Nu bliver sprinkleranlæg set efter i sømmene

Sprinkleranlæg kan ruste og få aflejringer på indersiden af rørene, som forhindrer anlæg i at fungere optimalt ved brand. Derfor har DBI udført de første udvidede inspektioner, hvor rør skæres op og undersøges nærmere.

”Med de udvidede inspektioner får anlægsejerne en større sikkerhed for, at deres anlæg er fuldt funktionsdygtigt i tilfælde af brand”, fortæller Jens Dal. Arkivfoto. .

Sprinkleranlæg skal normalt inspiceres hvert år. Og er der tale om gamle sprinkleranlæg, skal de ind imellem inspiceres grundigt. Faktisk så grundigt, at man tager udsnit af rørinstallationerne ned og skærer dem op. Herudover testes sprinklerhovedernes funktionalitet. De såkaldte langtidsinspektioner skal finde sted efter 15 år for tørre anlæg uden vand i rørene og efter 25 år for våde anlæg.

”De udvidede inspektioner kom med DBI’s retningslinje for sprinkleranlæg i 2009. Det blev indført, fordi man så tæringer, ophobninger af rust og kalkaflejringer, når man nedtog gamle anlæg. Den slags kan have betydning for anlæggets funktion og kan f.eks. forhindre, at det udløses ved brand”, siger funktionsleder i DBI’s inspektionsafdeling, Jens Dal, og fortsætter:

”Da retningslinjen kom i 2009, vil der komme mange udvidede inspektioner af tørre anlæg fra 2024 og af mange våde anlæg fra 2034”.

Fem typer af sprinkleranlæg

  1. Automatisk sprinkleranlæg (AVS): Anlæg, hvor sprinkleren aktiveres af forøget temperatur og derved påbegynder slukningsindsatsen.
  2. Trapperumssprinkling: Anlæg, hvor sprinkleren aktiveres af forøget temperatur og derved påbegynder slukningsindsatsen.
  3. Atriumsprinkling: Kombination af et sprinkleranlæg og et brandalarmanlæg til beskyttelse af et område, hvor for eksempel loftshøjden umuliggør anvendelsen af traditionelle sprinklere.
  4. Automatisk vandtågesystem (AVT): Slukningsanlæg, der anvender vandtåge til at fortrænge luftens ilt og dermed hæmmer et brandforløb, og hvor dysen aktiveres af forøget temperatur og derved påbegynder slukningsindsatsen.
  5. Vandtågeanlæg: Slukningsanlæg, der anvender vandtåge til at fortrænge luftens ilt og dermed hæmmer et brandforløb. Vandtågeanlæg er karakteriseret ved et meget lavt vandforbrug og er særdeles effektive i mindre lokaler.

Kilde: DBI - Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut.

Ser efter aflejringer og rust
Allerede i dag kan DBI udføre udvidede inspektioner af sprinkleranlæg. Selvom der endnu ikke er konkrete krav om de udvidede inspektioner, får mange anlægsejere dem nemlig udført i forbindelse med større ombygninger, hvor de gerne vil sikre, at sprinkleranlægget er fuldt funktionsdygtigt og fremtidssikret.

Læs også: Markedet for sikkerhed er 660 milliarder kroner værd i 2030

”Vi undersøger rørene indvendigt, hvor vi bl.a. ser efter aflejringer af forskellig art, rust, synlig tæring og rust under aflejringer, som er en separat trussel. Da testen er destruktiv, og røret dermed ødelægges af den, bliver det udskiftet på anlægget. I den forbindelse trykprøves anlægget med et forhøjet tryk inden idriftsættelse for at afsløre eventuelle utætheder, ligesom det også stresstestes”, siger Jens Dal.

Baseret på testen og rørenes stand kan DBI beregne korrosionshastigheden og på den baggrund give et estimat for den forventede restlevetid for rørene.

Sikkerhed for velfungerende anlæg
Selve inspektionen er forholdsvis simpel. Rørene skæres op og undersøges for aflejringer, de renses og kontrolleres for korrosion, og også sprinklerhovederne inspiceres grundigt visuelt for aflejringer. Desuden testes de for at undersøge, om de udløser ved rette temperatur og udfører den rette spredning af vandet.

”Med de udvidede inspektioner får anlægsejerne en større sikkerhed for, at deres anlæg er fuldt funktionsdygtigt i tilfælde af brand”, siger han.

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

21.06.2024Installator.dk

Advokatfirma dumper alle parter i skandaleramt fjernvarmeprojekt

21.06.2024Installator.dk

Nu skal der skrues op for sikkerheden omkring energisektoren

10.06.2024SystemHouse Solutions AB

Sponseret

Er dit sikringssystem, adgangskort og kortlæsere sikre?

28.05.2024Avidenz A/S

Sponseret

Skab trivsel og udvikling gennem arbejdsmiljøet

22.05.2024SystemHouse Solutions AB

Sponseret

Tag hul på fremtiden - Oplev vores banebrydende Mobile Wallet adgangsløsning

03.05.2024Installator.dk

Carl Ras styrker sin position inden for sikringssegmentet

02.05.2024SystemHouse Solutions AB

Sponseret

Har du styr på dine gæster?

26.04.2024Armadan A/S

Sponseret

Armadan opretter afdeling for passiv brandsikring

Jobmarked

Se alle

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker

Har du en håndværksmæssig baggrund? Er du skarp til fejlfinding og brænder for at udføre tekniske serviceopgaver? Kunne du tænke dig at bringe dine tekniske kompetencer i spil i en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som vores nye udekørende Servicetekniker til kunder på Sjælland ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

09.07.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ABB A/S

Produktchef til Installationsmateriel

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle