Officielt nordisk miljømærke for byggerier sikrer vækst

Selv om prisstigninger, konkurser og mangel på materialer har ført til opbremsning i byggeriet, har Svanemærket formået at fastholde momentum. Nye tal fra Nordisk Miljømærkning viser en vækst på 17 procent sidste år. Dermed er der nu godt 32.000 svanemærkede lejligheder, huse, skoler og daginstitutioner i Norden – og 45.000 nye på vej, hvilket er det hidtil største antal.

Der er produceret og opført 48 boliger på Færøerne, som har opnået certificering med Svanemærket. Bag byggeprojektet står ejendomsselskabet MARK, der har valgt at investere i projektet, og det har vist sig at være en god idé. Foto: Miljømærkning Danmark..

Nye tal fra Nordisk Miljømærkning viser, at svanemærket byggeri fortsat er i positiv vækst trods hård opbremsning i byggeriet generelt i 2022. Det betyder, at der nu findes godt 77.000 svanemærkede lejligheder, huse, skoler og daginstitutioner, der enten er opført eller under konstruktion.

”Svanemærket byggeri har formået at bevare en flot vækst til trods for, at byggeaktiviteten har været nedadgående i 2022. Det vidner om, at byggebranchen stadig har fokus på at bidrage til den grønne omstilling, og her er Svanemærket et stærkt redskab. Det er samtidig værd at bemærke, at svanemærket byggeri har vundet indpas både i Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island – og nu også på Færøerne, hvor det første byggeri netop er blevet opført”, siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark. 

Det er modulproducenten Scandi Byg, der har produceret og opført 48 boliger på Færøerne, som har opnået certificering med Svanemærket. Bag byggeprojektet står ejendomsselskabet MARK, der har valgt at investere i projektet, og det har vist sig at være en god idé:

”Vi har oplevet stor interesse for de første svanemærkede boliger på Færøerne. Det er særligt på grund af Svanemærket, da flere på Færøerne er opmærksomme på at passe godt på vores miljø og klima, og derfor er mange positive over for, at boligerne lever op til meget skrappe miljøkrav. Der står hele 300 på venteliste til boligerne, og det bekræfter os i, at det var den helt rigtige beslutning at føre Svanemærket til Færøerne”, siger Gordon Rajani, direktør for MARK.

Læs også: Ønsker bæredygtigt byggeri og cirkulært kredsløb i egne byggerier

I Gladsaxe Kommune står svanemærket byggeri også højt på dagsordenen. Kommunen har besluttet, at alle børnehuse skal certificeres med Svanemærket, og sidste år fik de opført Nordens første cirkulære og svanemærkede byggeri.

"Som verdensmålskommune er vi stolte af, at vi er de første i Norden, der har fået certificeret et cirkulært byggeri med Svanemærket, som netop har vundet byggeriets bæredygtighedspris. Det har været en spændende proces, hvor vi har genbrugt materialer fra den tidligere skole på grunden. Som kommune vil vi gerne skabe optimale rammer for både børn og voksne, og her har vi opnået gode resultater med Svanemærket til blandt andet at opnå et godt indeklima. De erfaringer vil vi bygge videre på og også dele med andre kommuner, der gerne vil gøre en forskel med mere miljørigtigt byggeri”, siger Trine Græse, borgmester i Gladsaxe Kommune.

Gladsaxe Kommune har blandt andet genbrugt 6.000 ton nedknust beton og 60.000 mursten fra den tidligere skole til at opføre ”Børnehuset Svanen”. Byggeriet modtog i 2022 flere priser – heriblandt i kategorien Save Ressources på Danish Design Award og Bæredygtighedsprisen ved Building Awards.

SVANEMÆRKET
Svanemærket er det officielle nordiske miljømærke, som gør det enkelt for forbrugere, virksomheder og det offentlige at bidrage til den grønne omstilling. Svanemærket er holistisk og ser på alle relevante miljøparametre i hele produktets livscyklus. På den måde fremmer Svanemærket cirkulær økonomi, effektiv brug af ressourcer og biodiversitet – og reducerer klimabelastningen og brugen af skadelige kemikalier. Svanemærket er en af verdens skrappeste miljøcertificeringer – og det mest kendte miljømærke i Norden.

- PiB

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

23.07.2024Installator.dk

Bosch henter ny direktør fra egne rækker

22.07.2024Installator.dk

Dansk startup samarbejder med Huawei

22.07.2024Installator.dk

Dansk startup samarbejder med Huawei

22.07.2024RIB Software

Sponseret

NYHED: Nyt RIB Projekt plugin til Revit!

19.07.2024RIB Software

Sponseret

Husk at få fat i din billet til BIM World Copenhagen!

15.07.2024Installator.dk

Elektronik skal leve længere og genanvendes

15.07.2024RIB Software

Sponseret

NY RAPPORT: RIB Markedsundersøgelse 2024!

12.07.2024RIB Software

Sponseret

Få et overblik over alle vores uddannelser/kurser efter sommeren!

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle