Strid om private energirenoveringer i Middelfart
Middelfart Kommune planlægger i samarbejde med forsyningsselskabet Tre-For at sikre borgerne tilskud til energirenoveringer. Det har fået den lokale vvs-installatør til at protestere. Han mener ikke, kommunen skal påvirke markedet og frygter, at Tre-For udnytter muligheden til at kapre kunder til deres håndværksvirksomhed Tre-For Entreprise.
Middelfart er en af de danske kommuner, som de seneste år har været længst fremme i klima-skoene. Gennem et ESCO-samarbejde med Schneider Electric Buildings blev kommunens 97 offentlige bygninger succesfuldt renoveret i perioden 2008 2010. Og nu gælder det den private boligmasse, hvor kommunen ligeledes har store ambitioner om at sikre omfattende energirenoveringer ved at afprøve en såkaldt ESCO-light-model (Se boks). Men allerede før projektet er gået i gang, råber lokale håndværkere vagt i gevær.
De første erfaringer er ellers allerede gjort - i fred og fordragelighed gennem et mindre projekt i byen Føns, hvor cirka 60 borgere deltog. De blev alle kontaktet af kommunen, som tilbød dem at få et uforpligtende besøg af en energirådgiver samt tømrer-firmaet Fynbobyg og Middelfart VVS. Energirådgiveren udarbejdede en gratis rapport med forslag til forbedringer i hvert hus, og de to håndværksvirksomheder fulgte op med tilbud på opgaverne og garanterede 10-20 procent i stordriftsrabat, hvis alle borgere tog i mod tilbuddet.
Forsøget blev dog en begrænset succes og meget få af de borgere, der fik lavet en energigennemgang ønskede efterfølgende at realisere de mulige forbedringer. Derfor ønsker kommunen nu, at gøre konceptet endnu mere attraktivt for de lokale boligejere. Det skal blandt andet ske ved, at interesserede håndværkere bliver tilbudt opkvalificering af Videncenter for energibesparelser i bygninger og endnu vigtigere, at boligejerne sikres et økonomisk tilskud til at gå i gang med energirenoveringerne. Den model skal efter planen finansieres ved, at kommunen samarbejder med interesserede forsyningsselskaber heriblandt Tre-For som gerne vil købe de energibesparelser, som bliver skabt, når husene gennemgår renovering og bliver mere energieffektive.
Tre-For skaber splid
Involveringen af Tre-For har dog skabt uenighed mellem de små lokale håndværkere i Middelfart og kommunen. Indehaver af Middelfart VVS Jan Egeberg melder direkte, at han ikke vil deltage i et projekt, hvor det offentlige forsyningsselskab Tre-For deltager. Han frygter nemlig, at koncernen benytter samarbejdet til at kapre kunder til datterselskabet Tre-For Entreprise, der driver håndværkervirksomhed på markedsvilkår - til trods for at koncernen ifølge loven skal holde de to selskaber adskilt.
De har ikke kunnet holde de to selskaber adskilt indtil nu, så hvorfor skulle det ændre sig? Da Middelfart Kommune inviterede borgerne til skrot dit oliefyr-møde i foråret holdt forsyningsselskabet Tre-For et indlæg, og da folk så kommer ud af mødelokalet for at drikke kaffe, så står Tre-For Enreprise udenfor og sælger jordvarmepumper og fjernvarmeanlæg. Et andet eksempel er, at når Tre-For Energi har skiftet en elmåler hos private, så vedlægger de en flyer, hvor de reklamerer for Tre-For Entreprises ydelser. Det er den slags eksempler, der får mig til at tvivle på, at de kan adskille tingene," siger han til Installatør Horisont.
Morten Westergaard, der er klimachef i Middelfart Kommune, forventer at Tre-For overholder loven og mener i øvrigt ikke, at der er en finger at sætte på kommunens rolle i projektet.
Vi går som kommune ikke ind og peger på hvilke håndværkere, de lokale borgere skal bruge, det må vi ikke. Vi går blot ind og tilbyder opkvalificering af alle de håndværkere, der har lyst til at være med, og så gør vi gennem borgermøder indbyggerne opmærksomme på muligheden. Middelfart VVS er allerede i konkurrence med Tre-For Entreprise og for begge parter gælder det, at de selv skal få ordren i hus ude hos Hr. og Fru Jensen. Den virksomhed, der er bedst til det, kommer til at nyde godt af efterspørgslen, siger Morten Westergaard.
Skal gro fra bunden
Jan Egeberg erkender, at det er meget fornuftigt at tilbyde borgerne et tilskud til energirenovering via energiselskaberne. Men han mener ikke, at det skal være kommunens opgave at facilitere den slags samarbejder mellem håndværkere og forsyningsselskaber. Derfor ønsker han i samarbejde med FynboByg uden om kommunen selv at tage kontakt til interesserede forsyningsselskaber.
Den her slags projekter skal gro fra bunden. Man starter ikke oppe fra og kører ned, men omvendt. Hvis vi skal sikre energibesparelser og skabe vækst i lokalsamfundet, skal det være lokale mennesker, der udfører arbejdet og får viden ud af det og ikke en eller anden stor virksomhed, der ikke bringer nogen viden ud i lokalsamfundet, konstaterer han.
Den melding har Morten Westergaard ikke meget til overs for. Han argumenterer for, at kommunen har et stort ansvar for, at der bliver lavet CO2-reduktioner i Middelfart og derfor må tænke lidt længere end de absolut lokale aktører på markedet.
Vores projekt er fuldstændig i tråd med en tidssvarende tolkning af lov om varmeforsyning. Vi skal ikke kun sende varme og energi ud til forbrugerne. Vi skal også sørge for, at det bliver derude. Jeg mener, at kommunens initiativ er et friskt pust fra en kommune til en branche, der på mange måder er gået fuldstændig i stå. Det vil glæde mig utroligt meget, hvis Middelfart VVS og andre i branchen selv gik sammen og sagde, vi vil arbejde med det her. Sandheden er, at det gør de ikke! Hvorfor? Jeg ved det virkelig ikke, understreger Morten Westergaard.
Middelfart Kommune holder møde med repræsentanter for flere forsyningsselskaber om udvikling af samarbejdet den 15. november.