Vejledning sætter lys på LED-pærer

LED bliver ofte kaldt fremtidens belysning, først og fremmest på grund af det lave energiforbrug. LED er imidlertid en relativt kompleks lyskilde, hvor ikke kun selve lysdioden har betydning for lyskvaliteten.

Levetid, energiforbrug og lyskvalitet er kun nogle af de forhold, man skal kende til som professionel indkøber af LED-belysning. Oveni kommer både andre tekniske forhold, garantispørgsmål mv. Rune S. Larsen, LEDSECTION, har skrevet nedenstående vejledning, som kan hjælpe blandt andet elinstallatørerne på vej til at stille de rigtige spørgsmål før køb af LED-lyskilder.

Levetid
Lys-emitterende Dioder, også kendt under navnet lysdioder, har en lang levetid, nemlig 50-100.000 timer. Det vil sige fem til ti gange længere end for sparepærer, 50-100 gange længere end for glødepærer og 25-50 gange længere end for halogenlyskilder. Ikke desto mindre er der mange misforståelser om, hvordan levetiden for et færdigt produkt skal oplyses.

Levetiden på 50-100.000 timer er levetiden for selve lysdioden. Det skal forstås sådan, at en lysdiodes datablad beskriver en levetid ved forskellige temperaturer. Det færdige LED-produkt kan imidlertid have en anden levetid på grund af de andre komponenter, der indgår i systemet, og de ydre påvirkninger.

Denne vejledning er publiceret for at undgå, at der implementeres lysinstallationer med LED-baserede produkter, der ikke lever op til danske standarder og energieffektivitet. Vejledningen er ikke helt udtømmende, og den er kun publiceret for at belyse det færdige produkt og ikke selve lysdioden.

Når der er tale om et LED-baseret produkts levetid, er der mange faktorer, der spiller ind. Det kan være designet af enten pæren eller lampen, det materiale, der anvendes som varmeafleder, det elektriske kredsløb, lysdioderne og de umiddelbare omgivelser.

Lyskvalitet og energieffektivitet
Kunstig belysning er en vigtig del af det moderne samfund. Derfor har vi specielt i Danmark nogle krav til den kunstige belysning, som skal overholdes. Der er mange LED baserede produkter på markedet i øjeblikket. Nogle af produkterne kan bruges professionelt, hvor andre ikke egner sig til det professionelle marked. Det er altid vigtigt at se lyset med sine egne øjne, hvis dokumentationen virker misvisende eller på anden måde utroværdig. Dokumentationen, der altid bør kunne fås af leverandøren er beskrevet i følgende punkter:
 

  • Hvor mange Watt bruger hele LED-systemet?
  • Hvad er den totale lumen pr. watt for hele LED-systemet?
  • Er der komplette lysmålinger (IES filer) baseret på IESNA LM-79 til rådighed?
  • Hvordan står produktet i forhold til andre eksisterende energieffektive lyskilder?
  • Hvad er farvegengivelsen og farvetemperaturen for lyskilden?
  • Er opdeling af bin implementeret i henhold til C78.377A – hvis ja, hvad er farveafvigelsen i Kelvin?

Andre oplysninger fra leverandøren
For at gøre det enkelt og overskueligt for den professionelle køber at indkøbe LED-baserede pærer eller armaturer, bør leverandøren kunne udlevere data, som besvarer følgende lidt mere tekniske spørgsmål om:

  • Den estimerede levetid for hele LED-systemet? Her forstås en pære eller et armatur i henhold til IESNA LM-80 test protokollen?
  • Lysstrømsnedgangen på produktet i hele dets levetid.
  • Det termiske design? Hvordan, samt med hvilket fokus blev systemet designet?
  • Levetiden for driveren? Er der nogen temperaturbegrænsning for driveren? Hvad er effektiviteten, THD (Total harmonic distortion, red.), standby-forbrug og power-faktoren for driveren, er driveren beskyttet mod transienter?
  • Den estimerede optimale lufttemperatur, hvor henholdsvis driver og lysdioder fungerer stabilt og opnår den længste levetid?

Garanti og certifikater
Virksomheder, der sælger eller producerer LED-baserede produkter, kan give vidt forskellige garantier på produktet. Der er skabt en tendens til at give helt op til 25 års garanti på f.eks. en LED-pære. Ved garantier over fem år bør emballagen eller databladet for produktet altid ses igennem for en uddybende forklaring af garantien. I mange tilfælde er der tale om en garanti som er baseret på fire timers brug om dagen. Det betyder, at garantien bliver væsentlig mindre, hvis produktet anvendes af professionelle.

Certifikater udstedes, når et produkt er gået igennem de sikkerhedsmæssige test- og karakteriseringsprøver. Certifikater som CE, RoHS, TÜV, UL, CUL o.a. fås typisk efter afprøvning hos uvildige testorganisationer. For både at få belyst garantien og certifikaterne kan følgende spørgsmål stilles:

  • Hvad er garantien på hele produktet – her forstås armaturkonstruktion, LED-komponent, driver og finish.
  • Har produktet bestået de nødvendige test for som minimum at have CE og RoHS certifikater?
  • Overholder produktet andre standarder, der beviser, at systemet er energieffektivt – fx Energy Star, ELC+CELMA, NLTC oa.

Priser og vedligeholdelse
Selvom LED-baserede produkter har en lang levetid, skal armaturet eller armaturet hvori LED-pæren sidder vedligeholdes. Der skal under alle omstændigheder udføres en vedligeholdelsesplan fra leverandørens side. Priser og vedligeholdelse belyses gennem tre spørgsmål:

  • Hvad er samlede pris for LED systemet?
  • Hvad er den estimerede vedligeholdelsespris for at vedligeholde systemet?
  • Hvad er besparelserne, heriblandt CO2- og el-besparelser samt tilbagebetalingstiden for installationen?

Andre relevante spørgsmål
Med de gennemgåede spørgsmål, som forhåbentligt har tilvejebragt svar og dokumentation fra leverandøren, er der ikke så langt til en succesfuld installation med LED-baserede produkter, men der er nogle enkelte yderligere spørgsmål som kan stilles, hvis det er relevant:

  • Er armaturet eller pæren robust og udført i materialer som aluminium eller andet materiale, der er godt til at lede varmen væk fra LED systemet?
  • Består kølingen af aktiv- eller passiv køling – herved forstås elektrisk eller ikke-elektrisk køling?Kan lyset dæmpes – og med hvilken teknik kan lyset dæmpes?
  • Kan elektrikeren sløjfe igennem et givent antal armaturer, eller skal der sidde et lampeudtag for hver enkelt lampe?
  • Er produktet genanvendeligt og godt for miljøet – og findes der nogen skadelige stoffer i dets konstruktion?
  • Kan produktet repareres, hvis nogle af delene går i stykker?
  •  

Spørgsmålene i ovenstående vejledning er ikke udtømmende. Forfatteren har opstillet en række kategorier med relevante spørgsmål om LED. Hvis nogen ønsker uddybende dialogmateriale eller rådgivning inden for installation og projektering med LED-baserede produkter, kan forfatteren kontaktes på rsl@ledsection.com.
www.installator.dk/el

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

04.07.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

CCS megawatt ladekabler op til 1.000 kW – High Power Charging genopfundet

04.07.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

CCS inlets med konfektionerede kabelsæt: den installationsparate løsning til elektriske køretøjer

03.07.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

1700W DC/AC inverter med indbygget UPS funktion

03.07.2025Installator.dk

Ny el-motorvej fra Aarhus til Aabenraa koster 12,5 mia. kr.

03.07.2025Eaton Electric Danmark

Sponseret

Supersygehus sikrer strømforsyning uden klimaskadelig SF6-gas

02.07.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Ny Wiser Home med brugervenlighed i højsædet

01.07.2025Alcadon ApS

Sponseret

VIDSTE DU DET? Alcadon kan også hjælpe installatører med det her

01.07.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

1200W DC/AC inverter med indbygget UPS-funktion

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Ledelse med Data – AI strategi og lederskab

Hvordan kan data udnyttes til ledelsesmæssig beslutningstagning? Hvad er forretningsværdien ved at bruge data og intelligent analyse som AI, hvad er udfordringerne, og hvordan kan vi løse dem?

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

ECIT Consulting A/S
Webinar
Effektiv dokumentation af processer med Page Scripting i Microsoft Business Central

ECIT inviterer dig til et informativt webinar, hvor vi præsenterer den nye Page Scripting funktion i Microsoft Business Central. Lær, hvordan du kan bruge denne funktion til at dokumentere og teste dine forretningsprocesser effektivt, sikre kontinuerlig drift og undgå nedetid ved implementering af nye opdateringer.

Dato

09.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

09.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup