Solcelleanlæg kan blive dyre for statskassen

Solcelleanlæg med tilsluttede batterier vil snart brede sig i danske hjem, mener energieksperter. Og det kan ende med at koste staten mange penge.

Allerede i 2018 kan solcelleaqnlæg med batterier være så udviklede, at deres popularitet vil stige gevaldigt, mener flere eksperter. .

Et solcelleanlæg kombineret med et batteri er en løsning, flere og flere danskere viser interesse for. Det såkaldte hybridanlæg, eller kombianlæg, bygger stadig på ny teknologi, men udvikler sig hele tiden og vil snart blive udbredt, mener flere eksperter. Hvis det sker, kan det ende med at koste staten dyrt, skriver Berlingske Business.

En almindelig, dansk husstand betaler hvert år cirka 4.000 kroner i afgifter på strøm. Sidste år resulterede det i indtægter til staten på over 11 milliarder kroner. Der er ikke afgift på strøm, man selv producerer, og derfor kan det blive en løsning, der bliver populær før beregnet.

Udbygningen af hybridanlæg kommer før ventet
Hanne Storm Edlefsen er afdelingsleder for forskning og udvikling i forsyningsselskabet Energinet.dk. I begyndelsen af året var hun med til at udarbejde et notat, der forudså, at udbygningen af anlæggene ville blive indledt i år 2020.

Nu, kun ni måneder efter notatets offentliggørelse, har det ændret sig:

”I løbet af året er vi blevet meget klogere, og vi kan se, at udviklingen inden for batterier og solceller går hurtigere, end vi dengang turde håbe på. Vi havde forventet, at vi først i 2020 ville have en stor håndfuld af disse kombi­anlæg, men vi kan nu se, at priserne er faldet rigtig meget, så jeg ville ikke blive overrasket, hvis det sker i 2018 i stedet”, siger Hanne Storm Edlefsen til Berlingske Business.

Læs også: Energistyrelsen åbner for elpristillæg til 20 MW solceller

Det er en vurdering, Dansk Energi, energiselskabernes interesseorganisation, er enig i:

”Når vi regner på økonomien i det, skal man stadig være lidt optimistisk med de priser, der er nu. Men sådan som teknologierne udvikler sig, er der ingen tvivl om, at anlæggene kommer – jeg tror også mere på 2018 frem for 2020, ganske som Energinet.dk også gør det”, siger forsknings- og teknologidirektør hos Dansk Energi, Jørgen S. Christensen.

Forbrugerne vinder – staten taber
Formand for Foreningen af Danske Solcelleejere, Michael Hvitfeldt, forudser også, at hybridanlæggenes popularitet vil stige. Og ifølge ham, er der især flere, der vil forsøge at komme helt ud af elnettet:

”Hybridanlæggene vil komme. Jeg har fået mange spørgsmål om hybridanlæg – blandt andet er jeg blevet spurgt, om man kan køre dem uden at være koblet på elnettet. Vi stoler ikke på regeringen længere, den tillid er forsvundet, så der skal gøres noget drastisk, hvis tilliden skal genopbygges. Og på den baggrund ser flere på muligheden for helt at komme ud af elnetsystemet”, siger Michael Hvitfeldt.

”Derfor siger jeg også til regeringen, at det er et farligt område, som man er på vej ind på. Det er et nyt ingenmandsland for solceller”, tilføjer han og henviser her til afgifterne på el.

Læs også: Kreative ingeniører skal redde fremtidens energisystem

Hans-Henrik Lindboe fra EA Energianalyse ser samme risici:

”Hvis udbygningen for alvor tager fart, mister staten en del af sit afgiftsgrundlag. Det skal man tage alvorligt. Hybridanlæg lever jo til dels af trangen til at spare elafgifter, hvilket er det, der får folk til at investere i løsninger, der er dyrere”, siger han og tilføjer:

”Det kan gøre den grønne omstilling dyrere, samtidig med at staten får et stort afgiftstab”.

-CHM

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

24.07.2024Installator.dk

Vinderne af Installatørprisen

23.07.2024Installator.dk

Bosch henter ny direktør fra egne rækker

08.07.2024Solar Danmark

Sponseret

Solar i strategisk samarbejde med Emaldo®

27.06.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af Time Magazine

27.06.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af Time Magazine

12.06.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Vi mødes på Folkemødet 2024 ...

06.06.2024Installator.dk

Hver fjerde boligejer vil investere i solceller

29.05.2024Installator.dk

Hybrid Greentech vinder Green Power Prisen 2024

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle