Ny klæbeampul reducerer livsfarligt støv

Støv på landets byggepladser koster hvert år mere end 500 tidligere medarbejdere livet. Der er ikke tegn på bedring, da problemet med støv ifølge eksperter er stigende i byggeriet. fischer lancerer nu en støvfri klæbeampul.

Ifølge Byggeriets Arbejdsmiljøbus, der har til formål at formidle god arbejdsmiljø-praksis til byggepladser og byggevirksomheder, er støv i de danske byggerier et stigende problem. 

”Støv er stadigvæk et af de gængse og store arbejdsmiljøproblemer. Vi kan se en øget brug af værktøj og arbejdsmetoder, som frembringer mere støv – fx lette, håndholdte og hurtiggående maskiner,” siger Peter Kirkegaard, direktør i Byggeriets Arbejdsmiljøbus, som er etableret af en lang række byggefaglige organisationer.

Og der er langt fra tale om et ufarligt problem. Støv fra jord, byggematerialer og biologisk materiale kan give alvorlige sygdomme som eksem, allergi, stenlunger og lungekræft. Arbejdsmedicinske eksperter skønner, at der hvert år dør mere end 500 tidligere medarbejdere som følge af udsættelse af støv på deres arbejdsplads. 

”Det er vigtigt, at alle benytter de bedst mulige metoder og de produkter, der kan medvirke til bekæmpelse af støv, som er sundhedsskadeligt – specielt de helt små og fine støvpartikler,” mener Peter Kirkegaard.

ETA-godkendt klæbeampul
Både Arbejdsmiljøloven og Arbejdstilsynet stiller krav om, at byggevirksomheder forhindrer støv de steder, hvor det kan medføre fare for sundheden. 

Nu har fischer gjort det nemt at reducere støv, når fx stålkonstruktioner, gelændere, trapper, master, fodplader, maskiner og autoværn skal fastgøres i revnet og ikke-revnet beton. 

fischer-koncernen har udviklet en ny klæbeampul, der er ETA-godkendt til anvendelse i revnet og ikke-revnet beton uden borehulsrensning, som ellers producerer rigtig meget støv.

”Der stilles flere og flere krav til støvfrie produkter. I Holland er der fx meget strenge krav til støvrensning i byggeriet, så det kræver, at vi udvikler innovative forankringsprodukter, der kan minimere støv. Samtidig er det vigtigt for os at være forkæmper for et sundt arbejdsmiljø og skabe sikkerhed for medarbejderne på landets byggepladser,” forklarer Ulrik Nielsen, salgschef for fischer i Danmark. 

Større sikkerhed og bedre økonomi
RM II består af en klæbeampul og en gevindstang. Ampullen indeholder to kamre med henholdsvis den mørtel, der er brug for, og en hærder. Når montagehullet er boret, indsættes ampullen, der aktiveres ved hjælp af en slagboremaskine og gevindstangen. Under montagen knuses glasampullen, så mørtel og hærder blandes. Mørtelen klæber gevindet fast i borehullet og lukker hullet effektivt.

”Det er stort set en støvfri proces, fordi støvet blandes med mørtel og hærder direkte i hullet. Det støver altså kun, når maskinen borer det første hul. Med RM II formindsker vi borestøvet på byggepladsen, fordi produktet ikke kræver, at borehullet pustes og børstes, man kan nøjes med at hæve boret tre gange.  Det betyder større sikkerhed for bygningsarbejderen,” siger Ulrik Nielsen.

Den nye klæbeampul øger ikke blot sundheden, men giver også et hurtigere og mere økonomisk montageforløb. Beregninger viser, at der spares 60 sekunder pr. anker, fordi håndværkeren slipper for at puste og rense borehullet adskillige gange. 

Det er især smedemestre, som kan have gavn af RM II, når tunge stålkonstruktioner skal fastgøres til revnet og ikke-revnet beton. Klæbeampullen er også velegnet i natursten med høj trykstyrke. 

30.01.2020fischer a/s

Sponseret

Befæstigelsesproducent forventer overskud for første gang i mange år

29.05.2019fischer a/s

Sponseret

På sikkert spor med fischer gennem København

22.05.2019fischer a/s

Sponseret

Spar tid med den selvborende DUOBLADE

14.11.2017fischer a/s

Sponseret

Beregn præcis mørtelmængde med ny app fra fischer

09.10.2017fischer a/s

Sponseret

Ny kipdybel kan tilpasses i længden, vender sig automatisk og har meget stor bæreevne

20.09.2017fischer a/s

Sponseret

Ny klæbeampul reducerer livsfarligt støv