Velfærdsteknologi åbner store muligheder for elbranchen

Intelligente elinstallationer kommer til at spille en stor rolle i fremtidens plejesektor. Det bør installatørerne udnytte, mener Schneider Electric.

17-årige Caroline går på Geelsgårdskolen i Virum, hvor hun bor sammen med 7 andre børn og unge med fysiske og psykiske handicap. Et intelligent LK IHC-system koblet op på en iPad har givet hende helt nye muligheder for frihed. Nu kan hun med ét enkelt tryk styre døren, tv’et, vinduerne, gardinerne og lyset..

Elbranchen skal gøre beslutningstagerne opmærksomme på de muligheder, som teknologien giver i plejesektoren, mener Jesper Plass, der er produktchef for IHC Control hos Schneider Electric. Han er overbevist om, at velfærdsteknologi kan blive et stort marked for de danske installatører. .

Velfærdsteknologi er mere end douche-toiletter, robotstøvsugere og økonomiske effektiviseringer. Kernen i velfærdsteknologi er frihed, værdighed og øget livskvalitet, og her kan intelligente el-installationer spille en stor rolle. Det mener Schneider Electric, som blandt andet står bag Lauritz Knudsens koncept IHC Plejebolig, hvor IHC-systemet er blevet målrettet plejesektoren.

Læs også: Lindpro leverer velfærdsteknologi til fremtidens plejehjem

”Velfærdsteknologi handler helt basalt om at bruge teknologi til at øge velfærden for de mennesker, som har mest brug for det. Og her har de danske installatører og elektrikere noget at byde ind med. Vores erfaringer viser, at enkle, intelligente installationer kan sikre, at en person pludselig ikke behøver så meget hjælp i hverdagen. Det kan faktisk ændre et liv på ingen tid, og hvorfor skal det ikke være den lokale installatør, som ændrer det liv på plejehjemmet eller handikapskolen?”, spørger Jesper Plass, der er produktchef for IHC Control.  

Teknikken gør livet lettere
Velfærdsteknologi er løbende et varmt emne på den politiske scene, og der blev i 2008 afsat tre milliarder kroner til udvikling af projekter indenfor velfærdsteknologi i den offentlige sektor frem mod 2015.  Meget tyder på, at velfærdsteknologien skal redde den danske plejesektor, hvor det handler om mere service, bedre pleje og mere værdighed for syge, gamle og handicappede, alt sammen for færre penge. Her har el-branchen ifølge Jesper Plass en oplagt mulighed for at gøre en forskel, der også gavner på bundlinjen.

”Mange elektrikere og installatører har allerede deres gang på skoler, institutioner og plejehjem, hvor der kunne være brug for en teknisk løsning, der kan gøre livet lettere for både personale og beboere. Men det kræver, at el-branchen selv tager initiativ og gør opmærksom på, at el-installationer kan spille en stor rolle. Kunderne kommer jo ikke løbende af sig selv, bare fordi sæsonens politiske buzzword er velfærdsteknologi, så vi skal som branche gøre beslutningstagerne opmærksomme på mulighederne. Der ligger et potentielt stort marked og venter på de danske installatører”, vurderer han.

<p>”Hvorfor skal det ikke være den lokale installatør, som ændrer et liv på plejehjemmet eller handikapskolen?”</p>

Jesper Plass, produktchef for IHC Control, Schneider Electric

De små ting tæller
Nogle gange er det de helt små ting, der gør den helt store forskel. Måske er det lyset, der tænder og slukker automatisk på toilettet - eller en afbryder til loftslyset, som er monteret på sengekanten. Det er enkle ting i en intelligent installation, men det er faktisk med til at ændre et menneskes liv. Det har Jesper Plass selv oplevet i flere af de pilotprojekter, hvor IHC Plejebolig er installeret.

”Vi havde eksempelvis en handikappet pige, som fik IHC installeret på sit værelse og blev koblet op på en iPad, som blev monteret på hendes kørestol. Det ændrede hendes liv. Pludselig kunne hun lukke døren selv, tænde for fjernsynet og trække gardinet fra. Alt sammen simple funktioner, men hun blev jublende lykkelig. Det er her, vi som el-branche kan gøre en forskel”, siger Jesper Plass.

Schneider Electric har gang i flere projekter på plejehjem og handikapskoler, hvor virksomheden arbejder tæt sammen med installatører og fabrikanter af elektrisk specialudstyr såsom sengemotorer og vinduesstyring, der er koblet sammen i en IHC-installation, som eksempelvis kan styres fra en iPad. 

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

25.06.2024Installator.dk

Elafgifter får boligejere til at frakoble solceller

24.06.2024Installator.dk

NRGi og Sampension vil investere i store solcellepark

20.06.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Eaton og CTS Nordics giver økonomisk saltvandsindsprøjtning til NordicEPOD

18.06.2024Installator.dk

Elvirksomheder hårdt ramt af prisstigninger

18.06.2024SG Armaturen A/S

Sponseret

SG Connect - Trådløs belysning på en professionel og energieffektiv måde

18.06.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

17.06.2024PHOENIX CONTACT

Sponseret

Moderne måletransformerskilleklemmer med Push-X teknologi

14.06.2024Installator.dk

El-bilerne kan blive en del af løsningen i fremtidens el-net

Jobmarked

Se alle

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker

Har du en håndværksmæssig baggrund? Er du skarp til fejlfinding og brænder for at udføre tekniske serviceopgaver? Kunne du tænke dig at bringe dine tekniske kompetencer i spil i en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som vores nye udekørende Servicetekniker til kunder på Sjælland ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

09.07.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ABB A/S

Produktchef til Installationsmateriel

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle