Rekordvåd sommer kalder på bedre rensning af regnvand

Sommeren i Danmark har i år været usædvanlig våd. Producent af regn- og spildevandsrør råber nu vagt i gevær: Dokumenter og stop de farlige forurenende stoffer i overfladevandet, inden de ændrede regnvejrsmønstre forurener de danske søer, åer og havmiljøer.

Juli 2023 har budt på over dobbelt så meget nedbør i forhold til, hvad der normalt falder i perioden. Det ekstreme vejr har ført til den vådeste juli i Danmark, siden målingerne startede i 1874, fortæller DMI. Foto: Uponor..

Juli 2023 har budt på over dobbelt så meget nedbør i forhold til, hvad der normalt falder i perioden. Det ekstreme vejr har ført til den vådeste juli i Danmark, siden målingerne startede i 1874, fortæller DMI.

”Det er helt tydeligt, at vi bør tage vores forholdsregler for bedst muligt at kunne behandle og rense de store mængder nedbør, inden det forurener recipienterne”, udtaler Karsten Højlund, Stormwater Specialist hos producent af regn- og spildevandsrør, Uponor Infra. Han tilføjer:

”Tidligere har det reelt kun været muligt at gisne om indholdet af forurenende stoffer i det afstrømmende overfladevand og resultatet af rensningen. Ved at beregne og dokumentere indholdet af vandet gennem nye innovative renseløsninger, kan man langt bedre tilpasse og justere metoderne og løsningerne og herved opnå en bedre vandkvalitet med færre skadelige stoffer, som ellers ville være endt i de danske recipienter”.

At der er noget om snakken, kan aflæses direkte i indholdet af danske vandmiljøer. En tilstandsvurdering fra 2019 af vandkvaliteten i de danske vandløb, søer og kystvande viser, at kun en procent af danske vandløb er i såkaldt ”god stand”, mens det for søer kun er ti procent. Der er samtidig tale om en undersøgelse med meget store mørketal, og eksperter forventer, at den generelle tilstand er markant værre.

Næste store tilstandsrapport udføres i 2024. Selvom der er sket meget på fem år, halter vi stadig efter vores europæiske naboer, fortæller forsker og forretningsleder ved Byggeri og Anlæg, Teknologisk Institut, Katrine Nielsen:

”Alt tyder fortsat på, at det står skidt til i den danske natur. Selvom der er stor vilje til at gøre noget ved rensningen af regnvandet, kan det være svært for rådgivere og aktørerne ved forsyningsselskaberne at agere i den komplekse, og til tider utilstrækkelige, lovgivning, der er på området”, fortæller Katrine Nielsen.

Hun refererer til EU’s Vandremme direktivet, som er sat i verden for at opnå og opretholde god biologisk- og kemisk-tilstand i åer, søer og havmiljøet. I Danmark er direktivet implementeret i Bekendtgørelse 1433 af 21/11/2017, med henvisning til at udledning af forurenende stoffer skal begrænses ved hjælp af ”bedste tilgængelige teknik” til rensning af regnvand (BAT).

Forskellige afgørelser i Miljø- og fødevareklagenævnet, tidligere Naturklagenævnet, har medført udsigt til øget rensning, samtidigt med at BAT-begrebet giver begrænsninger for udviklingen i brugen af nye rensemetoder, oplyser Katrine Nielsen.

Problemstillingen er grundigt beskrevet af forskere og fagfolk i special- og fagmedier gennem de seneste tre år, uden at der dog for alvor er fundet en løsning. Derfor vil Uponor nu give sit besyv med.
Uponor har for nyligt lanceret et nyt koncept ”Stormwise” til håndtering af regnvand. Konceptet tilbyder løsninger til tilbagehold, magasinering, nedsivning, regulering og ikke mindst rensning af afstrømmet overfladevand. Uponors Stormwise team anvender et moduleringsprogram til at beregne og dokumentere renseeffekten ved specifikke renseløsninger.

Katrine Nielsen støtter op om Uponor og andre producenters tiltag:

”Med forvirringen over hvad EU-direktivet og BAT reelt indebærer, er det helt forståeligt, at mange forsyningsselskaber og rådgivere har været tøvende med at benytte nye teknologier og løsninger i risiko for at komme i klemme i forhold til lovgivningen. Nu må vi se, hvad den kommende tilstandsrapport afslører, men jeg er ikke i tvivl om, at der er brug for nye rensningsteknologier og en grundigt defineret fælles model at arbejde ud fra, for at vi for alvor kan komme videre med at forbedre vandkvaliteten i Danmark”, siger hun til slut. 

Læs også: Gamle olietanke kan skabe problemer for boligkøbere

Katrine Nielsen og Uponor Infra er sammen med aktører fra hele branchen medlemmer af projektnetværket ”Vandkvalitet der BAT’er”, der er oprettet i 2020 for at udfordre og forsøge at løse nogle af de udfordringer, der er indenfor rensning af regnvand.

- PiB

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

17.05.2024Installator.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

17.05.2024Installator.dk

Energinet indgår milliard-partnerskab med Siemens Energy

15.05.2024Installator.dk

Wavin: EPD´er er blevet et konkurrenceparameter

14.05.2024Alcadon ApS

Sponseret

[SE BILLEDERNE] Første dag på El & Teknik’24 var rekord-dag! Hvad blev der talt om?

14.05.2024Installator.dk

El & Teknik ´24 skudt i gang

14.05.2024Installator.dk

Stål- og teknikgrossist får godkendt forpligtende klimamål

14.05.2024Installator.dk

Energisektoren er stor aftager af nyuddannede

13.05.2024Installator.dk

Søg dit næste job på under to minutter

Jobmarked

Se alle

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Rockwool Danmark A/S
Gå-hjem-møde
Gå-hjem-møde: Bliv klogere på energieffektivitet og CO2 reduktion i større bygninger

Gør flere energirenoveringstiltag til ét samlet projekt med ROCKWOOL og LivingBetter

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

ROCKWOOL Danmark A/S, Hovedgaden 501, Hedehusene, Capital Region, DK, 2640

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Greve)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Tune Kursuscenter, Grevevej 20, 2670 Greve

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde