Thisted Kommune fokuserer på energirenovering
Thisted Kommune har energimærket alle kommunens bygninger og er nu gået i gang med at energirenovere, der hvor besparelsespotentiale er størst. Målet er at skabe nye, lokale arbejdspladser som et led i processen.
At spare er ofte forbundet med noget negativt. Men sådan ser de ikke på det i Thisted Kommune. Nordjyderne forsøger nemlig at skabe vækst og fremdrift i erhvervsudviklingen, ved at satse på energirenovering af kommunens bygninger.
Foreløbig har kommunen energimærket 190 bygninger i kommunen, og vil nu sætte gang i de mest oplagte energirenoveringer.
Vi prøver at sprede opgaverne med energioptimering ud til så mange lokale håndværkere, som vi kan, siger Henning Holm (S), formand for Thisted Byråds udvalg for miljø og teknik. Han fortæller yderligere, at energispareforslag, der har en tilbagebetalingstid på under fem år, snart bliver sat i gang.
Lokale skoler viser flaget
Et konkret resultat af Thisted Kommunes fokus på energirenovering, kan man se på Rolighedsskolen. Skolen har sparet 60.000 kWh eller godt 25 procent af deres samlede elforbrug ved at installere nye lysinstallationer, der nedsætter elforbruget til kun 28 watt pr. lampe. Samtidig er alle klasseværelser udstyret med sensorer, så der kun er lys, når der er nogen i rummet.
På Sennels Skole har man opsat et solcelleanlæg til en værdi af 209.000 kr, der vil producere i omegnen af 10.000 kWh om året. Det skyldes blandt andet, at der hele tiden kommer nye apparater til, der bruger mere strøm, og derfor tænker man inden for kommunens grænser i nye løsninger. Thisted Kommune anslår, at solcelleanlæg på kommunale bygninger typisk tjener sig selv hjem efter syv til ti år.
I 2007 fik Thisted Kommune den europæiske solarpris, og i 2009 blev kommunen en af Danmarks Naturfredningsforenings klimakommuner, hvor de forpligter sig til at mindske C02 udslippet med tre procent hvert år. Derudover har Thisted en energiplan, hvor visionen er, at kommune skal være fuldstændig CO2 neutral i 2025.