Nyt projekt vil accelerere biobaseret etagebyggeri

Brandkrav er i dag en showstopper for etagebyggeri med træ og biobaserede materialer til bærende konstruktioner og isolering. Det vil projektet Wood:UpHigh ændre ved at tilvejebringe dokumentation til nye præaccepterede løsninger.

Om Wood:UpHigh munder ud i præaccepterede løsninger, bliver i sidste ende Bolig- og Planstyrelsens afgørelse. Foto: GTS.

Klassiske byggematerialer såsom beton og mineraluldsisolering er i dag rygraden i stort set alt etagebyggeri, når de bærende konstruktioner skal opføres, og byggeriet skal isoleres – ikke mindst fordi deres brandegenskaber er veldokumenterede. Men produktionen af de velkendte byggematerialer udleder meget CO2, og det harmonerer dårligt med målet om, at Danmarks CO2-udledning skal reduceres med 70 procent frem mod 2030.

Derfor lancerede Regeringen sidste år en national strategi for bæredygtigt byggeri, hvor der blandt andet skal udvikles præaccepterede løsninger til bærende konstruktioner i brandbart materiale, som understøtter opførelsen af træbyggeri op til 5 etager. Målet er, at der skal være tilgængelige præaccepterede løsninger for træbyggeri, ligesom det er tilfældet for ikke brandbare byggematerialer. Det mål understøtter DBI’s nye projekt ’Wood:UpHigh’.

LÆS OGSÅ: Brunata præsenterer rekordregnskab med digitaliseret bygningsdrift

”Projektet handler ikke om træfacader eller træbeklædning. Vi går derimod efter det, som har det største CO2-potentiale i byggeriet: De bærende elementer og det, som er inde i bygningen. I dag må man ikke bygge højere end 5,1 meter – svarende til 2 etager – med trækonstruktion og biobaseret isolering, hvis det skal være inden for de præaccepterede løsninger”, siger Christian Fundby Schou, som er leder af Advanced Product Development i DBI.

”Vi vil udfordre nogle grænser i bygningsreglementet og tilvejebringe skalérbare, generiske materialeneutrale løsninger, og alt, hvad vi tester, skal være tilgængeligt i en gratis eksempelsamling”, uddyber han.

Accelereret indsats

Wood:UpHigh har et samlet budget på 5,3 millioner kr. og gennemføres med støtte fra Realdania, Grundejernes Investeringsfond og Uddannelses- og Forskningsstyrelsen, sidstnævnte via DBI’s resultatkontrakt. DBI og entreprenørvirksomheden LOGIK & CO står for brandprøvningerne og den efterfølgende dokumentation.

”Projektet skal medvirke til et opgør med den forskelsbehandling, der er mellem traditionelle byggematerialer og biobaserede byggematerialer i forhold til præaccepterede løsninger. Af hensyn til bæredygtigheden i byggeriet er det vigtigt, at vi nu slår hul på det problem”, siger Balder Johansen, der er daglig leder i LOGIK & CO og initiativtager til projektet sammen med DBI.

LÆS OGSÅ: HandyWoman bruger QuickFix i sine kurser

”Producenter af traditionelle materialer som stenuld og glasuld har haft 50 år til at opbygge deres dokumentation for brandmodstandsevne, og byggeriet kan ikke vente på, at SMV’er, som arbejder med biobaserede byggematerialer, skal være lige så mange år om det. Så det her er en accelereret indsats”, supplerer Christian Fundby Schou.

Gode forudsætninger for præaccepterede løsninger

På halvandet år skal DBI udføre 10 akkrediterede fuldskala-brandprøvninger og 30-40 small-scale indikative brandprøvninger, der skal give dokumentation for, at præaccepterede løsninger kan understøtte nybyg og renovering af biobaseret byggeri op til 5 etager.

”Der er tale om konstruktioner – ikke materialer. Vi ser på helheden. Til de bærende trækonstruktioner vælger vi løsninger, som er skalérbare, så alle producenter kan anvendes, og som isolering vil vi bl.a. afprøve papiruld og træfiberisolering som bats eller granulat”, siger Christian Fundby Schou og tilføjer, at der er et konkret byggeri forbundet med de tests, som skal udføres. Som led i sit MiniCO2-demonstrationsprojekt i Fredericia vil Realdania By & Byg nemlig bygge en etageejendom med seks etager med trækonstruktion og biobaseret isolering.

LÆS OGSÅ: Se de bedste - og værste - kommuner at være elbilist i

Om Wood:UpHigh munder ud i præaccepterede løsninger, bliver i sidste ende Bolig- og Planstyrelsens afgørelse. Men forudsætningerne er optimale, da Styrelsen sidder med ved mødebordet.

”Det er næsten det største scoop. Ét er, at Realdania for første gang nogensinde støtter et projekt, hvor brand er en ‘enabler’ til at accelerere den grønne omstilling. Noget andet er, at Bolig- og Planstyrelsen for første gang er aktivt med i et projekt. Det er en succes, at de er med på vognen”, fastslår Christian Fundby Schou og fortsætter:

”Vi har tiltro til, at med DBI’s anbefalinger, branchen i ryggen og anerkendte og dokumenterede eksempler, så vil Bolig- og Planstyrelsen implementere løsningerne i Bygningsreglementet”.

Læs mere om Wood:UpHigh på DBI’s hjemmeside her.

-AKJ

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

15.07.2024Installator.dk

Elektronik skal leve længere og genanvendes

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

15.07.2024RIB Software

Sponseret

NY RAPPORT: RIB Markedsundersøgelse 2024!

12.07.2024RIB Software

Sponseret

Få et overblik over alle vores uddannelser/kurser efter sommeren!

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

11.07.2024HELUKABEL Danmark ApS

Sponseret

HELUKABEL styrker sit engagement i Indien med nyt produktionsanlæg

11.07.2024Installator.dk

Elektrikere og vvs’ere er underforsikrede

10.07.2024Installator.dk

Puljen til energifællesskaber genåbner

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle