Uddannelse af lærlinge i grønne teknologier er visionær

Elektrikerfaget er mere og andet end Ohms lov. Der dukker hele tiden nye teknologier og muligheder op, og der er derfor behov for, at nye elektrikere får lov til at tænke ud af boksen og udvikle nye løsninger og tankesæt. Det mener uddannelseschef ved Aarhus Tech, som lovpriser EL:CON’s initiativ med at samle alle lærlinge på moduler om grønne omstillinger.

”Fremtidens elektrikere får behov for at tænke nyt og kombinere både gamle og nye teknologier med nye udfordringer og behov. Det er den slags, de træner på dette modul. Jeg synes, det er et rigtig godt signal, EL:CON sender med dette initiativ”, fortæller Keld Skovsgård Jakobsen. Foto: EL:CON.. .

Olie- og naturgasfyr skal udskiftes med varmepumper. Fjernvarmerør og elkabler skal graves ned. Vindmøller skal bygges på land og til havs. Ladestandere til elbiler i tusindvis skal sættes op. Bygninger skal energioptimeres. Der bliver nok at tage fat på, og det vil kræve mange flere kompetente hænder og hoveder, end arbejdsmarkedet i dag kan levere. Behovet forstærkes selvfølgelig af, at det hele skal ske samtidigt. Er arbejdsmarkedet og samfundet klar til den opgave? Det er det spørgsmål, en ny analyse kaster lys på.

”Elektrikerfaget er både dybt, bredt og krævende, og jeg synes, det er helt rigtig set af EL:CON at tilbyde ekstra moduler til deres lærlinge.

Keld Skovsgaard Jakobsen

Analysen ”Beskæftigelseseffekter af investeringerne i den grønne omstilling” fra Dansk Energi konkluderer, at den grønne omstilling i de næste 10 år, som følger af regeringens nye klimalov vedtaget i juni måned 2020, indebærer massive investeringer i installations- og tilkoblingsopgaver som for eksempel:

• Installering af varmepumper og kedler,
• fornyelse af industriinstallationer,
• udvidelse af eltransmissionsnettet,
• udvidelse af fjernvarmenettet etc.

”Vi tilbyder lærlingene en innovationscamp, hvor de helt konkret kan arbejde med praktiske projekter, der kan fremme den grønne agenda. Det tvinger lærlingene til at tænke ud af boksen og tænke deres fag ind i nye sammenhænge", fortæller Keld Skovsgaard Jacobsen. Foto: Aarhus Tech..

De GØR noget
Uddannelseschef på Aarhus Tech Keld Skovsgård Jakobsen mener, at EL:CON’s initiativ med i samarbejde med Aarhus Tech at samle 80 lærlinge fra hele landet på særlige moduler i grøn omstilling ligger i direkte forlængelse af behovet for at uddanne faglærte til den grønne omstilling. Han har en mangeårig baggrund som vicedirektør i uddannelsessektoren, hvor han har arbejdet med politik, ledelse og uddannelse.

”Elektrikerfaget er både dybt, bredt og krævende, og jeg synes, det er helt rigtig set af EL:CON at tilbyde ekstra moduler til deres lærlinge. Her kan de få og skabe nye perspektiver på deres fag – og sætte faget ind i kontekst med den grønne dagsorden”, fortæller han.

Han fremhæver, at der bliver snakket meget om den grønne omstilling samt behovet for nye kompetencer, og at dette initiativ er et eksempel på, at der er nogen, der gør noget.

73.000 årsværk frem til 2030 - ekstra

Analysen fra Dansk Energi skaber alt i alt en meget stor efterspørgsel efter elektrikere, smede, VVS’er og andre faglærte. På den korte bane, nemlig 2021-23 er der ifølge analysen et behov for cirka 1800 fuldtidselektrikere, 1000 VVS’er og 1700 smede ekstra per år. Altså udover de elektrikere, VVS’er og smede der allerede er på arbejdsmarkedet – og udover de håndværkere, der kommer til at beskæftige sig med energirenoveringer. Samlet bliver der behov for 32.000 årsværk elektrikere, 28.000 årsværk smede og 13.000 årsværk VVS’er i perioden 2021-2030. Det bliver samlet set 73.000 årsværk inden for de tre faggrupper i 2021-2030. Ifølge rapporten fra Dansk Energi. Der bliver nok at rive i. Hent analysen.

Træning i praktisk innovation
”Vi tilbyder lærlingene en innovationscamp, hvor de helt konkret kan arbejde med praktiske projekter, der kan fremme den grønne agenda. Det tvinger lærlingene til at tænke ud af boksen og tænke deres fag ind i nye sammenhænge. Jeg mener, det er et skoleeksempel på, hvordan man kan forberede fremtidens elektrikere og installatører på at bidrage til den store grønne omstilling, vi står overfor”.

Han understreger, at han ser initiativet som visionært og præcis den form for uddannelse, der er er brug for. Han vurderer, at der netop er brug for træning i at kombinere den faglige-tekniske kunnen med et bredere perspektiv, hvor de nye elektrikere lærer at tænke nyt og udover den traditionelle elektriker-faglighed.

”Fremtidens elektrikere får behov for at tænke nyt og kombinere både gamle og nye teknologier med nye udfordringer og behov. Det er den slags, de træner på dette modul. Jeg synes, det er et rigtig godt signal, EL:CON sender med dette initiativ”, afslutter han.

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

15.07.2024Installator.dk

Elektronik skal leve længere og genanvendes

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

15.07.2024RIB Software

Sponseret

NY RAPPORT: RIB Markedsundersøgelse 2024!

12.07.2024RIB Software

Sponseret

Få et overblik over alle vores uddannelser/kurser efter sommeren!

12.07.2024Installator.dk

Faldende driftsresultat i Bravida Danmark

11.07.2024HELUKABEL Danmark ApS

Sponseret

HELUKABEL styrker sit engagement i Indien med nyt produktionsanlæg

11.07.2024Installator.dk

Elektrikere og vvs’ere er underforsikrede

10.07.2024Installator.dk

Puljen til energifællesskaber genåbner

Jobmarked

Se alle

GEMINA TERMIX A/S

Salgsassistent

Vi søger en salgsassistent, som er serviceminded, udadvendt og har smil i stemmen.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle