Organisationer raser over ny autorisationslov

Flere organisationer føler sig overhørt og raser over den nye autorisationslov, som regeringen har indgået sammen med Venstre, SF og Liberal Alliance.

Efter en lang periode med massiv debat indgik et flertal i Folketinget i sidste uge en aftale om en ny autorisationslov.

Med den nye lov bliver det muligt for andre faggrupper at opnå delautorisationer på både vvs- og el-området. Således vil man i fremtiden se, at en murer eller tømrer kan udføre opgaver på en afgrænset del af el- og vvs-området, nemlig el i boliger, vand og afløb i boliger og solcelleinstallation.

Læs også: Heftig debat om ny autorisations-lov

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen glæder sig over den nye lov, som han mener vil sænke prisen på byggeprojekter:

”Med den nye lov gør vi det muligt for eksempel for en murer at efteruddanne sig til også at kunne udføre simpelt vvs-arbejde. Jeg forventer, at forbrugerne vil opleve færre arbejdsskift og lavere priser i forbindelse med et byggeprojekt”, siger Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen i en pressemeddelelse.

DS: Stærkt bekymrende
Hos DS Håndværk & Industri deler man langt fra ministerens glæde. Direktør i organisationen Jani Lykke Methmann føler, at politikerne har forsømt at lytte til protester fra en samlet branche.

”Vores saglige og grundige protester er blevet helt og aldeles overhørt. Jeg føler, at vi fuldstændigt har spildt vores tid med høringssvar og med mange og lange møder med embedsmænd og politikere”, siger Jani Lykke Methmann.

Hun frygter, at den nye lov vil gå ud og sikkerheden og udvande kompetenceniveauet på el- og vvs-området.

Læs også: Ekspert: Lovforslag vil forringe el-sikkerhed væsentligt

”I DS Håndværk & Industri er vi stærkt bekymrede for sikkerheden, og vi er bekymrede for reducering af kompetenceniveauet på installatørområdet via delautorisationer. Både privat- og erhvervskunder vil fremover få dårligere rådgivning og derfor også et langt svagere grundlag at træffe beslutninger på. Det samlede kompetenceniveau i branchen vil falde, og vi vil tabe international konkurrencekraft”, pointerer Jani Lykke Methmann.

DEF: Svigter en hel branche
I Dansk El-forbund er skuffelsen ekstrem efter at aftalen er indgået og organisationen føler, at politikerne har svigtet en hel branche.

”Jeg må konstatere, at man overhovedet ikke har lyttet til en samlet branche i det her spørgsmål, og jeg har nærmest ikke ord for, hvor dybt skuffet, jeg er. Jeg må sige det, så klart jeg kan: Regeringen svigter os som faglært gruppe, og den svigter en hel branche. Men hvad værre er: Den svigter også sikkerheden, hvor man nu kan frygte det værste”, lyder den rasende melding fra forbundsformand i Dansk El-forbund Jørgen Juul Rasmussen og fortsætter:

”Af hensyn til nogle fiktive og udokumenterede forventninger om besparelser vil man nu lade murere eller andre, der har taget et lille kursus, udføre el-arbejde. Det svarer til at sige, at tandlægen da lige så godt lige kan kigge på halsbetændelsen, hvis man alligevel sidder i stolen. Der er altså en grund til, at en elektriker har en lang faglig uddannelse bag sig”, understreger forbundsformanden.

Læs også: Huller i forslag til ny autorisationslovgivning

Den nye autorisationslov udspringer af regeringens konkurrencepolitiske udspil, ligesom en modernisering af området også er en del af anbefalingerne fra Produktivitetskommissionen.

Loven forventes vedtaget senest medio april og træder i kraft den 2. juni i år.

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

21.06.2024Installator.dk

Advokatfirma dumper alle parter i skandaleramt fjernvarmeprojekt

21.06.2024Installator.dk

Nu skal der skrues op for sikkerheden omkring energisektoren

14.06.2024RIB Software

Sponseret

Nåede du ikke med på IKT-leder uddannelsen i Aarhus? Så tilmeld dig næste hold her!

11.06.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

AO har vist vejen i den grønne omstilling til elbiler

10.06.2024RIB Software

Sponseret

I dag starter IKT-leder uddannelsen i Aarhus!

07.06.2024Avidenz A/S

Sponseret

Pas på jeres natarbejdere, husk helbredskontrollerne

05.06.2024RIB Software

Sponseret

Ebook: BIM fra A til Z – Download den her!

03.06.2024Eegholm A/S

Sponseret

Elcor slutter sig til tic elkas/Eegholm-gruppen

Jobmarked

Se alle

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker

Har du en håndværksmæssig baggrund? Er du skarp til fejlfinding og brænder for at udføre tekniske serviceopgaver? Kunne du tænke dig at bringe dine tekniske kompetencer i spil i en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som vores nye udekørende Servicetekniker til kunder på Sjælland ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

09.07.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ABB A/S

Produktchef til Installationsmateriel

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle