Sanitetsbranchen er ramt af stagnerende salg på andet år

Inflationen og et højt renteniveau har efter en optur i kølvandet på corona-epidemien lagt en dæmper på danskerne lyst til at investere i nye køkkener og badeværelser. Og det mærkes både hos de store leverandører og grossister.

Grohe har etableret et træningscenter, der indeholder de nyeste avancerede træningsfaciliteter og uddannelsesmaterialer. Mange vvs´ere mangler efteruddannelse, mener Grohes danske direktør, der efter afmatningen i markedet vil fokusere mere på målgruppernes behov.. Foto: Grohe

Blandt de store spillere i sanitetsbranchen i Danmark er Grohe, der oplever et aktivitetsniveau, der nu på andet år ligger markant lavere end niveauet i kølvandet på Covid-19 pandemien, hvor der var øget fokus på hygiejne og en stor efterspørgsel på nye køkkener og badeværelser.

”Markedet for sanitet faldt med ni procent i 2023 og det er fortsat i de to første måneder i år. Samtidig er der ingen indikationer på, at den negative udvikling er stoppet, når jeg taler med handlen og grossisterne,” siger Poul Christian Pedersen, der er chef for Grohe i Danmark.

Den danske afdeling af det verdenskendte Grohe-brand, der er ejet af den japanske koncern LILIX, har ikke afskediget medarbejdere som følge af afmatningen i markedet, men har skåret ned på andre omkostninger, hvor det har været muligt.

To faktorer er ifølge den danske Grohe-chef afgørende for at vende udviklingen:

”Der skal være styr på inflationen over en længere periode, og så skal vi frem for alt have renterne ned for igen at få gang i byggeriet. Der er rigtig meget byggeri, der er stoppet op, eller udsat på ubestemt tid. Og det vi ser nu, er konkurser blandt store entreprenører, der trækker underleverandører med ned i en domino-effekt”.

Det halter med efteruddannelsen

Dertil kommer at byggematerialer – herunder sanitet og armaturer - er steget markant over de seneste tre år.

”Det skyldes bl.a. højere logistikomkostninger og stigende priser på råvarer og energi til produktion af sanitet,” siger Poul Christian Pedersen.

Nedgangen har ført til en ny strategi på markedet, hvor Grohe vil øge sit fokus på målgruppers individuelle behov og krav. Som et led i strategien har Grohe etableret et træningscenter, der indeholder de nyeste avancerede træningsfaciliteter og uddannelsesmaterialer. 

”Det er min oplevelse, at man mange steder halter bagud med efteruddannelsen – ikke mindst i den gamle etablerede VVS-branche. Man har svært ved at adaptere nye teknologier og nye måder at installere på. Samtidig ser vi flere tekniske skoler, der slet ikke arbejder med de nyeste produkter, men fortsat med to-greb-haner og toiletter uden dobbeltskyl.

Derfor tilbyder vi lærlinge og installatører at træne i installationen af de nyeste produkter. Det kan være berøringsfri teknologi eller installation af vandsystemer med kogende vand og kildevand med eller uden brus,” siger Poul Christian Pedersen.

Også faglærere og elever på de tekniske skoler bliver inviteret til træning, og tiltaget har været en succes:

”Vi har foreløbig haft 2.000 fagfolk igennem træningscentret på  18 måneder – og vi har folk i kø for at komme ind. 

Det koster ikke noget at deltage, så hvad er værdien af tiltaget for Grohe?

”Vi vil gerne være med til at opdatere branchen på nye teknologier – og så er det selvfølgelig vigtigt for os, at vores produkter bliver installeret rigtigt første gang. Ellers får vi en masse opkald til vores after-sales afdeling, fordi et produkt ikke virker. Den regning påtager vi os ikke, hvis det skyldes, at produktet er monteret forkert – og det er årsagen til reklamationen i langt de fleste tilfælde,” siger Poul Christian Pedersen.

Og så kan det måske også have en værdi, at deltagerne har fået et bedre kendskab til Grohes produkter, når kunderne efterspørger rådgivning.

Poul Christian Pedersen er direktør for Grohe i Danmark.. Foto: Grohe

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

22.05.2024Installator.dk

Derfor gik de med i Koble-samarbejdet

22.05.2024Installator.dk

31 veje til at gøre Danmarks bygninger mere energieffektive

16.05.2024wedi GmbH

Sponseret

WEDI BIDRAGER TIL AT BEVARE 200 ÅR GAMMEL EJENDOM

16.05.2024Roth Danmark A/S

Sponseret

Roth Touchline® SL kontrolenhed med WiFi

10.05.2024TOTO

Sponseret

Ny TOTO kunde-brochure

07.05.2024Georg Fischer

Sponseret

Ny Forsyningsbog nr. 6

06.05.2024Unidrain A/S

Sponseret

Specialfremstillede afløb sikrede Unidrain i stort hotelprojekt

02.05.2024Vaillant A/S

Sponseret

EFFEKTIVE OG MILJØVENLIGE VARMEPUMPER FRA VAILLANT

Jobmarked

Se alle

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

16.05.2024

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde

Danvak
Kursus
DS 447:2021 Ventilation i bygninger

Få en gennemgang af DS 447:2021, så du er opdateret på normen for ventilation og ventilationssystemer i alle typer bygninger beregnet til ophold af mennesker.

Dato

28.05.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

2ctrl ApS
Kursus
KNX Avanceret kursus

(Avanceret certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med

Dato

03.06.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde