Politisk aftale vil indføre prisloft på fjernvarme

Partierne bag klimaaftalen om grøn varme fra 2022 er nu enige om at indføre et prisloft på fjernvarme, der kan tage udgangspunkt udgiften til en varmepumpe. Dansk Fjernvarme raser over forslaget.

Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.. Foto: Regeringen.dk

De bliver i fremtiden udgiften til en varmepumpe, der sætter det prisloft for fjernvarme, som det brede flertal bag klimaaftalen om grøn varme fra 2022 nu vil indføre.

Aftalen betyder, at Forsyningstilsynet hvert år vil offentliggøre en liste over de fjernvarmeselskaber, der ligger over dette loft, så forbrugerne får mulighed for at at lave et pristjek på prisen.

Selskaber, der ligger over prisloftet, skal lave en plan for, hvordan de vil få prisen ned, så den gennemsnitligt over tre år ligger under loftet. Lykkes det ikke, vil forbrugerne frit kunne vælge en anden varmeløsning.

Samtidig vil aftalepartierne indføre en række tiltag om bl.a. øget tilsyn, krav til selskabsledelse og bedre afskrivningsregler for fjernvarmerør.

“Vi er godt i gang med at sige farvel til sort gas til fordel for grøn varme i danske hjem. Hvis udrulningen af fjernvarme skal lykkes, må fjernvarme ikke blive meget dyrere end andre grønne varmeløsninger, og der skal være tillid til, at det lokale fjernvarmeselskab styres og ledes på bedste vis. Derfor styrker vi nu gennemsigtighed, ledelsesregler og tilsyn i fjernvarmesektoren,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard ifølge en pressemeddelelse fra ministeriet.

Her henvises der bl.a. til, at forbrugernes årlige varmepriser i 2023 varierede fra ca. 8.000 kr. til op mod 39.000 kr.

Men forslaget møder hård kritik fra brancheforeningen Dansk Fjernvarme.

“Resultatet er nedslående for de selskaber, der dagligt arbejder for den grønne omstilling, og man kan roligt konstatere, at usikkerheden for selskaberne ved at foretage grønne investeringer og udfasning af naturgas i danske hjem ikke bliver mindsket, men tværtimod øget. Det står i skærende kontrast til formålet med den aftale, der blev indgået for to år siden. Her var det bærende element netop et politisk ønske om øget sikkerhed for grønne investeringer, så vi kan blive uafhængige af fossil energi og komme videre med den grønne omstilling, lyder det fra Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme.

Han kalder oplysningerne til forbrugerne om de selskaber, der ligger over prisloftet, for et “udskamningssystem”:

“Vi kigger nu ind i en regulering, hvor der sendes et klart – men hamrende forkert – signal til fjernvarmeforbrugerne  i mindst en tredjedel af selskaberne om, at de burde finde sig en anden opvarmningsform end fjernvarme,” skriver Kim Mortensen i en kommentar til forslaget.

“Med det forslag, der her ligger på bordet, kan vi naturligvis ikke anbefale selskaberne at fortsætte med fjernvarmeprojekter, der skal udfase naturgas i danske hjem eller andre investeringer i grøn omstilling, hvis resultatet er, at de risikerer at blive udskammet over for deres kunder som sat under skærpet tilsyn,” siger Kim Mortensen.

Bag aftalen står regeringen, SF, Liberal Alliance, Konservative, Enhedslisten, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Alternativet.

-emte

Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme, der kalder forslaget for "et grønt selvmål".. Foto: Dansk Fjernvarme

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

11.07.2024Installator.dk

Elektrikere og vvs’ere er underforsikrede

11.07.2024HELUKABEL Danmark ApS

Sponseret

HELUKABEL styrker sit engagement i Indien med nyt produktionsanlæg

11.07.2024Installator.dk

Elektrikere og vvs’ere er underforsikrede

10.07.2024Installator.dk

Puljen til energifællesskaber genåbner

10.07.2024RIB Software

Sponseret

Husk at få fat i din billet til BIM World Copenhagen!

05.07.2024HELUKABEL Danmark ApS

Sponseret

Hvilket datakabel er bedst til din industrielle applikation?

05.07.2024RIB Software

Sponseret

Få et overblik over alle vores uddannelser/kurser efter sommeren!

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle