Passivhus’ energieffektivitet overstiger alle forventninger

To års overvågning af et certificeret passivhus’ ydeevne påviser, at bygningen er meget mere energieffektiv end forventet. En alt-i-en-ventilations- og opvarmningsløsning fra Nilan udgør et vigtigt parameter i forhold til de enestående resultater.

I Jenišov i Tjekkiet ligger landets første certificerede passivhus. Det er dermed akkrediteret af det tyske Passivhaus-institut, som er organisationen bag den energieffektive komfort-byggestandard. Siden beboerne flyttede ind i huset i marts 2010, er dets energiforbrug blevet registreret.

Nu to år efter påviser data fra den 1. april 2010 til den 30. marts 2012, at huset ikke kun overholder det strenge krav, der er stillet om et maksimalt samlet energiforbrug på 113 kWh/(m2a), men at det samlede forbrug er på blot 48 kWh/(m2a).

Dette betyder, at huset giver beboerne meget mere værdi, end de havde håbet på, da de investerede i et passivhus – ikke mindst med tanke på, at Jenišov er kendt for sit forholdsvis kolde klima:

- At bo i et passivhus har ikke kun medført store besparelser på varmeregningen, men vi kan også nyde et sundt og komfortabelt indeklima hele året rundt, uden nogensinde at skulle være afhængige af naturlig ventilation, siger husejeren Martin Šperl.

Ventilations- og opvarmningsløsning forbruger kun 20 kWh/(m2a)

Passivhus-standarden er et forholdsvist nyt koncept, der dog spredes mere og mere på internationalt plan og dermed giver entreprenører og husejere mulighed for at bygge boliger med et minimalt energiforbrug.

Et af de største elementer i energiforbrugs-ligningen i et passivhus – og dermed en afgørende faktor, når det handler om at reducere det samlede forbrug så meget som muligt – er ventilations- og opvarmningsløsningen. I huset i Jenišov er disse kombineret i én enkelt enhed, Nilans VP 18 10 P, der er forgængeren til Nilans alt-i-en Compact P-løsning.

Med et forbrug på blot 20 kWh/(m2a) giver enheden balanceret ventilation med aktiv og passiv varmegenvinding til rumopvarmning og produktion af varmt brugsvand, der kun suppleres af jordrør og et varmelegeme på 2 kW på årets koldeste dage. Husets generelle energiforbrug og især Nilan-løsningens forbrug er mere end tilfredsstillende ífølge Nilans key account manager Sabrina Arnautovic:

- Tallene påviser, at standarden for passivhuse og vores løsninger er et perfekt match og en god investering, der har en optimal ydeevne selv i meget kolde klimaer. Yderligere baner passivhus-certificeringen og disse data, der påviser, at huset klarer sig bedre end forventet, vejen for mange flere passivhuse, og mange andre husejere har allerede vist interesse for Compact P.

Læs mere om passivhus-konceptet

Læs mere om Nilans passivhus-certificerede Compact P, der er den nyeste generation af Nilans alt-i-en-løsninger.

Se de tekniske specifikationer for passivhuset i Jenišov
 

24.04.2013Nilan A/S

Sponseret

Nilan A/S viste nyt passivhus-certificeret Comfort-anlæg frem på VVS messen

25.10.2012Nilan A/S

Sponseret

Nilan scorer hattrick i international energi konkurrence

03.07.2012Nilan A/S

Sponseret

Endnu et Nilan-showroom kommer på landkortet

18.06.2012Nilan A/S

Sponseret

Dansk produktionsvirksomhed opruster på eksportsalget med fransk certificering

07.06.2012Nilan A/S

Sponseret

Ny totalløsning tilbyder stort spænd i varmekapacitet

02.05.2012Nilan A/S

Sponseret

Passivhus’ energieffektivitet overstiger alle forventninger