Sol og vind skal firedobles på kun 8 år

De seneste 40 år har vi i Danmark indpasset 7 GW vind og sol i elsystemet. På blot 8 år skal vi firedoble det tal. En kæmpe opgave, som presser elsystemet.

Energinet og de lokale elnetselskaber har travlt med at fremtidssikre henholdsvis eltransmissionsnettet og distributionsnettet. Foto: Arkivfoto.

Folketinget har sat voldsom fart på udbygningen af grøn energi – både for at få mere klimavenlig el, gas og varme og for at sikre uafhængighed af energi fra Rusland. 

Det kræver et stærkt fokus på fire primære dilemmaer:

  1. Elnettet skal vendes på hovedet. Den grønne strøm vil blive lavet på havet eller i egne af landet, hvor elforbruget er lille og ikke kan opsluge produktionen. Her blev elnettet oprindeligt bygget til at forsyne få borgere og ikke transportere store mængder strøm væk.
  2. Det tager ofte længere tid at lave nye højspændingsforbindelser, der kan transportere strømmen rundt i landet, end det tager på en bar mark at opstille fx en solcellepark, der kan producere det samme som store kraftværker.
  3. Langt det meste af vores strøm vil om få år komme fra vind og sol, og der vil være stor spredning mellem produktion og forbrug – både over geografi og tid. Vores elforbrug skal blive mere fleksibelt - der skal konstant kunne skrues op og ned for at vi kan opretholde balancen i elsystemet.
  4. Forsyningssikkerheden skal sikres på helt nye måder. Vindmøller og solceller er opbygget på helt andre måder end traditionelle kraftværker. De har ikke samme stabiliserende effekt overfor fx kortslutninger og fejl. Der skal tænkes helt nyt, for at små fejl ikke bliver til store strømafbrud.

LÆS OGSÅ: Uponor fremmer den grønne omstilling i Danmark

Hvad gør Energinet for at udbygge elnettet?

Energinet og de lokale elnetselskaber har travlt med at fremtidssikre henholdsvis eltransmissionsnettet (elnettets motorveje) og distributionsnettet (elnettets landeveje og byveje). Herunder er nogle af de ting, Energinet gør for at Danmark kan nå sine meget ambitiøse mål om meget mere vind og sol.

  • Investerer 30 milliarder kroner i udbygning af el- og gastransmissionsnettene over de næste fem år. 25 milliarder kroner går til fremtidssikring af eltransmissionsnettet, 5 milliarder kroner går til gastransmissionsnettet.
  • Opgaver for 10 milliarder kroner udliciteres til eksterne leverandører, som rundt om i landet skal levere ”nøglefærdige” højspændingsstationer, elforbindelser mv. Energinet standardiserer og effektiviserer udbygning af eltransmissionsnettet, blandt andet fordi en stor del af elnettet netop i disse år når sin levetid og skal udskiftes for fortsat at være sikkert og stabilt.
  • Har en langsigtet udviklingsplan med over 300 el- og gasprojekter, som skal fremtidssikre Danmark.
  • Vi opdaterer løbende et Kapacitetskort med informationer om mere end 1000 knudepunkter i elnettet, så opstillere af eksempelvis nye solcelleparker og vindmøller kan se, hvor elnettet allerede nu har plads til nye anlæg, så den grønne omstilling kan ske hurtigt og effektivt, og det eksisterende elnet udnyttes mest muligt.
  • Fremtidssikrer og moderniserer tariffer, tilslutningsbetalinger mv., så de passer til et grønt energisystem med store mængder ny, fluktuerende energi. Forbrugere og producenters betaling for at Energinet driver og udvikler elnettet skal også i fremtiden være fair og omkostningsægte. Forbrugere og producenter skal have nye incitamenter til at placere elanlæg således, at det minimerer udbygninger af det kollektive elnet. Det skal også sikres, at tarifferne ikke står i vejen for at bruge strøm, når der er rigeligt af den.

-AKJ

Inwave ApS

Sponseret

Energibesparende udendørsbelysning i alment lejlighedskompleks

SystemHouse Solutions AB

Sponseret

Digitaliser dit besøgs flow

Mere fra...

30.11.2023Installator.dk

AB-ELCO mangler ikke opgaver, men medarbejdere

30.11.2023Installator.dk

Ny skylleteknologi minimerer støjen fra toilettet

30.11.2023Installator.dk

Bjarne Riis vil sælge varmepumper

29.11.2023Installator.dk

Elinstallatør oplærer kunderne til gør-det-selv

29.11.2023Installator.dk

Kunstig intelligens skal sikre lav-temperatur fjernvarme i etageboliger

28.11.2023Installator.dk

Fjernvarmen buldrer frem – men der stilles krav til leverandørerne

28.11.2023Installator.dk

Klimavenligere ovn til sanitetskeramik lanceret

28.11.2023Installator.dk

Opkøbsbølge ruller i installationsbranchen

Jobmarked

Se alle

Banedanmark

Tilsynsmedarbejder for højspændingsanlæg hos Banedanmark

Vil du have ansvaret for tilsyn med højspændingsanlæg og bidrage til at opretholde en høj forsyningssikkerhed samt stabil togdrift? Så er du måske vores nye kollega!

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

17.12.2023

Banedanmark

Sikringsmedarbejdere søges til Sikring Øst

Er du bidt af jernbaneteknik, og vil du være med til at sikre en grøn infrastruktur og tog til tiden?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Gustav Klauke GmbH

Intern kundeservicemedarbejder med elteknisk baggrund eller kendskab

Klauke, som er en del af Emerson Global Professional Tools, søger en intern kundeservicemedarbejder, der kan supportere salgs- og marketingaktiviteterne i Skandinavien.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Condair A/S

Vi søger en dedikeret og systematisk kollega til Produktionsteknisk afdeling

Leder du efter et deltidsjob, hvor du får glæde af det kollegiale fællesskab og samtidig mulighed for at bruge dine tekniske kompetencer? Så har vi her en mulighed for et spændende job!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en passioneret SEO- og webspecialist til vores marketingafdeling

Er du en passioneret marketingprofil med særlig interesse for de digitale kanaler, og motiveres du af at se en målbar effekt af teamets marketingtiltag? Så er du måske vores kommende kollega i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Condair A/S

Vi søger en rådgivende salgsingeniør med fokus på indeklima

Kan du både sælge tekniske produkter og samtidig være i øjenhøjde med dine kunder? Trives du med at have en afvekslende hverdag, hvor du både besøger kunder og samtidig er på kontoret for at rådgive i tekniske produkter? Har du erfaring fra ventilations- eller VVS-branchen?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Events

Se alle
Danvak
Kursus
BR18, brandsikring, krav og løsninger – Aarhus

Bliv skarp på BR18’s brandkrav og få en gennemgang af certificerede rådgiveres funktion og konsekvens for rådgivere, byggeledere, installatører m.fl.

Dato

05.12.2023

Tid

08:00

Sted

Horisont Hotel & Konference, Agro Food Park 10, 8200 Aarhus N

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
VVS: FAGLIGT ANSVARLIG TIL DELAUTORISATIONS-OMRÅDET I BOLIGER (VDBO)

Vil du være fagligt ansvarlig i din virksomhed indenfor vand og afløbsinstallationer i boliger? Tag din delautorisationsprøve på KEA.

Dato

08.12.2023

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Køleanlæg og varmepumper

Køle- og varmepumpeanlæg er en stor del af de udfordringer, som bygge-, industri- og fjernvarmesektoren møder i forbindelse med den grønne omstilling i forhold til vedvarende energi

Dato

30.01.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
VARMEPUMPER - VE-INSTALLATØR

Vil du være VE-installatør af varmepumper? KEA får dig klar til godkendelse.

Dato

02.02.2024

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
Ventilation fra A til Z

Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og derved indånder vi primært luft, der har været i bygningen i længere tid, eller luft der har været forbi et ventilationsanlæg. Det kan have sundhedsmæssige konsekvenser, hvis denne luft ikke er tilpas ren, derfor har alle bygninger brug for et velfungerende og energieffektivt ventilationssystem.

Dato

27.02.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Dimex
Messe
Nedtællingen til Light + Building 2024 er i gang

Fra den 3. – 8. marts 2024 afvikles verdens førende messe for belysning og bygningsteknologi. Her præsenterer mere end 2.000 udstillere det sidste nye indenfor belysning, elektriske installationer samt automation, sikring og netværksløsninger.

Dato

03.03.2024

Tid

08:00

Sted

Frankfurt am Main