Tidlig lærlingeindsats giver resultater

De tekniske fag har som bekendt store problemer med at tiltrække unge til fagene. Men i CBRE Teknisk Servicepartner, der beskæftiger omkring 1.000 medarbejdere, ser man det som et socialt ansvar, at vise unge, at der er andre veje end gymnasiet. Derfor tager virksomheden skolepraktikanter ind - med succes.

Foto: CBRE Teknisk Servicepartner

“Vi er en stor virksomhed og har et ansvar for at sikre os, at de unge, der ikke har lyst til at gå den gymnasiale vej, også har nogle muligheder. Og jeg tror ikke, at vi som branche har fundet opskriften på, hvordan vi italesætter det på den bedst mulige måde.

Og så ved vi jo, at der er mangel på elektrikere. Derfor er det at tage skolepraktikanter ind også en måde at sikre en tilgang til branchen,” siger People Director hos CBRE, Carina Kongsgaard, til installator.dk

Virksomheden er lige nu i gang med at lave en “lærlingedrejebog”.

“Her forsøger vi at samle alle de bedste erfaringer fra vores 17 afdelinger, så man som ansættende chef får en god guide omkring, hvordan lærlinge bedst håndteres, så man ikke skal opfinde den dybe tallerken hver gang. Og her italesætter vi også arbejdet med skolepraktikanter. Det handler meget om at være forankret lokalt, at kende de folkeskoler, der er i området - have en dialog med dem og simpelthen komme ud på skolerne, men også komme ud på uddannelsesmesser. Og så handler det om at stille et hold, der kan vise bredden i faget og rent fysisk demonstrere, hvordan man går til forskellige opgaver.”

Når så skolepraktikanten kommer til virksomheden, er der udarbejdet et lille program, der skal tage den pågældende gennem forskellige aspekter af faget, ligesom der er en dialog om den pågældendes ønsker.

“Efterfølgende laver vi en opfølgning, hvor svenden, der har haft ansvaret for praktikanten, laver en form for evaluering, så man ved, at hvis eller når den pågældende hiver fat i os igen, så har vi faktisk en vurdering af, om vi synes, det giver god mening,” siger Carina Kongsgaard.

En af dem, der greb muligheden for at komme i erhvervspraktik hos CBRE Teknisk servicepartner i folkeskolen, er 18-årige Signe Kirk Hedegaard fra Snejbjerg, som var i praktik ad to omgange i virksomhedens afdeling i Herning.

“Mens jeg gik i folkeskolen, prøvede jeg at være i praktik inden for lidt forskelligt såsom pædagog og bager, men det var ikke lige mig. En dag kom der elektrikere på besøg på skolen for at fortælle om og vise os deres arbejde, og det lød spændende, så det skulle jeg da prøve,” lyder det fra Signe Kirk Hedegaard, som tilføjer:

“Jeg var heldig at få mulighed for at komme i praktik ad to omgange, hvor jeg lavede mange forskellige ting, og det var fedt at opleve, hvor bredt elektrikerfaget er. Jeg tror også, at hvis flere prøvede at være i praktik som elektriker, så ville de blive overraskede over, hvor spændende og varieret det er. Der er nok en del piger, som tror, at det ikke er noget for dem, men at være elektriker kan altså være mange ting – lige fra at skifte sensorer i en produktion til at sætte brandudstyr op.

Signe Kirk Hedegaard var skolepraktikant hos CBRE Teknisk Servicepartner og har efterfølgende fået en læreplads i virksomheden.. Foto: CBRE Teknisk Servicepartner

Efter praktikforløbene var Signe Kirk Hedegaard sikker på, at elektrikerfaget var noget for hende. Nu har hun fået en læreplads hos CBRE Teknisk servicepartner og er i gang med elektrikeruddannelsen.

“Lige nu synes jeg, at det er sjovt og spændende at prøve en masse forskelligt, så derfor ville jeg også gerne have en læreplads i en stor virksomhed. På den måde kan jeg også finde ud af, hvad jeg helst vil arbejde med, når jeg er færdig med min uddannelse, siger Signe Kirk Hedegaard.

De rigtige medarbejdere på det rigtige tidspunkt

Hvor stor en effekt det har for lærlingeoptaget, at give skolepraktikanter mulighed for at snuse til erhvervet, har virksomheden ingen præcise tal for.

“Hele målet for os er, at vi skal have fat i de rigtige medarbejdere på det rigtige tidspunkt. Og fordi vi vækster så meget, har vi en stor interesse i at fange de dygtigste i faget. Det er klart, at det at tage skolepraktikanter ind er en aktivitet vi udøver, fordi det giver os lærlinge på sigt - og efter lærlingeforløbet nogen ansættelser.”

Men jeg tror, at det er rigtig vigtigt for vores branche, at når vi kan se, at færre og færre vælger den uddannelse, så har vi en udfordring. Og fordi vi er så stor en virksomhed, spiller vi en kæmpe rolle der.

Har du et par gode råd til andre virksomheder, der kunne tænke sig at gå samme vej?

“Ja, det gælder om at have en struktur omkring det, inden virksomheden bliver for stor. Sørg for at have nogle lærlinge- og praktikant-ansvarlige, som har passion for opgaven og som kan være bindeled mellem de unge og organisationen,” siger Carina Kongsgaard.

Og at dømme efter antallet af lærlinge i CBRE Teknisk Servicepartner har virksomheden haft succes med at tiltrække de unge.

Signe er en af i alt 143 elektrikerlærlinge i CBRE Teknisk Servicepartners 17 afdelinger landet over.

“Det er et højt antal - og det er noget, vi er rigtig stolte af,” siger Carina Kongsgaard og fortsætter:

“Det handler om, at medarbejderne i alle vores afdelinger har en passion og stolthed omkring det arbejde de udfører, og det er - tror jeg - en stor inspiration for både praktikanter og lærlinge.”

Virksomhedens indsats for at tiltrække de unge glæder Tina Voldby, der er underdirektør for uddannelse i Tekniq Arbejdsgiverne:

“Virksomheder som CBRE Teknisk servicepartner, der tilbyder disse værdifulde praktikforløb, er en gave for branchen. Det bidrager ikke kun til virksomhedens fremtidige vækst og succes, men det spiller også en central rolle i at forme fremtidens arbejdsmarked. Signes historie viser, at når unge får muligheden for at udforske forskellige karrierer veje, kan det åbne døre for både personlig og faglig udvikling. Det er især vigtigt i fag, hvor der traditionelt set har været mandsdomineret brancher, som el-branchen, hvor Signes erfaring tydeligt viser, at disse brancher kan være lige så tiltalende og berigende for kvinder som for mænd,” siger Tina Voldby.

Carina Kongsgaard er People Director hos CBRE Teknisk Servicepartner.. Foto: CBRE Teknisk Servicepartner

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Denne artikel er del af et tema:

Tema - Arbejdskraft: Jagten på de yngre og de ældre

Danmark har udsigt til at mangle op mod 100.000 faglærte i 2030. Derfor er der nu både fokus på de ældre og erfarne, der gerne skulle blive lidt længere - og på de unge, der skal lokkes til at vælge et arbejdsliv som faglært til. Vi fortæller om en kampagne, der skal holde på seniorerne og om en virksomhed i installationsbranchen, der forsøger at få fat i de helt unge.

Relateret indhold

18.04.2024Installator.dk

DM i Skills tiltrækker sig særlig opmærksomhed

18.04.2024Installator.dk

Energinet foreslår større indkøb af reserver

16.04.2024Installator.dk

Hovedsponsor for DM i Skills 2024 har ambitioner for elektrikerfaget

16.04.2024Installator.dk

Ny kampagne: Faglærte har grund til at være stolte

15.04.2024RIB Software

Sponseret

Whitepaper: De 10 mest almindelige udfordringer inden for kvalitetssikring og Field Management

15.04.2024Installator.dk

Nye tal: Stærkt arbejdsmarked med færre ledige og få konkurser

11.04.2024RIB Software

Sponseret

WHITEPAPER: Sådan gennemfører du en aflevering af D&V-data til tiden og indenfor budgettet

10.04.2024Signify

Sponseret

Signify udnævner ny salgsdirektør i Danmark

Jobmarked

Se alle

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Solar Danmark

Projektleder med teknisk erfaring

Du har nu muligheden for et alsidigt job, hvor du bidrager til den grønne omstilling. Som projektleder i Solar Industrial Solutions vil du være en del af projekter med mange samarbejdsflader både nationalt og internationalt. Du gør en forskel for vores kunder ved at hjælpe dem i hele salgs- og implementeringsprocessen.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

24.04.2024

Solar Danmark

First Line Supporter

Har du lyst til at blive en del af det team, der supporterer Solars Offshore & Marine kunder? Jobbet som First Line Supporter er for dig, der ønsker at arbejde med tekniske løsninger og som har lyst til at servicere kunder i hele verden.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

23.04.2024

ABB A/S

Produktchef til Installationsmateriel

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en teknisk salgssupporter

Har du VVS-baggrund og erfaring med varmeanlæg? Så er det måske dig, vi søger til stillingen som teknisk salgssupporter hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle