Månedens udfordring: Mangel på specialteknikere hæmmer væksten

Adgang til kvalificerede medarbejderressourcer er en stor udfordring for el, vvs, køl og ventilation. Og den bliver kun større, når vi taler specialområder som brand, sikring, bygningsautomatik, industriel køl & varmepumper, fjernvarme og elevator. Sådan lyder det fra Thomas Høybye Henriksen.

”Vi må sige nej til kunder og ordrer, fordi vi mangler faglige ressourcer”, fortæller Thomas Høybye Henriksen. Foto: Bravida..

”Vi mangler i alvorlig grad bygningsautomatik-teknikere, elevatorteknikere, brandteknikere, fjernvarmeanlægsteknikere og andre fagligt specialiserede installationsteknikere. Disse medarbejdere er en begrænset ressource, og det er – set fra min stil – den største enkeltstående barriere for den grønne omstilling”, fortæller Thomas Høybye Henriksen.
Han er direktør for den landsdækkende ’Bravida Region Specialer’. Her samler Bravida de tekniske specialområder, der ligger udenfor de traditionelle områder som el, vvs, køl og ventilation. Det omfatter brand, sprinkler & sikring, bygningsautomatik, industriel køl & varmepumper, fjernvarme og elevator.

Bremser vækst
Thomas Høybye Henriksen fremhæver, at på samme måde som manglen står i vejen for den grønne omstilling, går den også udover Bravidas vækst: ”Vi må sige nej til kunder og ordrer, fordi vi mangler faglige ressourcer”.

Læs også: Månedens udfordring: Elinstallatører går glip af store muligheder

”Der er desværre også få muligheder for at styrke tilgangen af nye medarbejdere, da der ikke er en formel uddannelse af specialteknikere”.
Han fortæller, at det fortrinsvis er medarbejdere indenfor el, vvs og ventilation, der specialiserer sig indenfor disse fag; og han peger på, at branchen ikke har været dygtige nok til at sikre den nødvendige efteruddannelse af specialister til at klare efterspørgslen.   

Et problem hele vejen rundt
”Fjernvarme er en vital del af den grønne omstilling, da mange eksisterende varmekilder som oliefyr, gasfyr og pillefyr skal skiftes til fjernvarme. Det medfører udvidelse af det eksisterende fjernvarmenet, og her støder vi på problemer med både mangel på anlægsmedarbejdere og usikre materialeleverancer”.

Om Thomas Høybye Henriksen

  • Position: Regionsdirektør for Bravida Region Specialer.
  • Uddannelse: Elektriker, ingeniør, SIMI og CBL fra Henley Business School.
  • Erhvervserfaring: Mere end 25 års erfaring med facility management og tekniske entrepriser i en række virksomheder som ISS, CBRE med flere.

Han fremhæver, at bygningsautomatik også er en vital del af den grønne omstilling, da energioptimering af bygningsmassen er essentiel for den enkelte bygningsejer og for samfundet. Også her hersker der stor mangel på kvalificerede teknikere og projektledere. Ligesom der også er problemer med materialeforsyningen. Områderne for industriel køl, brand, sikkerhed og sprinklere er præget af samme type udfordringer”.

Langsigtet indsats
Der er ifølge Henriksen ingen quick fix på de nuværende ressourceudfordringer. Løsningen er langsigtet planlægning.

”Vi har øget opkvalificering af tekniske medarbejdere via buddy ordninger, efteruddannelse, vidensdeling og communities, øget antallet af lærlinge og ansat udenlandsk arbejdskraft hvor det giver mening. Vi arbejder samtidig med benhård prioritering af vores opgaver og kundesegmenter, så vi kan fokusere vores ressourcer på de segmenter, hvor samarbejdet mellem kunde, rådgiver og teknikentreprenør fungerer særlig godt til fordel for alle parter”.

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Denne artikel er del af et tema:

Tema om sikring & overvågning 2022

Relateret indhold

27.05.2024Installator.dk

Følsgaard og Panduit kan fejre et 60 år langt partnerskab

27.05.2024Installator.dk

Deadline nærmer sig: Nu er det sidste udkald for digitalisering af bogføringen

27.05.2024Installator.dk

Deadline nærmer sig: Nu er det sidste udkald for digitalisering af bogføringen

24.05.2024RIB Software

Sponseret

Få fat i din plads på IKT-leder uddannelsen i Aarhus!

24.05.2024Installator.dk

Nu bliver det nemmere at sætte solceller på bygninger

24.05.2024Carlog System

Sponseret

Tak for besøget!

23.05.2024KlarPris A/S

Sponseret

Vi er KlarPris - Selvfølgelig er vi med dig hele vejen!

23.05.2024Installator.dk

SMV´er kan nu hente gratis hjælp til bæredygtighedsrapporteringen

Jobmarked

Se alle

Banedanmark

Tilsynsmedarbejder for stærkstrømsanlæg hos Banedanmark

Vil du føre tilsyn med stærkstrømsanlæg og bidrage til at opretholde en høj forsyningssikkerhed samt stabil togdrift?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

15.06.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Servicetekniker til varmetekniske løsninger i Nordsjælland

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

28.05.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
Indregulering af vand- og varmeanlæg

Få metoderne til design af varme-, køle- og brugsvandsanlæg, så de opfylder BR18’s krav til indregulering og funktionsafprøvninger

Dato

06.06.2024

Tid

08:30

Sted

Glostrup Park Hotel, Hovedvejen 41, 2600 Glostrup

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus: Elsikkerhed

På dette kursus får du mulighed for at lære om, hvordan Elsikkerhedsloven, relevante bekendtgørelser og standarder er indbyrdes forbundne.

Dato

10.06.2024

Sted

København, Nordhavn