KNX har central rolle i fremtidens bæredygtige byggeri

Grøn omstilling af byggeri og ejendomme er uomgængeligt for den grønne omstilling. Med moderne teknologi som KNX kan man gøre væsentligt indhug i energiforbruget i nye og eksisterende bygninger.

John Hegelund, formand for KNX National Group Denmark: “KNX er i mine øjne en uundgåelig teknologi for at optimere på energiforbruget og deraf følgende CO2-udslip – byggesektoren stadig tegner sig for. Driften er en kæmpe post på regnskabet, og der kan KNX gøre en forskel.”. Foto: KNX National Group Denmark

I den grønne omstilling er bygninger ikke til at komme uden om. Ifølge det Internationale Energiagentur IEA tegner ejendomme sig for en tredjedel af det samlede energiforbrug og over halvdelen af vores samlede forbrug af strøm. 

Der er altså masser at hente her, når talen falder på besparelser og grønne tiltag. Selv en reduktion på ganske få procent kan have stor betydning for det samlede klimaregnskab, og det har gjort energioptimering til en stor dagsorden for byggeriet og ejendomsbranchen.

En af de mest effektive teknologier til netop energioptimering hedder KNX. Det er en åben verdensomspændende standard inden for bolig- og bygningsautomation. Teknologien er nært knyttet til automatisering og effektiv implementering af energistyring. 

»KNX er i mine øjne en uundgåelig teknologi for at optimere på energiforbruget og deraf følgende CO2-udslip – byggesektoren stadig tegner sig for. Driften er en kæmpe post på regnskabet, og der kan KNX gøre en forskel,« siger John Hegelund, formand for KNX National Group Denmark.

KNX spiller afgørende rolle

John Hegelund står i spidsen for brancheforeningen for producenter, distributører, rådgivere og leverandører af KNX i Danmark, og han mener, at KNX kommer til at spille en afgørende rolle for at optimere byggesektorens energiforbrug i fremtiden.

I den forbindelse peger han på de mange krav, der er på vej fra EU, og som har stor betydning for omstillingen.

”EU’s klimamodeller er helt centrale for, hvordan lovgivning skrues sammen, og jo stejlere krav, der kommer den vej fra, jo mere vil en teknologi som KNX blive relevant – til glæde for alle parter,« siger han.

KNX-teknologien er blevet implementeret i en række af de mest innovative byggeprojekter herhjemme og i udlandet, for eksempel den internationale lufthavn Al-Maktoum i Dubai og Heathrow i London. Desuden har Industriens Hus på Københavns rådhusplads fået 3.500 KNX-komponenter bygget ind. De er fordelt på 500 betjeningspaneler, 2.000 aktuatorer til ventiler – 1.000 til varme og 1.000 til køl – og diverse sensorer og lignende. Alt er visualiseret, og der er SCADA-skærmbilleder med detaljerede informationer om hvert enkelt kontor. Alt kan justeres centralt, så lys, persienner, varme og ventilation reguleres efter lokale behov.

»KNX’ gode rygte er ved at nå længere ud i branchen, fordi flere og flere aktører ved, at KNX løser problemer, passer ind i diverse æstetiske rammer, og at løsningerne fungerer og gør det, de er designet til at gøre,« siger John Hegelund.

Faktaboks: Hvad er KNX?

  • KNX er en verdensomspændende standard inden for bolig- og bygningsautomation.
  • KNX Association er navnet på den globale sammenslutning af producenter, der udvikler, producerer og markedsfører kompotenter baseret på en fælles teknologi til bygningsautomation.
  • Der findes over 8.000 KNX-produkter på markedet, og der er 90.000 virksomheder er registreret som KNX-partnere. Det vil sige, at de arbejder med teknologien, for eksempel som producenter, rådgivere eller systemintegrator.
  • KNX-teknologien er en fusion mellem flere systemer til intelligente bygningsinstallationer, såkaldte IBI-systemer: EIB (European Installation Bus), Batibus og EHS (European Home Systems).
  • KNX er den åbne protokol, og komponenter fra forskellige producenter kan indgå i en fælles KNX-installation. Komponenterne udveksler data med hinanden uden central styring.
  • KNX-installationen opsættes med softwaren ETS (Engineering Tool Software), hvor alle komponenter tildeles en individuel adresse og forbindes til hinanden. Hver producent af KNX har sin egen komponentdatabase, som importeres i softwaren.
  • KNX kan praktisk talt styre alt: lys, varme, ventilation, energiovervågning, energistyring, alarm, adgangskontrol og solafskærmning.
  • I en KNX-installation er alle komponenter forbundet sammen i én busforbindelse (kablet eller trådløst) og kan derved udveksle data mellem hinanden.
  • Ligeledes har KNX-bussen den største datasikkerhed i forhold til andre busbaseret bygningsautomatiksystemer på markedet.

Kilde: KNX National Group Denmark.

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

24.05.2024Installator.dk

Nu bliver det nemmere at sætte solceller på bygninger

23.05.2024Installator.dk

SMV´er kan nu hente gratis hjælp til bæredygtighedsrapporteringen

12.04.2024RIB Software

Sponseret

Skal du nå at have en af de sidste pladser på vores Facility Management kursus?

09.04.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Motorstartere: Selv en lille ændring kan have stor betydning

20.03.2024Installator.dk

Ny formand for KNX National Group Denmark

28.02.2024RIB Software

Sponseret

WEBINAR: Bæredygtighed i byggeriet og vigtigheden af dokumentation

20.02.2024Installator.dk

Gigantisk fagmesse for lys og bygnings-service teknologi åbner i Frankfurt

14.02.2024RIB Software

Sponseret

Se vores nye webinarer for 2024 her!

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

28.05.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde