Nyt værktøj til omstillingen til cirkulær økonomi

Med Roadmap for cirkulær økonomi i byggeriet får byggebranchen et konkret værktøj til at minimere ressourceforbrug og klimabelastning.

”Vi skal bevæge os væk fra lineær økonomi, der er baseret på profit, bundlinje og ubegrænset ressourceforbrug. I stedet skal vi stille skarpt på cirkulær økonomi, hvor ressourcer og materialer er begrænsede, og hvor det ikke kun er økonomisk værdi, der er den drivende valuta”, forklarer forretningsleder Martha Katrine Sørensen, fra Teknologisk Institut, som er en af hovedkræfterne bag det nye Roadmap. Foto: Teknologisk Institut..

Den nye guide Roadmap for cirkulær økonomi i byggeriet viser vejen for omstillingen til cirkulær økonomi. Omdrejningspunktet er øget genbrug af byggematerier og mindre ressourceforbrug i byggeriet generelt. Roadmappet giver et samlet overblik over de indsatser, som er nødvendige på den cirkulære vej.
”Vi skal bevæge os væk fra lineær økonomi, der er baseret på profit, bundlinje og ubegrænset ressourceforbrug. I stedet skal vi stille skarpt på cirkulær økonomi, hvor ressourcer og materialer er begrænsede, og hvor det ikke kun er økonomisk værdi, der er den drivende valuta”, forklarer forretningsleder Martha Katrine Sørensen, fra Teknologisk Institut, som er en af hovedkræfterne bag det nye Roadmap.

Sætte gang i omstillingen
Byggeriet står for 40 procent af Danmarks ressourceforbrug og 30 procent af affaldsproduktionen. En omstilling til cirkulær økonomi i byggebranchen vil derfor betyde store miljømæssige gevinster for samfundet. 

Roadmap for cirkulær økonomi i byggeriet, som er udarbejdet for Realdania, indeholder 28 indsatser opdelt i fem indsatsområder. Blandt andet politisk fokus, tilpasning af eksisterende regler, nye metoder og teknologier og kompetenceopbygning og vidensdeling. 

Læs også: Nyt værktøj løfter arbejdet med LCA-beregninger

Cirkulær økonomi er et mål om, at forbrug og produktion er tilpasset klodens mulighed for at regenerere. Det betyder, at byggeriet skal udnytte de ressourcer, der findes i det eksisterende byggeri. Samtidig skal man undgå produktion af byggematerialer baseret på jomfruelige råstoffer. Dette har en effekt på både klimaudfordringen og ressourceudfordringen.

”Der er behov for, at byggebranchen i fællesskab skaber en bevægelse, der bidrager til de kortsigtede mål om implementering af cirkulære principper. Både i de nuværende byggeprocesser og i de mere langsigtede mål om en total transformation af byggebranchen. Vi skal helt konkret skabe bevægelser, som sikrer, at vi går fra frontrunners til udbredelse, fra pilotprojekter til kommercialisering og fra monetær værdi til ny værdiforståelse”, forklarer Marthe Katrine Sørensen.

Samler hele værdikæden
Roadmappet har været præsenteret på Loop Forum, hvor aktører på tværs af hele værdikæden inden for cirkulær økonomi mødtes og udvekslede synspunkter og erfaringer. Det egentlige arbejde med roadmappet begynder nu. I arbejdet bidrager de forskellige aktører i byggebranchen til transformationen ved at skabe forandringer på netop deres ansvarsområder. 

”Som videninstitution har vi et stort ansvar for, at vi lykkes med den cirkulære omstilling. Vi skal bidrage til udvikling af teknologier og principper inden for en lang række områder. Det handler både om dokumentation af materialer, testmetoder, beregningsmetoder, men også om udvikling af konkrete procedurer for fx selektiv nedrivning og ressourcekortlægning. Derudover har vi også en vigtig rolle med at formidle viden og få bragt ny viden ud til praksis, hvor forandringen sker”, siger medforfatter på rapporten, forretningsleder Anke Oberender, Teknologisk Institut.

- PiB

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

17.05.2024Installator.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

17.05.2024Installator.dk

Energinet indgår milliard-partnerskab med Siemens Energy

17.05.2024RIB Software

Sponseret

Ebook: BIM fra A til Z – Download den her!

15.05.2024Installator.dk

Wavin: EPD´er er blevet et konkurrenceparameter

14.05.2024Alcadon ApS

Sponseret

[SE BILLEDERNE] Første dag på El & Teknik’24 var rekord-dag! Hvad blev der talt om?

14.05.2024Installator.dk

El & Teknik ´24 skudt i gang

14.05.2024Installator.dk

Stål- og teknikgrossist får godkendt forpligtende klimamål

14.05.2024Installator.dk

Energisektoren er stor aftager af nyuddannede

Jobmarked

Se alle

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Rockwool Danmark A/S
Gå-hjem-møde
Gå-hjem-møde: Bliv klogere på energieffektivitet og CO2 reduktion i større bygninger

Gør flere energirenoveringstiltag til ét samlet projekt med ROCKWOOL og LivingBetter

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

ROCKWOOL Danmark A/S, Hovedgaden 501, Hedehusene, Capital Region, DK, 2640

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Greve)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Tune Kursuscenter, Grevevej 20, 2670 Greve

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde