Skimmelsvamp er en hyppig gæst i kolde boliger

Inflation og stigende energipriser presser økonomien i de danske husholdninger og får boligejerne til at skrue ned for varmen og lufte mindre ud. Det er stik imod anbefalingerne, og i løbet af vinteren har det skabt markant flere problemer med skimmel og fugt end normalt. Byggesagkyndig.nu, der er repræsenteret over hele landet, havde 38 procent flere fugt- og skimmelopgaver i 4. kvartal 2022 i forhold til samme periode året før.

En presset økonomi i de danske husholdninger får boligejerne til at skrue ned for varmen og lufte mindre ud. I løbet af vinteren har det skabt markant flere problemer med skimmel og fugt end normalt. Foto: PR..

”Vi oplever, at rigtig mange gør det modsatte af, hvad de bør gøre, for at holde udgifterne til opvarmning af boligen nede. De skruer ned for varmen og lader være med at lufte ud, og det øger luftfugtigheden i huset og giver skimmelsvamp optimale vilkår for at få fodfæste og brede sig”, siger Christian Norborg, der er CEO hos Byggesagkyndig.nu og pointerer:

”De fleste husejere ved ikke, at det faktisk er billigere at opvarme tør luft end fugtig, og cirka otte ud af ti skimmelopgaver kunne have været undgået ved ganske enkelt at lufte ud jævnligt. Tilmed er mange, som har skimmelsvamp i boligen, slet ikke klar over, at de har et problem, fordi de ikke kan lugte det, når de bor i det. De bliver først klar over det, når de får øje på det”.

Stort potentiale for besparelser
I stedet for at skrue ned for varmen på grund af de høje energipriser og invitere skimmelsvampen indenfor anbefaler Byggesagkyndig.nu, at man som boligejer overvejer, hvilke muligheder der er for at energioptimere. Derfor har virksomheden lanceret Grøn vedligeholdelsesplan, som er et nyt koncept, hvor en byggesagkyndig gennemgår boligen og udpeger, hvilke forbedringer der kan give besparelser, og lægger en plan for arbejdet på boligen.

Læs også: Kun 1 ud af 4 danskere overvejer energioptimering af boligen

”Der har været enorm stor interesse for at få identificeret, hvordan man kan spare penge, men også mindske CO2-aftrykket – for eksempel ved at udskifte vinduer eller øge isoleringen. Mange ældre huse har et stort uudnyttet potentiale, og for mange af vores kunder er den grønne vedligeholdelsesplan især attraktiv på grund af de store besparelser, de på lang sigt kan opnå”, siger Christian Norborg, som udover at se på potentialet for at energioptimere også anbefaler boligejerne at følge en række enkle råd til et sundere indeklima.

Tjek for skimmel: Skimmel opstår typisk langs ydervægge og særligt i hjørner ved ydervægge og bag møbler, hvor der ikke er meget cirkulation i luften, og her kan du tjekke, om der er synlig skimmelsvamp. Det er også tegn på skimmelsvamp, hvis der lugter jordslået i huset, men når man lever i det, kan det være svært at lugte, og hvis du er i tvivl, bør du få professionel hjælp.

Luft ud: Luft ud med gennemtræk tre gange dagligt i fem til ti minutter. For at skimmel kan vokse, skal luftfugtigheden være på mindst 70 procent, og hvis det skal holdes nede, skal der luftes ud – også selvom det er koldt udenfor. Når det er meget koldt udenfor, kan der opstå lidt fugt på ruderne om morgenen, men hvis det er hver morgen, og det bliver siddende hele dagen, er udluftningen sandsynligvis for dårlig. Det er særligt vigtigt at få luftet ud i soveværelset om morgenen.

Hold temperaturen jævn: Store temperaturforskelle øger risikoen for fugtproblemer, hvilket man skal være ekstra opmærksom på, hvis man bruger brændeovn. Sørg for at holde cirka samme temperatur og mindst 18 grader i alle rum, og undgå for eksempel et markant køligere soveværelse.
Begræns fugtudledningen: Et menneske udleder omtrent to liter væske dagligt. og samtidig skaber vi fugt, når vi laver mad, går i bad og tørrer tøj. Undgå derfor at tørre tøj inden døre, luk døren til badeværelset og åbn vinduet, når du går i bad. Brug altid emhætten, når du laver mad på komfuret, og hav så vidt muligt altid låg på gryden.

- PiB

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

11.07.2024Installator.dk

Elektrikere og vvs’ere er underforsikrede

27.06.2024Installator.dk

Andelshavere opløser kriseramt varmeværk

26.06.2024Installator.dk

Megafonmåling: Overvældende tilfredshed med fjernvarme

23.06.2024Belimo A/S

Sponseret

Ny online-skole om bedre HVAC

21.06.2024Installator.dk

Advokatfirma dumper alle parter i skandaleramt fjernvarmeprojekt

19.06.2024Installator.dk

Nu bygges fundamentet til EU´s største geotermiske anlæg

13.06.2024Installator.dk

Konservative klandrer regeringen for at hindre udnyttelse af overskudsvarme

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle