RKI melder om flere pressede danskere

De høje renter og inflation har ulmet under danskernes privatøkonomi i flere kvartaler, og nu får flere problemer med at betale deres regninger til tiden. 173.000 danskere er nu registreret i RKI-registret over dårlige betalere, og det er det højeste antal siden juli 2021.

”Mange danskere har en bundsolid privatøkonomi, men især de i forvejen udsattes grundlag begynder at vakle. Det er et udtryk for, at der sker noget med vores privatøkonomi, som vi ikke har oplevet i mange år”, forklarer Bo Rasmussen, der er direktør hos data- og analysevirksomheden Experian, der driver RKI-registret. Foto: Experian..

Inflationen, der for alvor gjorde sit indtog i danskernes hverdag i begyndelsen af 2022, har sammen med markant højere renter øget udgifterne mærkbart for helt almindelige danskere. Heldigvis har rigtig mange haft noget at stå imod med efter mange år med lave renter og store opsparinger. Men måske er kassen ved at være tom hos flere danskere.
Kigger man på helt nye tal fra RKI-registret over dårligere betalere, er der kommet flere til i første halvår af 2023. Helt konkret 173.007 danskere over 18 år var i juni 2023 registreret, mens antallet ved årets begyndelse var knap 171.000 personer - en stigning på 1,2 procent.

”Mange danskere har en bundsolid privatøkonomi, men især de i forvejen udsattes grundlag begynder at vakle. Det er et udtryk for, at der sker noget med vores privatøkonomi, som vi ikke har oplevet i mange år”, forklarer Bo Rasmussen, der er direktør hos data- og analysevirksomheden Experian, der driver RKI-registret.

For Experian-direktøren er det forventningen, at der kommer flere registrerede i RKI:

”Vi har haft økonomisk medvind på grund af en lempelig pengepolitik de seneste mange år, men i 2022 har vi mærket på vores privatøkonomi, at der nu kommer en regning for at tøjle inflationen. Renterne er kravlet op, og forbrugerpriserne er steget markant, og det rammer hårdt hos dem, der har sværest ved at betale regningerne”.

”Hvis vi ser arbejdsmarkedet vende på grund af en mærkbar recession, bliver det vanskeligere for flere at betale. Det er dog vigtigt samtidig at have fokus på, at mange danskeres privatøkonomi er solid”, mener Bo Rasmussen.

Siden 2014 er der stødt og roligt blevet færre danskere i registret, men den udvikling ændrede sig halvvejs i 2022, og nu bekræfter de nye tal tendensen.  

Ud over at registrere den enkelte skyldner i RKI, holder Experian også øje med, hvor mange sager og hvor stort et skyldigt beløb, den enkelte har. Og netop de to parametre har delvist udviklet sig positivt i første halvdel af 2023. I gennemsnit har en person 2,60 sager til et gennemsnitligt beløb på 20.272 kroner per sag. Det vil sige, at den gennemsnitlige skyldner har ubetalte regninger for lidt over 52.700 kroner.

”Når antallet af RKI-registrerede stiger, er det trods alt positivt for den enkelte dansker, at sagerne er blevet færre og gennemsnitsbeløbene mindre over de seneste mange år, og den trend fortsætter. Samlet skylder de registrerede i RKI lidt over 9,1 milliarder kroner, og det er faktisk rekordlavt”, forklarer Bo Rasmussen.

Direktøren påpeger, at et mindre gennemsnitsbeløb per person sammenholdt med antallet af sager per person, dog også kan være udtryk for, at der er flere, der har sværere ved at betale mindre regninger. For Experian-direktøren er der ingen tvivl om, at ansvarlig långivning, der kom yderligere i fokus efter finanskrisen, har været en vigtig faktor bag faldet i RKI-registreringer de seneste år. Men med en større usikkerhed i den nærmeste fremtid pointerer han, at det er nødvendigt med samme eller måske ligefrem øget fokus på kreditvurdering.
Experian har udviklet værktøjet KreditStatus til långivere, der giver rådgiveren et samlet økonomisk overblik over låntager, så der ikke så let bliver ydet kredit til én, som ikke kan betale tilbage. Samtidig mener direktøren også, at digitalisering de seneste år har luget godt ud i de små og "glemte" regninger, der kunne ende i RKI.

”Korrespondancen mellem låntager og långiver er i dag mere effektiv på grund af digitalisering, og sammen med tilgængelige betalingsmetoder er det med til at minimere mængden af RKI-registreringer, der skyldes uvidenhed eller mangel på økonomisk overblik”, siger Bo Rasmussen.
 
Ny RKI-opgørelse i nøgletal (ultimo juni 2023):

- 173.007 danskere er registreret i RKI ved udgangen af juni 2023 - det er en stigning sammenlignet med juni 2022, hvor 171.746 personer var registreret.

- Den samlede misligholdte gæld lyder på cirka 9,1 milliarder kroner - det er bundrekord og et fald på knap 400 millioner kroner siden juni 2022. Til sammenligning var den misligeholdte gæld i januar 2014 på 16,9 milliarder kroner.

- Det gennemsnitlige skyldige beløb pr. person er 52.700 kroner.

- I gennemsnit er hver enkelt dansker i RKI registreret med 2,60 sager med en gennemsnitlig beløbsstørrelse på 20.272 kroner.

- Region Sjælland er fortsat den region med den største andel af registrerede personer med misligholdt gæld: 4,40 procent af personer over 18 år i Region Sjælland står i RKI. Region Hovedstadens borgere er bedst til at undgå en registrering i RKI. Her er det kun 2,92 procent af befolkningen, der er i RKI.

- PiB

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

24.05.2024Installator.dk

Nordlys nedlægger en række elprodukter

24.05.2024Installator.dk

Nu bliver det nemmere at sætte solceller på bygninger

24.05.2024Carlog System

Sponseret

Tak for besøget!

23.05.2024KlarPris A/S

Sponseret

Vi er KlarPris - Selvfølgelig er vi med dig hele vejen!

23.05.2024Installator.dk

SMV´er kan nu hente gratis hjælp til bæredygtighedsrapporteringen

23.05.2024Frese A/S

Sponseret

Frese udvider direktionen – og ruster sig til yderligere vækst

22.05.2024HELUKABEL Danmark ApS

Sponseret

Tilslutningsløsninger til solceller

22.05.2024METRO THERM A/S

Sponseret

Kom til Inspirationsdagen 2024

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

28.05.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde