Spotlight på hygiejne - Oras valgt til ultramoderne hospital i Sverige

Helsingborgs Lasarett gennemgår en total forvandling, og ombygningen er i fuld gang.

Der er mange faktorer, der skal tages i betragtning når man planlægger et hospital, der skal være yderst funktionelt og i stand til at imødekomme den fremtidige efterspørgsel efter moderne afdelinger og behandlingsmetoder.

Valget af leverandør spiller en vigtig rolle for, at sikre det rette niveau af hygiejne og kvalitet, ligeså gør spørgsmål om præcis hvilke funktioner der er behov for.

Fojab Arkitekter og BSK Arkitekter har fælles ansvar for at omdanne hovedbygningen på Helsingborgs Lasarett.

Den første fase af udviklingen var østfløjen i hospitalets karakteristiske korsformede bygning. Vingen har et gulvrum på 12.000 m2 og har gennemgået en komplet renovering med et nyt og større ventilatorrum på taget, nye ydervægge og nye el- og telesystemer, sprinklere og VVS-installationer, herunder et ventilationssystem pr. etage. Alt undtagen gulvkonstruktion, søjler, trapper og elevatorer er blevet fuldstændig istandsat.

Det grundlæggende kriterium har været at skabe pleje, der er tæt på patienterne, for eksempel ved at placere receptioner på centrale steder og bruge glasvægge så vidt muligt for at udnytte naturligt lys bedst muligt. "Fra hver reception kan du se 6-9 værelser, hvilket er præcis, hvad der kræves", forklarer Anna Hjort, førende arkitekt hos Fojab.

Afdelinger og badeværelser

Flere udfordringer har været nødvendige, at overvinde da afdelingerne skulle designes. Pladsen er ofte trang og det kan være svært, at planlægge pladsen til for eksempel en seng, der skal kunne drejes rundt. Badeværelserne på afdelingerne skal også tilpasses kørestolsbrug. Korpins hjørnebassin blev monteret for at frigøre mere plads og optimalt udnytte det tilgængelige areal. Den valgte vandhane er Oras Medipro 5510A, med et funktionelt design og masser af plads under tuden.

Armaturet er designet til nem rengøring, med afrundede overflader og et minimum af kanter, hvor snavs kan samle sig. Nikkelfri rør og en laminar vandstrøm muliggør installation i hygiejneklasser 2 og 3 i overensstemmelse med de svenske BOV retningslinjer for infektionskontrol. Badeværelset er beklædt med plastmateriale, der er nemt at rengøre.

Personale håndvask

Ved siden af ​​hver afdeling, har personalet sin egen håndvask monteret i en niche - resultatet af et samarbejde mellem arkitekten og Korpinen. Dette bassin er udstyret med den berøringsfri Oras Electra 6334FT, mens andre håndvaske i afdelingerne har den berøringsfri Oras Electra 6222F. Det er naturligvis vigtigt, at sikre så højt hygiejneniveau som muligt for personalet, og en berøringsfri vandhane giver hygiejnestandarden et betydeligt løft.

"Produkterne skal opfylde BOV-retningslinjerne med hensyn til faktorer som laminar vandstrøm. Skylning med 24-timers interval er også en vigtig funktion til minimering Legionella bakteriens vækst. Det har også været afgørende, at vandstrømmen fra vandhanen ikke rammer håndvaskens afløb, da der kan være bakterier i afløbssien, der så kan plaske op på vaskens omgivelser”, siger Maria Wallin, chef for opvarmning og sanitet hos Sweco Systems.

Leverandørvalg

"Da vi valgte leverandør, så vi på forskellige modeller af berøringsfri vandhaner og deres funktioner. Oras har et bredt udvalg og vandhanerne lever godt op til vores funktionelle krav. Vi har også tidligere erfaring med Oras' fremragende support," siger Maria.

Ved projektets start blev der gennemført flere tests i et prøverum. Det føltes vigtigt, at dette fungerede som et samarbejde mellem klient og entreprenør. Noget af materialet skulle tilpasses, og det var vigtigt, at alle involverede var løsningsorienterede.

Næste del af projektet er nordfløjen, som vil rumme den nye, berøringsfri vandhane Oras Medipro 5521F. "Det faktum, at vandhanen også kan justeres via Oras App er en bonus. Udover overvågning af vandforbrug og så videre, vil driftspersonalet kunne justere parametrene, indstille automatisk skylning med videre på deres smartphones”, fortsætter Maria.

Fakta om fremtidens hospital i Helsingborg:

Ombygning: 74,000 m2

Tilbygning: 45,000 m2

Startede i 2014, estimeret færdiggørelse 2027

I den øvre del af hovedbygningen var østfløjen først på listen, efterfulgt af en ombygning af nord, syd og endelig vestfløjen.

Hospitalet har 3.000 ansatte og 300 sengepladser.

Om Oras Medipro serien:

Oras Medipro er en serie af armaturer specielt designet til hospitaler, klinikker og plejesektoren. Alle armaturerne i Oras Medipro serien opfylder kravene til 3. udgave af BOV retningslinjerne for konstruktion og infektionskontrol.

Læs mere Oras’ armaturer til sundhedssektoren her

Mere fra...

18.09.2023Oras Armatur A/S

Sponseret

Oras Optima & Oras Optima Style

28.11.2022Oras Armatur A/S

Sponseret

Oras gør det nemmere at leve op til de nye lovpligtige miljøkrav

07.06.2022Oras Armatur A/S

Sponseret

Oras Stela forener design, funktionalitet og bæredygtighed

13.01.2022Oras Armatur A/S

Sponseret

Digital tjeneste vil administrere din vandhygiejne

08.10.2021Oras Armatur A/S

Sponseret

Efterspørgslen efter berøringsfri vandhaner er stigende i både private og offentlige rum

17.03.2021Oras Armatur A/S

Sponseret

Digital håndbruser: Når det bliver en oplevelse at spare vand og energi