Naturlige kølemidler - også til de hårde opgaver

Årlige eftersyn og høje krav til vedligeholdelse har gjort køleanlæg baseret på FC- og HFC-gasser til en noget dyrere fornøjelse. Det har gjort de mere miljøvenlige anlæg, som er baseret på naturlige kølemidler attraktive.

Super Best bruger et kuldioxid-baseret kaskadesystem i sin afdeling i København. Kompressorer hos den engelske supermarkedskæde Tesco. Supermarkedskæden Drake Foodmarkets har det første køleanlæg baseret på naturlige kølemidler syd for Ækvator..

I dag fungerer de fleste kølediske og frysere i supermarkeder ved hjælp af drivhusgasser (F-gasser). Lækager i anlæggene kan føre til, at der udledes drivhusgasser, hvilket er med til at forøge drivhuseffekten. Hvis mængden af kølevæske er for lille, fungerer anlægget dårligere, og det er en bekostelig affære at fylde det op. EU’s F-gas regulering, som trådte i kraft i 2007 har desuden gjort det dyrere at bruge FC’ere og HFC’ere i køleanlæg. Alt dette gør, at ejere af den slags anlæg er meget interesserede i at finde alternative løsninger.

Set i lyset af klimaforandringerne bliver energi-effektivitet og reduktion af udledning af drivhusgasser samtidig stadig mere vigtigt. Hvis man i højere grad begynder at benytte naturlige energikilder til afkøling i supermarkeder, vil det kunne bidrage positivt til denne udvikling.

”Supermarkeders køleanlæg kan også blive miljøvenlige”, siger Monika Witt, CEO i eurammon, det europæiske initiativ til fremme af naturlige kølemidler.

”For eksempel er brugen af kuldioxid en effektiv energikilde til køling og bidrager kun i lille grad til at forøge drivhuseffekten. Desuden er CO2 meget billig og kan fås i hele verden.”

Kuldioxid i kaskadesystem kombinerer lavtemperatur- og normaltemperatur- afkøling
I Danmark kom der i 2007 en lov mod at bruge mere end 10 kilo F-gasser i nyinstallerede køleanlæg. Derfor har den danske supermarkedskæde Super Best valgt et kuldioxid-baseret kaskadesystem i sin afdeling i København. Kølespecialisten Knudsen Køling har designet et kølesystem, der samler to kølingskredsløb. Det gør det muligt at opnå tre forskellige temperaturindstillinger, to til afkøling og en til varmeudledning.

Den laveste indstilling er til frostanlæg med mad og til dybfryserrum i kælderen. Med en fordampningstemperatur på -28 grader, skal kuldioxiden bruges til at opretholde en temperatur på -20 grader. Den næste indstilling bruges til køleanlæg med varer, der kræver opbevaring i en lufttemperatur på lidt over 0 grader. Dette opnås ved at supplere køleelementet med kuldioxid, som har en fordampningstemperatur på -10 grader. Den tredje indstilling sikrer pålidelig varmeudledning ved kondensering eller gaskøling, afhængigt af omgivelsernes temperatur. I alt har kaskadesystemet en kølingskapacitet på 150 kilowatt.

Güntner komponenter bliver brugt til de forskellige temperaturindstillinger, som systemet frembringer, og i kølebeholderne er monteret fordampere. Varmeudlederen lader fordamperen fungere som gaskøler ved forhøjet omgivelsestemperatur og særligt kritiske processer.

For at sikre systemets driftsikkerhed selv ved et tryk på omkring 120 bar, bruger Güntner 0,7 mm tyk rustfri stål til gaskøleren og hele rørsystemet. Takket være et støjsvagt design, kan gaskøleren bruges på steder, hvor der er meget høje krav til støjregulering, f.eks. i beboelsesområder. Injektion til fordamper og køleenhed er kontrolleret af Danfoss’ elektriske komponenter. Som det ser ud nu er 11 af disse kombinerede dybfryser-/normal køletemperatur-systemer installeret i Europa, og derudover er 100 dybfrysersystemer i brug i supermarkeder.

En banebrydende løsning ved hjælp af kuldioxid og kulbrinter
En anden virksomhed, der foretrækker naturlige kølemidler er Tesco, den største supermarkedskæde i England. Virksomheden har en målsætning om at gå forrest med bæredygtige køleløsninger i fødevareindustrien, og derfor hyrede de Johnson Controls til at installere kølesystemer, som kører på kuldioxid og kulbrinte kølemidler, nemlig systemet R1270, i sin 60.000 kvadratmeter store fødevarebutik i Shrewsbury. Butikken er det første supermarked i England, som udelukkende bruger naturlige kølemidler.

Johnson Controls har delt maskinrummene ind i to sektioner, som begge indeholder et kaskadesystem med R1270. Kuldioxiden fungerer som kølemiddel, og bliver – på grund af dens specielt gode evne til at overføre varme- brugt til at regulere display rummene (displayet) med både minus og plus temperaturer. Hydrocarbon-ladningen, som er placeret i en separat del af maskinrummene, er holdt på et absolut minimum.

Hvert af køleanlæggene har en kapacitet på 255 kW ved køling til middel temperatur og 45 kW ved køling til lav temperatur. Alt afhængigt af omgivelsernes temperatur køler cirkulationen den komprimerede gas ned, så den kommer så tæt på kondenseringstemperaturen (20 grader C), som muligt. Ventilatorerne på tørkølerne er drevet af en vekselretter (inverter drive), styret af en temperaturkontrol. Dette hjælper med at sikre, at enhedernes output konstant bliver tilpasset til de aktuelle forhold, så den nødvendige køling opnås samtidig med, at energiforbruget bliver holdt på et absolut minimum. Den operationelle sikkerhed for hele kølingssystemet er garanteret af en central kontrol og et overvågningssystem, der kan identificere mulige lækager på et tidligt tidspunkt.

Johnson Controls kølesystemer er baseret på videnskabeligt udviklet teknologi, som bliver brugt over hele kloden med 100 supermarkeder, der har haft succes med både installation og vedvarende drift. Det innovative i projektet er, at det bruger grundvand til at køle kølekredsløbet. Denne naturlige varmesænkning sikrer, at systemet kan fungere under stabile forhold hele året rundt, uanset høje temperaturer i sommermånederne.

Konstant afkøling selv ved høje omgivelsestemperaturer
Drake Foodmarkets tog et ambitiøst skridt i deres Foodland butik i Angle Vale i Sydaustralien. Siden december 2007 har supermarkedskæden i denne Adelaide-forstad haft det første supermarked på den sydlige halvkugle, der bruger et kuldioxidbaseret kølingssystem, på trods af de høje temperaturer. Projektet blev støttet af den australske regering, som betalte prisforskellen mellem dette anlæg sammenlignet med et konventionelt, direkte fordampningsanlæg som en del af et program for at minimere drivhusgasser.

Systemet, som er fyldt med 450 kg kuldioxid, bruger direkte fordampning af kølemidlet. Ved -10 grader bliver det fordampet ved kølepunkter for normal afkøling og ved -35 grader ved kølepunktet for frysning. (frysepunktet) Den luftformige kuldioxid bliver komprimeret af tolv stempel- (eller pumpe, ventil) kompressorer – 8 enkelttrins kompressorer til normal afkøling og 4 totrins kompressorer til dybfrysning.

Den største udfordring for kølesystemet er det sydaustralske klima med tempererede vintre og varme somre. Højtrykssiden skulle designes til at kunne klare omgivelsestemperaturer på 40 grader og mere.

For at løse dette problem blev en fordampende for-kølende luftenhed installeret ovenover den luftkølende kondensator. Når omgivelsestemperaturen bliver over 28 grader, nedkøler denne enhed luftstrømmen, som kommer ind i kondensatoren og lader varmen fra den komprimerede kuldioxid forsvinde.

Bortset fra Angle Vale, går den australske regerings Greenhouse Gas Abatement Program (Program for mindskning af drivhusgas), administreret af The Green Cooling Council, til at finansiere andre demonstrationer og evalueringsprojekter. Investeringerne giver afkast, som bevist gennem Angle Vale's nylige succes ved CoolWorld Industry Awards. I april vandt projektet prisen, ”Årets køleinstallation” for sin miljøvenlighed.

”Disse eksempler viser os, at brug af udsivende drivhusgasser ikke længere er en teknisk nødvendighed for supermarkedskøling.” siger Monika Witt. ”Intensiv forskning og udvikling gennem de seneste år har gjort brugen af kuldioxid mulig for en stor vifte af anvendelser. De højere omkostninger, som det måske medfører at installere anlæggene er nemt tjent ind i forhold til en livslang reduktion af omkostninger for energi og køleanlæg.”

Kilde: eurammon

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

28.04.2025Genvex

Sponseret

Ses vi på VVS-messen 2025?

28.04.2025BG Termic Plus

Sponseret

TERMIC PLUS – din totalleverandør til boligventilation

28.04.2025BG Termic Plus

Sponseret

NYHED: EPS kanalsystem til varmegenvindingsventilation – effektiv og tidsbesparende

23.04.2025Belimo A/S

Sponseret

Du kan ikke styre noget, du ikke måler

15.04.2025Geovent

Sponseret

Frisk luft til padelspillere hos Match Padel i Silkeborg!

03.04.2025Genvex

Sponseret

Kom med til Bornholm og mød "Mr. Genvex"

03.04.2025VELTEK

Sponseret

Bæredygtighed i fokus på VELTEK Ventilations medlemsmøde

25.03.2025Genvex

Sponseret

Du kan få hjælp til finansieringen af dit ventilationsanlæg

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025