Værdien af godt indeklima skal synliggøres

Den helt store udfordring for ventilationsbranchen er at kommunikere værdien af et godt indeklima til både økonomichefer i store virksomheder og almindelige boligejere. I en tid hvor vores bygninger bliver tættere og tættere er god ventilation nemlig vigtigere end nogensinde før. Erhvervsmagasinet Installatør har talt med en række af branchens vigtigste aktører.

Christen Galsgaard, direktør, Dansk Ventilation
Det er en meget væsentlig udfordring for ventilationsbranchen i øjeblikket, at få de økonomiansvarlige i landets virksomheder til at forstå værdien af et godt indeklima. Ventilationsbranchen har selv ansvaret for at forklare dem, at der både er en direkte og indirekte fordel ved at have et velfungerende ventilationsanlæg.

Læs også: Danske skoler dumper i indeklima

Den direkte fordel er den energibesparelse, der ligger i at have et korrekt indstillet og styret ventilationsanlæg. Den indirekte og ”bløde” fordel er, at effektiviteten stiger på en arbejdsplads, hvis indeklimaet er godt. Det er særdeles veldokumenteret i en stribe danske og internationale undersøgelser, så opgaven for os er at blive ved med at kommunikere fordelene.

Vi vil også gerne have husejerne til at forstå værdien af mekanisk ventilation. I følge bygningsreglementet skal vi have skiftet luftet i boligerne en halv gang i timen, men det er slet ikke tilfældet i øjeblikket. Danskerne tror, at det er nok at lukke vinduet op en gang i mellem og have en emhætte og en ventilator i badeværelset.  Det er slet ikke tilstrækkeligt, og fra Dansk Ventilations side vil vi gerne, skubbe gang i markedet for efterinstallation af mekanisk ventilation. Det er et marked, der er begyndt at vækste en smule, og vi samarbejder blandt andet med installationsfagene om at skabe en uddannelse, der gør montørerne i stand til at efterinstallere mekanisk ventilation uden at rykke huset fuldstændig fra hinanden.

Carsten Krog Madsen, salgsdirektør, Øland
Vi står i et presset marked på grund af den lave aktivitet i byggeriet, og det er naturligvis en udfordring, som vi skal håndtere. Det gør vi blandt andet ved at sige, at vi ikke længere befinder os i en finanskrise, men derimod en ny virkelighed, som vi tilpasser forretningen efter.

Læs også: Ventilationsfirmaer savner politisk handlekraft

Det indebærer blandt andet, at vi for et par år siden valgte at fokusere forretningen og satse mere på vores kerneprodukter.  Vi har blandt andet flyttet nogle resurser fra vores tekniske produkter til rør og kanalsystemer, som er et centralt forretningsområde. Samtidig har vi fravalgt villaventilation som forretningsområde og satser nu udelukkende på erhvervsmarkedet. Den øvelse har i høj grad båret frugt.

Fremadrettet skal vi vækste ved at udnytte det store fokus, der i øjeblikket er på energioptimering.   Lovmæssigt bliver der stillet skrappere og skrappere krav til energiforbruget i bygninger, og det vil betyde, at mange gamle ventilationsanlæg ikke længere indfrier kravene. Så vi skal selvfølgelig være klar til at levere nogle produkter, der løser det problem. Derudover skal vi lukrere på, at et stigende antal kommuner er villige til at investere penge i energirenovering af deres bygninger, fordi de godt kan se, at det er en god forretning på den lange bane.

Dan Stjernegaard, administrerende direktør, Lindab Ventilation
Jeg ser tre hovedudfordringer for branchen lige nu. Den første er, at holde vores indtjening i et marked, hvor vores kunder uden tvivl bliver presset mere og mere på prisen på byggerierne. Krisen er så at sige blevet en hverdag, som ikke ændrer sig foreløbig. Det må vi bare forholde os til og stoppe med at bruge krisen som undskyldning for ikke at udvikle os.

Læs også: Bedre indeklima med lavere energiforbrug

Udfordring nummer to bliver at synliggøre værdien af godt indeklima overfor den almindelige dansker. Det er meget vigtigt, for i takt med at vi får mere tætte og energibesparende huse, bliver mekanisk ventilation mere og mere nødvendigt. I den forbindelse har vi gennem Dansk Ventilation nedsat ”Rådet for bedre indeklima”. Det består af en række eksperter, som skal arbejde for at få indeklima, energiforbrug og sundhed på dagsordenen.

Den tredje udfordring bliver at skabe et bedre samarbejde mellem de parter, der er involveret på ventilationsanlæggets vej fra producent til bruger. For at gøre det bedre er Dansk Ventilation begyndt at holde halvårlige møder, som hedder ”indeklimaets værdikæde”, hvor branchen går i dialog med producenten, ventilationsentreprenøren, bygherren, udlejeren, investoren, den rådgivende ingeniør, brugen – altså hele værdikæden. Målet er at hjælpe hinanden med at skabe nogle bedre produkter, som giver os en bedre konkurrenceevne overfor blandt andet udenlandske firmaer.

Lars Vestergaard, administrerende direktør, Air Master
Først og fremmest vil jeg sige, at vi har fremtiden foran os, fordi der er et reelt behov for at få indeklima på dagsordenen i en tid med stort fokus på energirenoveringer i den eksisterende boligmasse. Den dagsorden skal vi selv være med til at sætte ved at gøre opmærksom på, at mere energieffektive bygninger betyder et mindre luftskifte og dermed dårligere indeklima, hvis ikke der installeres effektiv ventilation. 

Læs også: Fordele og ulemper ved behovsstyret ventilation

I den forbindelse synes jeg, at vi fra politisk hold savner nogle helt klare retningslinjer for, hvordan energirenoveringen af den meget store eksisterende bygningsmasse, skal gribes an. Der har været stor fokus på nybyg, men ikke den eksisterende bygningsmasse. Hvilke krav kan man eksempelvis stille til energieffektiviteten i ældre bygninger? Hvad er rimeligt? Den slags tvivlsspørgsmål gør det svært for os, at forberede vores produkter på fremtiden. I øjeblikket afventer vi, at Energistyrelsens ”Netværk for Energirenoveringer”, kommer med en rapport, som kan resultere i klare vedtagne handleplaner på området.  

Internt i ventilationsbranchen har vi en udfordring, der går på at sikre, at danskerne får en god oplevelse, når de vælger at investere i mekanisk ventilation. Derfor arbejder vi i Dansk Ventilation efter en verificerbar standard, som sikrer, at det man køber, er det man får som ventilationskunde. Det er en vigtig disciplin at sikre kunderne høj kvalitet, så historier om dårlige produkter ikke ødelægger markedet for alle.

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

19.06.2024Installator.dk

Nu bygges fundamentet til EU´s største geotermiske anlæg

19.06.2024Installator.dk

Vest-El A/S bliver en del af InstallatørGruppen

14.06.2024RIB Software

Sponseret

Nåede du ikke med på IKT-leder uddannelsen i Aarhus? Så tilmeld dig næste hold her!

11.06.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

AO har vist vejen i den grønne omstilling til elbiler

10.06.2024RIB Software

Sponseret

I dag starter IKT-leder uddannelsen i Aarhus!

07.06.2024Avidenz A/S

Sponseret

Pas på jeres natarbejdere, husk helbredskontrollerne

05.06.2024RIB Software

Sponseret

Ebook: BIM fra A til Z – Download den her!

03.06.2024Eegholm A/S

Sponseret

Elcor slutter sig til tic elkas/Eegholm-gruppen

Jobmarked

Se alle

Silhorko

Servicetekniker

Har du en håndværksmæssig baggrund? Er du skarp til fejlfinding og brænder for at udføre tekniske serviceopgaver? Kunne du tænke dig at bringe dine tekniske kompetencer i spil i en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som vores nye udekørende Servicetekniker til kunder på Sjælland ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

09.07.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ABB A/S

Produktchef til Installationsmateriel

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

30.05.2024

Tid

09:00

Sted

Geovent, Hovedgaden 86, 8831 Løgstrup, fra kl. 09:00-13:00 - Vi sørger for frokost.

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

11.06.2024

Tid

09:00

Elsikkerhed.dk
Kursus
Boligdimensionering - Herning/virtuelt

Få de bedste kort på hånden med vores nye dimensioneringsredskab, som dette kursus giver adgang til. Alle deltagere får udleveret vores ‘Gør det Kort’, som giver hurtigt overblik over de vigtigste ændringer inden for installationer i boliger og opfylder kravene til dimensionering efter standarden DS/HD 60364.

Dato

26.06.2024

Tid

09:30

Sted

Online / Innovatorium, Birk Centerpark 40, 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Kursus
L-AUS ajour - Greve

Hold din viden om L-AUS ajour - hvert år

Dato

27.06.2024

Tid

08:30

Sted

Greve Erhvervscenter, Korskildelund 6, 2670 Greve

Geovent
Kursus
Geovent inviterer til fagligt kursus - Tilmeld dig i dag!

Vi åbner dørene og inviterer til dybdegående kurser i procesventilation, hvor du kan udvide din faglige viden sammen med kollegaer fra branchen.

Dato

13.08.2024

Tid

09:00

Elsikkerhed.dk
Kursus
L-AUS ajour - Herning/virtuelt

Hold din viden om L-AUS ajour - hvert år

Dato

15.08.2024

Tid

13:30

Sted

Online / Innovatorium, Birk Centerpark 40, 7400 Herning