LED-teknologi kan give store besparelser
Et skifte til de nyeste LED-produkter kan sikre store besparelser på den lange bane, lyder meldingerne fra blandt andet Aalborg og Københavns Universitet, hvor man i forbindelse med renovering har skiftet dele af belysningen ud med LED-spots.
Skærpede krav til energiforbrug og kvalitetsbelysning får i stigende grad større virksomheder og offentlige institutioner til at skifte dele af belysningen ud med energieffektiv LED-teknologi.
På Aalborg Universitet har man netop skiftet til LED-spots på en række gangarealer, fordi de tidligere installationer ikke længere kunne overholde kravene i det nye energicirkulære, der forskriver, at det samlede energiforbrug skal reduceres med ti procent i 2011 og 20 procent i 2013.
På universitetets gange hænger nu Thorn Lightnings Base LED downlight-armaturer, der hver især indeholder et print med 30 små LED-spots. Ifølge elektroinstallatør Keld Bo Jensen fra Aalborg Universitet har installationen af den nye teknologi været smertefri.
Vi har lavet en direkte konvertering til de nye Downlights med LED, som vi har monteret i de eksisterende huller via nogle tilpasningsringe, der kan købes sammen med armaturet. Det har stort set været gnidningsfrit, fortæller han.
Stor energibesparelse
På de gangarealer, hvor der er skiftet til Base LED downlights, er energibesparelsen på Aalborg Universitet målt til mere end 30 procent i forhold til den gamle installation. Og den besparelse er, ifølge Keld Bo Jensen, ikke den eneste fordel.
De nye armaturer giver også et meget højere lysniveau og en bedre lysfordeling, forklarer han og henviser til, at universitetet har udført målinger, som viser at de nye downlights har hævet lysniveauet på gulvet fra 70 lux til 180 lux.
På Panum Instituttet, der hører under Københavns Universitet, har man gjort sig lignende erfaringer i et af instituttets auditorier. Her er de gamle 60 watts glødepærer, der tidligere kastede lys over de studerende, for nylig blevet erstattet med 86 styk 12 watts Base LED downlights. Det har givet en energibesparelse på 80 procent, fortæller energicontroller Henrik Jensen fra Københavns Universitet.
Han fremhæver også den lange levetid som en klar fordel ved de nye LED-armaturer:
Levetiden på LED er omkring 50.000 timer, mens glødepæren maksimalt kunne klare cirka 2.000 timer. Udskiftning og vedligehold af belysning i et auditorium med svære adgangsforhold er en tidskrævende affære, og derfor viser vores beregninger, at vi med den nye løsning kan spare 13.500 kroner om året til materialer og arbejdsløn, forklarer Henrik Jensen.
Besparelse størst i lokaler med stort forbrug
Selvom fordelene ved den nye LED-teknologi umiddelbart synes åbenbare, har man på Aalborg Universitet indtil videre valgt kun at installere teknologien på gangarealerne. Det skyldes, ifølge Keld Bo Jensen, at besparelsen stadig er tydeligst og størst i de områder hvor lyset brænder i mange timer i døgnet.
Samme melding kommer fra installationsvirksomheden Glenco, der netop har installeret LED-belysning i blandt andet møderum og større kursuslokaler i DSBs bygninger på Kalvebod Brygge i København.
I forhold til investeringen, som sammenlignet med andre produkter forsat er ret stor, så giver det mest mening, hvis LED-belysningen er installeret i rum, hvor der stort set er lys hele tiden som for eksempel i kursuslokaler, gangarealer eller datacentre. Jo flere brændetimer jo bedre økonomi, siger salgschef i Glenco Thomas Fog.
Han forklarer også, at mange af Glencos kunder er en anelse skeptiske overfor LED-belysning, fordi det ofte er hele armaturer, der skal skiftes, når levetiden er slut - altså både spots og en del elektronik.
Der er mange, som bliver lidt skræmt af, at det koster det tidobbelte af, hvad det kostede I gamle dage, når de skal skifte LED-armaturer. Men til gengæld brænder LED-spotsene I 50.000 timer, inden de er færdige mod måske 2.000 eller 10.000 timer afhængigt af hvilken type belysning man tidligere havde installeret. Den forskel skal man selvfølgelig have med ind I beregningen fra starten af, understreger han.
Børnesygdommene er væk
Selvom LED-teknologien stadig venter på sit helt store gennembrud, er en del af børnesygdommene efterhånden ryddet af vejen, mener Keld Bo Jensen fra Aalborg Universitet.
I starten var blændingsforholdene ikke specielt gode og farvegengivelsen kunne også være et problem. For halvandet år siden prøvede vi at udskifte traditionelle halogen-lamper på 35-50w med 5 watt LED. Det var ikke noget kønt syn, fortæller Keld Bo Jensen, men understreger, at der er bedre styr på farvegengivelsen i dag, hvor de downlights han netop har installeret på gangarealerne giver et varmt, hvidt lys og har en farvegengivelse på 94 procent.
Han påpeger også, at lysintensiteten, målt i lumen pr. watt, er blevet meget bedre end de første LED-produkter, der kom på markedet.
Thomas Fog fra Glenco nikker genkendende til betragtningerne og peger på, at specielt gengivelsen af farven rød er blevet forbedret væsentligt i de nyeste LED-produkter. Han minder samtidig om, at LED-udviklingen, som han sammenligner med bærbare computere, stadig pågår for fuld kraft.
Vi kan godt se, at de produkter vi installerer i dag højest sandsynligt kan fås endnu bedre om et år. Det er ligesom med en laptop. Den du køber i dag, er næsten forældet om et år.