Spørg leverandørerne mere til råds

Opfordringen er især møntet på det offentlige. Her har man øget sit fokus på ressourceforbrug, og på den baggrund kan det undre at stat, regioner og kommuner stort set ikke gransker markedet for tidssvarende lyskilder, siger direktør Carsten Larsen fra Højager Belysning, som også mener, at installatørerne er for langsomme til at tage nye teknologier til sig.

Af Peter Jürgensen

”Når offentlige institutioner udbyder opgaver i licitation, sker det desværre ofte, at man det pågældende sted ikke kender sit eksakte forbrug. I reglen har man også kun et sporadisk eller slet intet kendskab til de nye, effektive og energirigtige lyskilder, som findes på markedet. Ved at orientere sig og dermed øge sit kendskab til markedet, ville det helt sikkert være muligt for offentlige virksomheder at opnå såvel bedre udbud som bedre indkøb. Desværre virker det ikke som om, indkøberne hos stat, regioner og kommuner anser det for deres primære opgave at undersøge, hvor de kan få de optimale lyskilder.”

Det mener direktør Carsten Larsen fra den landsdækkende el-grossistvirksomhed Højager Belysning A/S, som leverer omkring halvdelen af sine armaturer og lyskilder til det offentlige. Han opfordrer på den baggrund kraftigt til, at indkøbsansvarlige på de offentlige institutioner researcher markedet og tager nogle grundige samtaler med de væsentlige udbydere inden valget af lyskilder og armaturer træffes.

”Den teknologiske og designmæssige udvikling af lyskilder går i disse år meget hurtigt, og der kommer til stadighed nye produkter og nye og energirigtige løsninger på markedet”, siger Carsten Larsen, som tilføjer, at de offentlige udbydere, hvis de ønsker det, har rig anledning til at møde de relevante virksomheder på udstillinger og messer, hvor disse præsenterer deres nye produkter.

”Dette sker desværre i dag kun i meget begrænset omfang, hvilket jeg finder lidt paradoksalt, ikke mindst i betragtning af, at det offentlige har skærpet vilkårene for hele sin indkøbspolitik og herunder har stigende fokus på økonomi og ressourceforbrug”, siger han.

Forkerte lysstofrør
”Vi oplever for eksempel, at sygehusene har et meget stort behov for rådgivning, hvad angår valg af lyskilder. Vores firma har 14 konsulenter, som hver dag kører ud og rådgiver, og ofte konstaterer vi, at for eksempel lysstofrørene har forkert og utilstrækkelig farvegengivelse. Her kunne vi rådgive langt mere end vi gør i dag, såfremt vi blev spurgt til råds. Måske tror de ansvarlige på offentlige institutioner, at den ene farve er lige så god som den anden. Imidlertid kan man langt bedre skelne kontrasterne i koldere lys. Dertil kommer, at al belysning ifølge DS 700 skal have en farvegengivelse på over 80 RA, når der færdes medarbejdere i det pågældende område. Den slags vigtige detaljer kunne vi også rådgive om, lige som vi også gerne ville give råd og vejledning vedrørende ubehagelig blænding fra elektrisk lys”, siger Carsten Larsen.

”Hvis man for eksempel arbejder ved en computer, vil almindelige nedadlysende armaturer give en direkte blænding, som generer øjnene. Det kan undgås ved såkaldt uplight belysning, hvor lyset kastes op mod loft og væg, hvorefter det reflekterer ned i lokalet på en blød, behagelig og blændfri måde. Denne form for armaturer er ikke væsentlig dyrere end traditionel belysning, men giver til gengæld et betydelig sundere arbejdsmiljø, men desværre er der indtil videre kun få offentlige kontorer, der har opdaget det.”

Mere lys for mindre energi
Gennem de senere år er senge- og undersøgelseslamper til brug for sygehuse ligeledes blevet betydeligt mere funktionelle. Således er de i dag indkapslet i lukkede systemer, hvilket gør dem mere rengøringsvenlige. Dertil kommer, at de gennem de senere år er blevet langt mere energibesparende. Man får kort sagt mere lys for mindre energi, lige som lamperne nu også fås med natlysdiode, således at det er muligt at orientere sig i mørke. Ydermere er lamperne afskærmede, så man ikke, lige som tidligere, risikerer at stikke hånden op i lyskilden,” siger Carsten P V Larsen.

Installatører skal op på mærkerne
”Som grossistvirksomhed har vi en del kontakt med installatørerne, og det er vores indtryk, at de desværre også er langsomme til at tage de nye teknologiske muligheder til sig. Frem for alt er de - efter min mening - ikke tilstrækkeligt opmærksomme på, at de også selv har en vigtig rådgiverfunktion i forhold til kunderne. Vi oplever ofte i forbindelse med de nye trådløse systemer til styring af lys, at installatørerne først installerer teknologien, når vi grossister har opfordret kunderne til at prøve det.

Frem for alt har kunderne i dag mulighed for at vælge lyskilder og armaturer med langt højere virkningsgrad end det var muligt for blot få år siden, hvilket medfører en kæmpe besparelse på el-regningen.”

Som eksempel nævner Carsten Larsen, at Højager Belysning allerede i en årrække har markedsført specielle lysstofrør, som holder længere end almindelige lysstofrør, og i dag kan man levere alle typer lysstofrør som long-life produkter. Med disse rør hæves ”levetiden” typisk tre til fire gange i forhold til standard-lyskilder.

”Dette giver meget store besparelser, specielt i de virksomheder og institutioner, hvor mængden af lyskilder er omfattende og udskiftningen er besværlig.

Endelig er der hele problematikken vedrørende brug af intelligent belysning, hvor lyset styres af dagslysindfaldet. Intelligent belysning vil typisk indebære, at det elektriske lys i dagtimerne kun bruger 15-20 procent af den installerede effekt. Teknologien vinder gradvis indpas i private hjem samt i virksomheder, hvorimod offentlige virksomheder og institutioner foreløbig kun i beskedent omfang har valgt at installere intelligent belysning, selv om der er masser af penge at spare”, slutter Carsten Larsen.

LEDVANCE A/S

Sponseret

Værktøjsfrit højkvalitetsarmatur til haller og butikker

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

07.05.2024Installator.dk

Dansk Fjernvarme kalder gyldent håndtryk for “helt uhørt og enestående”

07.05.2024Installator.dk

Konsolideringen breder sig i det tekniske erhvervsliv

06.05.2024LEDVANCE A/S

Sponseret

Værktøjsfrit højkvalitetsarmatur til haller og butikker

03.05.2024Wexøe A/S

Sponseret

Wexøe A/S indgår samarbejde med HAUPA

03.05.2024BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Oplev Kabelsøgere fra VIVAX MetroTech på El & Teknik i Odense

02.05.2024Alcadon ApS

Sponseret

Besøg Alcadon på El & Teknik'24 i Odense, vind og kør sommeren elektrisk i møde!

02.05.2024Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Nyheder og konkurrence på EL & TEKNIK

02.05.2024Installator.dk

Ny hjemmeside samler alt om elnettet

Jobmarked

Se alle

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ABB A/S

Field Service Engineer / tekniker med interesse i spændet mellem IT og automation

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

12.05.2024

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Danvak
Kursus
Det optimale termiske indeklima med lavt energiforbrug

Få indblik i bygningsreglementets indeklima-krav og termiske komfort-krav ved lavtemperatur-opvarmning og højtemperatur-køling med udgangspunkt i eksisterende standarder (DS/EN/ISO 7730, DS/EN 16798-1/2, DS 469 og DS 447).

Dato

07.05.2024

Tid

08:30

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Delautorisation EL (EDBO)

Du har mulighed for at specialisere dig indenfor en afgrænset del af el-autorisationsområdet og få en delautorisation.

Dato

08.05.2024

Sted

Hellerup

RIB Software
Kursus
Opfylder du kravene til DS1140, og skal du nå at have en plads på vores kursus?

DS1140 omhandler kvalitetssikring af bærende konstruktioner, hvilket betyder at de konstruktionsbærende fag nu skal opfylde en lang række nye krav, der stilles til kvalitetssikring og dokumentation.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Online

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

På dette kursus lærer du at bruge beregningsprogrammet HEAT2 til at bestemme linjetabskoefficienter for typiske konstruktioner, og du lærer at bruge programmet til at vurdere risiko for kondens. Programmet læres ved gennemgang af en række typiske eksempler og øvelsesopgaver.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Scankab Cables A/S
Messe
Scankab på EL & TEKNIK A-1309

EL & TEKNIK er Danmarks førende fagmesse, hvor de seneste teknologiske trends og innovationer inden for branchen præsenteres. Og som kabelproducent er vi naturligvis til stede på dette års messe, der afholdes i Odense Congress Center.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Sted

Odense Congress Center