Ældrecenter indviet som lavenergihus
Allerede i 2003 blev udvikling og design for et ældrecenter, der skulle omdannes til lavenergihus, iværksat. Den 20. januar 2010 blev det miljøvenlige center i Egedal Kommune så endelig indviet.
Det er rådgivende ingeniører fra ALECTIA og Arkitektfirmaet C.F. Møller, der står bag udvikling og design af det såkaldte HEP-hus, der er et aktivitetscenter for ældre i Egedal Kommune. Færdiggørelsen af centret som lavenergihus betyder, at huset får et årligt energiforbrug til opvarmning på ca. 17 kWh/kvm. og et totalt energiforbrug på ca. 35 kwh/kvm., hvilket er en tredjedel mindre end Lavenergiklasse 1 for erhvervsbyggerier.
Udvikling siden 2003
ALECTIA og C.F. Møller var i 2003 nogle af de allerførste herhjemme, der beskæftigede sig med lavenergihuse. Og projektet fik derfor stor bevågenhed i 2003. Men på grund af en uoverensstemmelse mellem byggeriets første hovedentreprenør og bygherren er byggeriet blevet en hel del forsinket, hvilket har betydet en ændring på lavenergiområdet. Siden 2003 er der nemlig, ifølge Sustainability Manager i ALECTIA Per S. Monby, sket rigtig meget på området inden for stort set alle bygningsdele:
Nogle af de områder, hvor der er sket mest i er inden for udviklingen af vinduer samt inden for øget energieffektivitet på installationsområdet. Mange af metoderne og teknikkerne er dog langt hen ad vejen de samme. I dag er de blot endnu mere effektive og systematiserede. Eksempelvis har ALECTIA via et omfattende Ph.d. projekt, udviklet en innovativ metode kaldet Integrated Design Process (IDP), der er med til at løse udfordringerne med at skabe bedre bæredygtigt byggeri.
IDP består af samarbejdsmetoder og it-værktøjer, som bidrager til at strømline projekteringsforløbet, så alle byggeriets parter arbejder endnu tættere sammen helt fra starten. Derudover er de analyse- og regnemetoder, som vi anvender i dag, meget mere rafinerede og troværdige end for blot 5 år siden, siger Per S. Monby.
Energivenlige installationer
Det lave energiforbrug i HEP-huset er opnået ved anvendelse af energioptimerede, tekniske installationer, byggematerialer og et særdeles tæt byggeri. Alle rum i bygningen er eksempelvis ventilerede med et luftskifte på ca. 2,0 af et ventilationsanlæg med et elforbrug til lufttransport på ca. 1,0 og en termisk virkningsgrad på mere end 87 procent. På taget er der opsat ca. 10 kvm. solceller med en årlig ydelse på ca. 1400 kWh.
På grund af bygningens lave varmebehov har det ikke været nødvendigt at etablere et traditionelt gulvvarmeanlæg/radiator. Bygningen opvarmes passivt af brugere og af solindfald. I de få tilfælde, hvor den passive varme ikke er tilstrækkelig, suppleres der med opvarmning via ventilationsanlægget. HEP-huset er desuden udstyret med lavenergivinduer i form af specialudviklede fiberkompositvinduer, der giver slanke vinduesrammer og dermed et større dagslysareal end normale lavenergivinduer. Vinduernes samlede varmetab for ramme og rude er på mindre end 0,8 W/kvm., og rudernes dagslystransmitans er på 0,5. Det giver mere dagslys og dermed et mindre behov for indvendig elektrisk belysning. Derudover har huset egen varmepumpe. Ældrecentret er desuden tæt bygget. Bygningens lufttæthed svarer til passivhus-standarden om maksimalt luftskifte på 0,6 ved 50 Pa trykdifferens. Det er ca. tre gange strengere end Bygningsreglements krav og bidrager til at nedsætte bygningens varmetabende overflade.