Månedens udfordring: Udbudsjura spænder ben for grøn omstilling

Lys er et kerneelement i enhver bygning. Men mange lyskilder er langt fra bæredygtige. Det vil Bente Priess Andersen gøre noget ved som CEO for Fischer Lighting, der giver gamle lamper nyt liv som bæredygtige og designede LED-armaturer. Det offentlige vil meget gerne indføre bæredygtig belysning, men udbudsjuraen spænder ofte ben for den ambition.

Det er tydeligt, at udbudsjuraen ikke kan følge med bæredygtighedsagendaen, og den ender derfor med at spænde ben for de offentlige kunders ønske om at reducere belastning på klima og miljø”, fortæller Bente Priess Andersersen. Foto: Fischer Lighting..

I 2022 reddede Fischer Lighting mere end 40 tons kasserede lamper fra at blive smidt ud, og forvandlede mere end 13.000 lamper og armaturer til spændende ”nye” og cirkulære belysningsarmaturer.

”Jeg startede som administrerende direktør i Fischer Lighting den 1. april 2023, og det er et job, jeg har valgt med stor omhu. Fischer Lighting har udviklet et unikt bæredygtigt koncept, og det har vores verden hårdt brug for. Jeg synes, det giver så meget mening at bidrage til bæredygtig belysning, der både er smukke produkter og bliver produceret på sociale værksteder i danske kommuner, hvor mennesker på kanten af arbejdsmarkedet kan finde nyt fodfæste”, fortæller Bente Priess Andersen.

Læs også: Lysbranchen er langt fra at være bæredygtig

Hun supplerer: ”Fischer Lighting indsamler gamle lamper og giver dem nyt liv. Lyskilderne opgraderes til patenteret LED teknologi. De genanvendte lamper giver en energibesparelse på 50-80 procent og en stor ressourcebesparelse”.

Ud med lysstofrørene
Offentlige bygninger og private virksomheder står netop nu over for en stor udfordring. Fra og med den 24. august 2023 trådte et nyt EU-direktiv i kraft, der begrænser muligheden for produktion og import af de traditionelle, kviksølvholdige T5- og T8-lysstofrør, som i dag benyttes i vid udstrækning både i industrien, kommunale bygninger og erhvervslivet i Danmark.

Om Bente Priess Andersen

• Aktuel position: Administrerende direktør i Fischer Lighting og selvstændig konsulent samt bestyrelsesmedlem.
• Uddannelse: Arkitekt MAA, byggeøkonom og MBA.
• Erhvervserfaring: Mange års erfaring fra byggebranchen med fokus på direktørroller i en række arkitekt- og byggerådgivningsvirksomheder.

”Det er godt for os, fordi vi kan levere et bæredygtigt LED-alternativ til lysstofrørene. Men det giver en masse udfordringer for mange af vores potentielle kunder”, fortæller Bente Priess Andersen.

Bæredygtig belysning snubler i udbudsregler
Hun fremhæver, at Fischer Lighting ofte støder ind i, at kommunale og statslige kunder ender i et dilemma mellem deres bæredygtighedsambitioner og den udbudsjura, de er forpligtet til at efterleve.

”Offentlige udbud på belysningsopgaver indeholder ofte formuleringer, der udelukker, at kunderne kan bruge os som leverandør. Det er formuleringer i stil med ’lamperne skal udskiftes til nye lamper’, hvilket udelukker vores renoverede produkter baseret på gamle armaturer. Det er tydeligt, at udbudsjuraen ikke kan følge med bæredygtighedsagendaen, og den ender derfor med at spænde ben for de offentlige kunders ønske om at reducere belastning på klima og miljø”.
En anden mærkbar udfordring er ifølge Bente Priess, at offentlige udbud ofte udelukkende fokuserer på indkøbspris og ikke inddrager parametre som bæredygtighed eller total-cost-of-ownership.

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Denne artikel er del af et tema:

Tema om VE og grøn omstilling

Relateret indhold

17.06.2024Installator.dk

Lige om lidt skal erhvervskøretøjer have TPMS på alle dæk

17.06.2024Installator.dk

Høje danske lønstigninger kan presse konkurrenceevnen

13.06.2024Alcadon ApS

Sponseret

Spørgsmål til de danske blæseteams og fibermontører

13.06.2024POWER TECHNIC ApS

Sponseret

IP67 tæt flicker free LED-driver med konstant -strøm eller -udgangsspænding

11.06.2024Alcadon ApS

Sponseret

[CASE] Fiberblæsning med en maskine tilpasset de danske forhold

11.06.2024PHOENIX CONTACT

Sponseret

Meget kompakte elektroniske sikringer

10.06.2024Installator.dk

Der skal investeres 500 mia. årligt i EU´s elnet for at nå klimamål

10.06.2024XOLTA

Sponseret

Fremtidens batterier til netstabilisering og energioptimering

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

11.06.2024

Tid

09:00

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

18.06.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Elsikkerhed.dk
Kursus
Boligdimensionering - Herning/virtuelt

Få de bedste kort på hånden med vores nye dimensioneringsredskab, som dette kursus giver adgang til. Alle deltagere får udleveret vores ‘Gør det Kort’, som giver hurtigt overblik over de vigtigste ændringer inden for installationer i boliger og opfylder kravene til dimensionering efter standarden DS/HD 60364.

Dato

26.06.2024

Tid

09:30

Sted

Online / Innovatorium, Birk Centerpark 40, 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Kursus
L-AUS ajour - Greve

Hold din viden om L-AUS ajour - hvert år

Dato

27.06.2024

Tid

08:30

Sted

Greve Erhvervscenter, Korskildelund 6, 2670 Greve

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

13.08.2024

Tid

09:00