Nyt værktøj til omstillingen til cirkulær økonomi

Med Roadmap for cirkulær økonomi i byggeriet får byggebranchen et konkret værktøj til at minimere ressourceforbrug og klimabelastning.

”Vi skal bevæge os væk fra lineær økonomi, der er baseret på profit, bundlinje og ubegrænset ressourceforbrug. I stedet skal vi stille skarpt på cirkulær økonomi, hvor ressourcer og materialer er begrænsede, og hvor det ikke kun er økonomisk værdi, der er den drivende valuta”, forklarer forretningsleder Martha Katrine Sørensen, fra Teknologisk Institut, som er en af hovedkræfterne bag det nye Roadmap. Foto: Teknologisk Institut..

Den nye guide Roadmap for cirkulær økonomi i byggeriet viser vejen for omstillingen til cirkulær økonomi. Omdrejningspunktet er øget genbrug af byggematerier og mindre ressourceforbrug i byggeriet generelt. Roadmappet giver et samlet overblik over de indsatser, som er nødvendige på den cirkulære vej.
”Vi skal bevæge os væk fra lineær økonomi, der er baseret på profit, bundlinje og ubegrænset ressourceforbrug. I stedet skal vi stille skarpt på cirkulær økonomi, hvor ressourcer og materialer er begrænsede, og hvor det ikke kun er økonomisk værdi, der er den drivende valuta”, forklarer forretningsleder Martha Katrine Sørensen, fra Teknologisk Institut, som er en af hovedkræfterne bag det nye Roadmap.

Sætte gang i omstillingen
Byggeriet står for 40 procent af Danmarks ressourceforbrug og 30 procent af affaldsproduktionen. En omstilling til cirkulær økonomi i byggebranchen vil derfor betyde store miljømæssige gevinster for samfundet. 

Roadmap for cirkulær økonomi i byggeriet, som er udarbejdet for Realdania, indeholder 28 indsatser opdelt i fem indsatsområder. Blandt andet politisk fokus, tilpasning af eksisterende regler, nye metoder og teknologier og kompetenceopbygning og vidensdeling. 

Læs også: Nyt værktøj løfter arbejdet med LCA-beregninger

Cirkulær økonomi er et mål om, at forbrug og produktion er tilpasset klodens mulighed for at regenerere. Det betyder, at byggeriet skal udnytte de ressourcer, der findes i det eksisterende byggeri. Samtidig skal man undgå produktion af byggematerialer baseret på jomfruelige råstoffer. Dette har en effekt på både klimaudfordringen og ressourceudfordringen.

”Der er behov for, at byggebranchen i fællesskab skaber en bevægelse, der bidrager til de kortsigtede mål om implementering af cirkulære principper. Både i de nuværende byggeprocesser og i de mere langsigtede mål om en total transformation af byggebranchen. Vi skal helt konkret skabe bevægelser, som sikrer, at vi går fra frontrunners til udbredelse, fra pilotprojekter til kommercialisering og fra monetær værdi til ny værdiforståelse”, forklarer Marthe Katrine Sørensen.

Samler hele værdikæden
Roadmappet har været præsenteret på Loop Forum, hvor aktører på tværs af hele værdikæden inden for cirkulær økonomi mødtes og udvekslede synspunkter og erfaringer. Det egentlige arbejde med roadmappet begynder nu. I arbejdet bidrager de forskellige aktører i byggebranchen til transformationen ved at skabe forandringer på netop deres ansvarsområder. 

”Som videninstitution har vi et stort ansvar for, at vi lykkes med den cirkulære omstilling. Vi skal bidrage til udvikling af teknologier og principper inden for en lang række områder. Det handler både om dokumentation af materialer, testmetoder, beregningsmetoder, men også om udvikling af konkrete procedurer for fx selektiv nedrivning og ressourcekortlægning. Derudover har vi også en vigtig rolle med at formidle viden og få bragt ny viden ud til praksis, hvor forandringen sker”, siger medforfatter på rapporten, forretningsleder Anke Oberender, Teknologisk Institut.

- PiB

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

27.05.2024Installator.dk

Følsgaard og Panduit kan fejre et 60 år langt partnerskab

27.05.2024Installator.dk

Deadline nærmer sig: Nu er det sidste udkald for digitalisering af bogføringen

27.05.2024Installator.dk

Deadline nærmer sig: Nu er det sidste udkald for digitalisering af bogføringen

24.05.2024RIB Software

Sponseret

Få fat i din plads på IKT-leder uddannelsen i Aarhus!

24.05.2024Installator.dk

Nu bliver det nemmere at sætte solceller på bygninger

24.05.2024Carlog System

Sponseret

Tak for besøget!

23.05.2024KlarPris A/S

Sponseret

Vi er KlarPris - Selvfølgelig er vi med dig hele vejen!

23.05.2024Installator.dk

SMV´er kan nu hente gratis hjælp til bæredygtighedsrapporteringen

Jobmarked

Se alle

Banedanmark

Tilsynsmedarbejder for stærkstrømsanlæg hos Banedanmark

Vil du føre tilsyn med stærkstrømsanlæg og bidrage til at opretholde en høj forsyningssikkerhed samt stabil togdrift?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

15.06.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Servicetekniker til varmetekniske løsninger i Nordsjælland

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

28.05.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
Indregulering af vand- og varmeanlæg

Få metoderne til design af varme-, køle- og brugsvandsanlæg, så de opfylder BR18’s krav til indregulering og funktionsafprøvninger

Dato

06.06.2024

Tid

08:30

Sted

Glostrup Park Hotel, Hovedvejen 41, 2600 Glostrup

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus: Elsikkerhed

På dette kursus får du mulighed for at lære om, hvordan Elsikkerhedsloven, relevante bekendtgørelser og standarder er indbyrdes forbundne.

Dato

10.06.2024

Sted

København, Nordhavn