Manglende eftersyn af varmepumpen kan blive dyrt

Mange varmepumpeejere er ikke klar over, at det både er lovpligtigt og en god idé at få efterset varmepumpen hvert år.

Størstedelen af alle luft til vand- og jordvarmepumper indeholder over ét kg kølemiddel og er derfor underlagt reglerne om et lovpligtigt årligt eftersyn, oplyser Gastech-Energi. PR-foto. .

Ligesom en bil skal efterses, skal varmepumper også vedligeholdes og serviceres for at fungere optimalt og holde længst muligt. For en luft til vand- eller jordvarmepumpe er det som udgangspunkt lovpligtigt at få den efterset hvert år. Og der er også en god grund til at overholde eftersynet, hvis man gerne vil spare på varmeregningen, fortæller Kim Manfred Pedersen, kvalitetschef hos Gastech-Energi, der servicerer og sælger varmepumper og gasfyr.

Ifølge en undersøgelse fra Green Lab Brugerinnovation er langt de fleste varmepumpeejere tilfredse med deres varmepumper, men undersøgelsen viser også, at 12 procent eller næsten hver 8. varmepumpe har drifts- eller varmeproblemer, fordi varmepumperne for eksempel er installeret eller dimensioneret forkert. Det er derfor vigtigt at vælge en leverandør med mange års erfaring og en installatør med indgående kendskab til installation af varmepumper. For det koster på pengepungen, når varmepumpen bruger for meget energi. På kort sigt påvirker det elregningen, så varmeudgiften stiger. På længere sigt forringer det i værste fald varmepumpens levetid.

Og det er ikke småpenge, varmepumpeejere kan spare. Ifølge en undersøgelse fra Teknologisk Institut risikerer varmepumpeejere hvert år at få en elregning, der gennemsnitligt er 16 procent højere end nødvendigt, fordi varmepumpen er installeret eller dimensioneret forkert eller skal justeres. Og det kan blive til rigtig mange ærgerlige penge, som kunne være brugt til noget langt sjovere.

Eftersyn sparer ejere for mange penge
Ifølge Kim Manfred Pedersen er det derfor en god idé at få serviceret varmepumpen, hvis man gerne vil spare penge på varmeregningen.

”Ved et eftersyn vil en servicemontør opdage, hvis din varmepumpe for eksempel er indstillet forkert og bruger for meget energi. Er varmepumpen eksempelvis installeret om sommeren, kan det være vigtigt allerede om vinteren at efterjustere varmepumpen for ikke at bruge for meget energi”, siger han og fortsætter:

”Faktisk skal der ikke ret mange fejlindstillinger til, før varmepumpen er ineffektiv, og så er det, at det bliver dyrt”.

Skal alle varmepumper efterses?
Det er altid en god idé at få efterset og serviceret en varmepumpe, så den kører optimalt og holder længere. Varmepumper, der indeholder mere end ét kg kølemiddel, skal efterses mindst én gang årligt. Indeholder din varmepumpe mere end 2,5 kg kølemiddel, skal eftersynet udføres af en certificeret montør fra en kølevirksomhed, forklarer Kim Manfred Pedersen.

Størstedelen af alle luft til vand- og jordvarmepumper indeholder over ét kg kølemiddel og er derfor underlagt reglerne om et lovpligtigt årligt eftersyn. Er man i tvivl om, hvor meget kølemiddel en varmepumpe indeholder, kan man forholdsvist nemt finde ud af det ved at tjekke etiketten på varmepumpen, også kaldet typeskiltet. Her vil der stå, hvor meget kølemiddel varmepumpen indeholder. Alternativt kan det findes under de tekniske data i manualen.

God idé at have en serviceaftale
”Har du en luft til vand- eller en jordvarmepumpe, kan det være en fordel at have en serviceaftale, hvor en montør hvert år efterser og servicerer din varmepumpe. Så er du nemlig sikker på både at overholde det lovpligtige eftersyn, og at din varmepumpe kører stabilt og effektivt. Samtidig kan du hurtigt få hjælp, hvis uheldet er ude”, siger Kim Manfred Pedersen.

- JKK

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

17.05.2024Installator.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

17.05.2024Installator.dk

Energinet indgår milliard-partnerskab med Siemens Energy

13.05.2024Installator.dk

Fjernvarmebranchen: Bedre rekruttering og nye kræfter skaber diversitet

07.05.2024METRO THERM A/S

Sponseret

Hvide Sande har Danmarks (måske) billigste fjernvarme

07.05.2024Installator.dk

Dansk Fjernvarme kalder gyldent håndtryk for “helt uhørt og enestående”

01.05.2024Installator.dk

Direktør forlader konkurs-truet forsyningselskab

01.05.2024METRO THERM A/S

Sponseret

Hvor meget kan du spare med en varmepumpe?

30.04.2024Installator.dk

Brug af overskudsvarme fra Apple et skridt nærmere

Jobmarked

Se alle

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Rockwool Danmark A/S
Gå-hjem-møde
Gå-hjem-møde: Bliv klogere på energieffektivitet og CO2 reduktion i større bygninger

Gør flere energirenoveringstiltag til ét samlet projekt med ROCKWOOL og LivingBetter

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

ROCKWOOL Danmark A/S, Hovedgaden 501, Hedehusene, Capital Region, DK, 2640

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Greve)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Tune Kursuscenter, Grevevej 20, 2670 Greve

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde