Nye superledende kabler vil understøtte grøn omstilling

Den danske superledervirksomhed, SUBRA A/S, sikrer 26 millioner kroner fra Europa Kommissionens prestigefyldte EIC Accelerator program til udvikling af nye superlederkabler. Det sker for at imødekomme det kritiske behov for at opgradere det europæiske transmissionsnet og understøtte den grønne omstilling.

SUBRA A/S er stolte over at modtage stor anerkendelse fra Europa Kommissionen og en støttepakke på 26 millioner kroner, gennem det prestigefyldte EIC Accelerator program. Støtten vil bidrage til at finansiere udviklingen af SUBRAs nyeste innovation, SUBRACABLE, fra prototype til produktion. Europa Kommissionens tilsagn vidner om stærk institutionel anerkendelse og tillid til SUBRA, som en kommende central aktør for et bæredygtigt Europa, og som en af de førende innovatører i superlederindustrien.

Europa har brug for omfattende udvidelse af den elektriske infrastruktur og særligt en enorm udbygning af transmissionsnettet. For at imødekomme det stigende energibehov og samtidig omstille til vedvarende energikilder, estimeres det, at EU skal implementere op mod gigantiske 75.000 kilometer transmissionskabler i et samlet paneuropæisk transmissionsnet. For at drage fordel af vedvarende energikilder, der er spredt over hele Europa, er der behov for langdistance transmission med over 1000 km lange transmissionskabler på tværs af landegrænser i hele Europa.

Skal transmissionsnettet udbygges med konventionelle højspændings-kobberkabler, vil det kræve 177 procent af verdens årlige kobberproduktion. Det udgør ikke bare et kæmpe råmateriale problem, men vil også gøre udbygningen utrolig dyr og medføre massive energitab under drift. Ved at udnytte potentialet i superledere, vil SUBRA udvikle en ny løsning: SUBRACABLE, der imødekommer Europas behov for transmissionskapacitet i gigawatt-skala, samtidig med at kobberforbruget reduceres med hele 99 procent. SUBRAs superlederteknologi vil, inklusive alle omkostninger til kabel, kølesystem og drift, medføre en betydelig reduktion af energitab, etableringsomkostninger og miljøpåvirkning i transmissionsnettet.

"SUBRAs nyeste innovation er et teknologisk kvantespring indenfor superlederteknologi. SUBRACABLE har potentialet til at blive en afgørende nøgleteknologi i den grønne omstilling ved anvendelsen af høj-temperaturs superledende kabler i transmissionsnettet. Det er en kæmpe anerkendelse fra Europa Kommissionen og støtten fra EIC Accelerator programmet vil bidrage til arbejdet med at revolutionere det europæiske transmissionsnet", siger Anders Wulff, CEO, SUBRA A/S.

Teknologien
En superleder er en elektrisk leder – et bånd, ledning eller kabel – der leder elektricitet uden modstand, når den køles ned. En superleder kan transportere enorme mængder elektrisk strøm – 300 gange mere end en kobberleder, men uden energitab. Til sammenligning kan man ikke undgå at konventionelle kobberkabler opvarmes ved transport af elektricitet og det medfører massive energitab på 8-13 procent.  Nuværende højtemperatur-superleder-løsninger (HTS) er baseret på en tapeteknologi, der har iboende begrænsninger i forhold til kapacitet, omkostninger og længde.

Ved at udvikle superlederfremstillingen fra en flad tape-baseret teknologi til sammenflettede ledninger har SUBRACABLE-innovationen potentialet til at overvinde alle begrænsninger ved konventionelle kobberkabler og nuværende flad tape-baserede superledere. Det muliggør produktion af superledende kabler, der kan skaleres til ekstreme længder over 100 km med overlegne egenskaber og til en lavere pris. Det er SUBRACABLE.

Læs også: Netværksinstallation på plejecentre kræver ekspertviden

SUBRACABLE har potentialet til at revolutionere det europæiske transmissionsnet ved at muliggøre høj effekt- og langdistancetransmission, gennem implementeringen af et 75.000 km paneuropæisk transmissionsnet med en kapacitet på op mod 10 gigawatt. 

I forhold til konventionelle højspændingskobberkabler, der bruges i dag, er nogle af de forventede fordele ved SUBRACABLE:

• 90 procent lavere energitab under transmission – svarende til energiproduktionen fra 45 kernekraftværker; energibesparelser, der resulterer i en betydelig CO2-reduktion
• 86 procent smallere kabelkorridorer, som vil reducere anlægs- og ekspropriationsomkostninger
• 99 procent reduceret forbrug af kobber
• Mulighed for elektrisk transmission ved enhver spænding, hvilket forenkler arkitekturen i transmissionsnettet og behovet for transformerstationer.

- PiB

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

24.05.2024Installator.dk

Nordlys nedlægger en række elprodukter

24.05.2024Installator.dk

Nu bliver det nemmere at sætte solceller på bygninger

23.05.2024Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Oplev ny generation af LAMEL-LED

23.05.2024Eegholm A/S

Sponseret

Få større fleksibilitet med en plugin fordelingstavle

22.05.2024Installator.dk

Derfor gik de med i Koble-samarbejdet

22.05.2024SG Armaturen A/S

Sponseret

Install +S

22.05.2024Installator.dk

Koble udvider med endnu en partner i Nordjylland

21.05.2024PHOENIX CONTACT

Sponseret

Automatisk afisoleringsmaskine til effektiv ledningsforberedelse

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

28.05.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde