at udledning af 1 kg af stoffet påvirker drivhuseffekten på samme niveau som 3.000 kg CO2 i forhold til påvirkning.

Jo lavere GWP-værdi, des bedre for klimaet

Kilde: kølemidler.dk

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

18.04.2024Installator.dk

DM i Skills tiltrækker sig særlig opmærksomhed

18.04.2024Installator.dk

Energinet foreslår større indkøb af reserver

15.04.2024METRO THERM A/S

Sponseret

METRO Delta passer perfekt til PVT-projekt

15.04.2024Installator.dk

Politisk aftale sikrer opfyldning af fjernvarmepuljen

12.04.2024Installator.dk

VE-installatører ser dystert på fremtiden

12.04.2024Installator.dk

Innargi tager hul på den tredje geotermiboring i Aarhus

11.04.2024Installator.dk

Enhedslisten vil øge tilskud til gasudfasning

10.04.2024METRO THERM A/S

Sponseret

Nyt "energitag" og METRO Delta gør Birger 100 % selvforsynende

Jobmarked

Se alle

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Solar Danmark

Projektleder med teknisk erfaring

Du har nu muligheden for et alsidigt job, hvor du bidrager til den grønne omstilling. Som projektleder i Solar Industrial Solutions vil du være en del af projekter med mange samarbejdsflader både nationalt og internationalt. Du gør en forskel for vores kunder ved at hjælpe dem i hele salgs- og implementeringsprocessen.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

24.04.2024

Solar Danmark

First Line Supporter

Har du lyst til at blive en del af det team, der supporterer Solars Offshore & Marine kunder? Jobbet som First Line Supporter er for dig, der ønsker at arbejde med tekniske løsninger og som har lyst til at servicere kunder i hele verden.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

23.04.2024

ABB A/S

Produktchef til Installationsmateriel

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en teknisk salgssupporter

Har du VVS-baggrund og erfaring med varmeanlæg? Så er det måske dig, vi søger til stillingen som teknisk salgssupporter hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle