Månedens udfordring: Installatørfremtiden ser grøn og glædelig ud

Det vrimler med usikkerheder og udfordringer. Men alt i alt betyder både den grønne og den digitale omstilling, at tekniske installatører ser ind i en spændende fremtid med masser af mening og efterspørgsel. Det mener leder af egen installatørforretning samt formand for TEKNIQ Arbejdsgiverne Henrik Fugmann.

"Vi skal arbejde på at komme i spil i byggeprojekter på et tidligere tidspunkt end, det sker i dag. På den måde kan vi påvirke projekter med vores viden", fortæller Henrik Fugmann. Foto: TEKNIQ Arbejdsgiverne..

Vi lever i en tid præget af stor usikkerhed, der blandt andet er skabt af pandemi, Ukraine-krig, gasmangel og høj inflation. ”Inflation er noget skidt, fordi det udhuler almindelige menneskers privatøkonomi og skaber stor usikkerhed. Det har konsekvenser for alle dele af samfundet, fordi ingen ved, hvordan verden ser ud om ét år”, fortæller Henrik Fugmann.

Han peger på inflation som én af de store udfordringer, han og kollegaer ser ind i. Derudover fremhæver han særligt to andre temaer, der både er udfordringer men også muligheder for branchen. De omfatter:

  • Den grønne omstilling.
  • Mangel på kvalificeret arbejdskraft.
  • Den grønne omstilling kræver dataanalyser

”Den grønne omstilling stiller krav til os om nye kompetencer. Det er ikke noget problem at montere ladestandere og solceller. Der hvor, det kan blive svært, er, når vi taler forståelse af og bearbejdning af data til gavn for bedre løsninger. Det bliver et stort indsatsområde i de kommende år”, fortæller han og supplerer:

”Det kan for eksempel være en løsning, der overvåger, hvornår der er brugere i en bygning og tilhørende justering af bygningens energiforbrug. Det vil også være vigtigt at samle en bygnings energidata og gøre dem tilgængelige for andre parter, der kan udvikle løsninger til endnu bedre energiudnyttelse”.

Om Henrik Fugmann

  • Position: Administrerende direktør og ejer FUGMANN samt formand for TEKNIQ Arbejdsgiverne
  • Uddannelse: Elinstallatør og akademiøkonom.
  • Erhvervserfaring: Cirka 25 års erfaring med ledelse, salg og drift af egen installationsvirksomhed.

Mangel på arbejdskraft kræver automatisering
”I installationsverdenen uddanner vi mange dygtige elektrikere, og det er vigtigt, fordi mere end 80 procent af al grøn omstilling og automatisering hos vores kunder kræver elarbejde. Alle kommer til at mangle hænder i de kommende år, og det medfører et stort behov for automatisering. Det gælder både den offentlige velfærd og industrien. Elektrikere er altså en hjørnesten for både den grønne og den digitale omstilling. Det synes jeg er spændende, og den største udfordring for vores branche er måske: Hvordan bidrager vi bedst til den grønne og den digitale omstilling? Det er jo samtidig en kæmpestor mulighed med masser af mening”.

Tæt på kunden
Henrik Fugmann fremhæver dialog og tæt samarbejde som de vigtigste greb til at håndtere både usikkerhed og omstillinger. ”Den bedste måde at håndtere usikkerhed er bedre planlægning. Og den bedste måde for os som installatører at planlægge på er at være tæt på vores kunder. Vi skal arbejde på at komme i spil i byggeprojekter på et tidligere tidspunkt end, det sker i dag. På den måde kan vi påvirke projekter med vores viden. Som elektrikere er vi jo stort set inde over alle brugerflader i et byggeri”, fortæller han.

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

27.05.2024Installator.dk

Følsgaard og Panduit kan fejre et 60 år langt partnerskab

27.05.2024Installator.dk

Deadline nærmer sig: Nu er det sidste udkald for digitalisering af bogføringen

27.05.2024Installator.dk

Deadline nærmer sig: Nu er det sidste udkald for digitalisering af bogføringen

24.05.2024RIB Software

Sponseret

Få fat i din plads på IKT-leder uddannelsen i Aarhus!

24.05.2024Installator.dk

Nu bliver det nemmere at sætte solceller på bygninger

24.05.2024Carlog System

Sponseret

Tak for besøget!

23.05.2024KlarPris A/S

Sponseret

Vi er KlarPris - Selvfølgelig er vi med dig hele vejen!

23.05.2024Installator.dk

SMV´er kan nu hente gratis hjælp til bæredygtighedsrapporteringen

Jobmarked

Se alle

Banedanmark

Tilsynsmedarbejder for stærkstrømsanlæg hos Banedanmark

Vil du føre tilsyn med stærkstrømsanlæg og bidrage til at opretholde en høj forsyningssikkerhed samt stabil togdrift?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

15.06.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Servicetekniker til varmetekniske løsninger i Nordsjælland

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

28.05.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
Indregulering af vand- og varmeanlæg

Få metoderne til design af varme-, køle- og brugsvandsanlæg, så de opfylder BR18’s krav til indregulering og funktionsafprøvninger

Dato

06.06.2024

Tid

08:30

Sted

Glostrup Park Hotel, Hovedvejen 41, 2600 Glostrup

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus: Elsikkerhed

På dette kursus får du mulighed for at lære om, hvordan Elsikkerhedsloven, relevante bekendtgørelser og standarder er indbyrdes forbundne.

Dato

10.06.2024

Sted

København, Nordhavn