Materialeomkostninger til byggeri stiger fortsat

I fjerde kvartal steg de samlede omkostninger ved at bygge en ny bolig med 1,9 procent. Det meddeler Danmarks Statistik i ny opgørelse.

Mens hele byggebranchen oplevede pæne stigninger i omkostningerne til materialer det seneste kvartal, var der til gengæld en større variation i udviklingen i arbejdsomkostningerne på tværs af byggefagene. Foto: Arkivfoto.

I fjerde kvartal steg de samlede omkostninger ved at bygge en ny bolig med 1,9 procent. Det var særligt en stigning på 2,5 procent i materialeomkostningerne, der var med til at trække omkostningerne ved at bygge en ny bolig op, mens arbejdsomkostningerne i samme periode kun steg med 0,3 procent. Sådan lyder det fra Danmarks Statistik i en ny opgørelse. En tilsvarende udvikling så man også i omkostningerne ved opførelsen af både enfamiliehuse og etagebyggeri, som det samlede indeks er baseret på. For begge ejendomstyper steg omkostningerne til materialer med 2,5 procent i fjerde kvartal, mens arbejdsomkostningerne for enfamiliehuse steg med 0,4 procent, og 0,3 procent for etagebyggeri.

LÆS OGSÅ: Installatører kobler GPS på timesagsstyringen og høster fordele

Materialeomkostningerne steg i alle byggefagene

Omkostningerne til materialer steg i hele byggebranchen, men særligt inden for tømrer- og snedkerarbejde samt betonelementarbejde oplevede man en stigning i materialeomkostningerne på hhv. 3,4 procent og 2,9 procent, mens vvs-arbejde og el-arbejde begge steg med 2,1 procent. De resterende byggefag oplevede en stigning i materialeomkostningerne på mellem 1,3 procent og 1,8 procent.

Større variation i arbejdsomkostningerne

Mens hele byggebranchen oplevede pæne stigninger i omkostningerne til materialer det seneste kvartal, var der til gengæld en større variation i udviklingen i arbejdsomkostningerne på tværs af byggefagene. Således havde tømrer- og snedkerarbejde med 1,0 procent den største stigning i arbejdsomkostningerne, efterfulgt af murerarbejde, vvs-arbejde og betonelementarbejde, der oplevede en stigning på hhv. 0,6 procent, 0,5 procent og 0,3 procent. I den anden ende af skalaen faldt el-arbejde med 0,7 procent og malerarbejde med 0,6 procent.

LÆS OGSÅ: Nyt landsdækkende samarbejde om bilindretning

Byggeomkostninger er højere end sidste år

Ser man på omkostningerne ved at bygge en bolig over en lidt længere periode, var det i fjerde kvartal 6,7 procent dyrere at opføre en ny bolig sammenlignet med samme periode sidste år. Igen er stigningen særligt trukket op af materialeomkostningerne, hvor særligt tømrer- og snedkerarbejde har haft en relativ stor stigning i materialeomkostningerne på 11,6 procent.

Samlet set steg omkostningerne til materialer med 8,3 procent det seneste år, mens arbejdsomkostningerne i samme periode steg med 2,8 procent. Sidstnævnte stigning skyldes særligt en stigning i arbejdsomkostningerne for jord- og betonarbejde samt betonelementarbejde, som steg mest med hhv. 4,0 procent og 3,7 procent. Ser man på årsudviklingen i omkostningerne for de to typer byggeri, der ligger bag det samlede byggeomkostningsindeks for boliger, oplevede begge byggerier stigninger på både materialeomkostninger og arbejdsomkostninger.

Således steg omkostninger til materialer for enfamiliehuse og etagebyggeri med henholdsvis 8,5 procent og 7,9 procent, mens arbejdsomkostningerne steg mere moderat med 2,7 procent for enfamiliehuse og 2,8 procent for etagebyggeri.

-AKJ

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

18.06.2024Installator.dk

Elvirksomheder hårdt ramt af prisstigninger

17.06.2024Installator.dk

Lige om lidt skal erhvervskøretøjer have TPMS på alle dæk

14.06.2024Installator.dk

Lemvigh-Müller køber 34.000 kvm. i Kolding

14.06.2024Installator.dk

Alt for få elvarebiler på vejene - målet er langt væk

13.06.2024Installator.dk

Trusselsniveauet hæves for gas- og elsektoren

12.06.2024RIB Software

Sponseret

Kender du til de 10 mest almindelige udfordringer inden for kvalitetssikring og Field Management?

12.06.2024Installator.dk

Tekniq klar med omfattende program på Folkemødet

12.06.2024Installator.dk

Danmark mangler plan for anvendelse af CO2 til e-fuels

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

11.06.2024

Tid

09:00

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

18.06.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Elsikkerhed.dk
Kursus
Boligdimensionering - Herning/virtuelt

Få de bedste kort på hånden med vores nye dimensioneringsredskab, som dette kursus giver adgang til. Alle deltagere får udleveret vores ‘Gør det Kort’, som giver hurtigt overblik over de vigtigste ændringer inden for installationer i boliger og opfylder kravene til dimensionering efter standarden DS/HD 60364.

Dato

26.06.2024

Tid

09:30

Sted

Online / Innovatorium, Birk Centerpark 40, 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Kursus
L-AUS ajour - Greve

Hold din viden om L-AUS ajour - hvert år

Dato

27.06.2024

Tid

08:30

Sted

Greve Erhvervscenter, Korskildelund 6, 2670 Greve

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

13.08.2024

Tid

09:00