17 kilometer vvs-installationer skal fremtidssikre Øresundskollegiet

Efter næsten 50 år står Nordens største kollegium over for sin mest omfattende renovering, der skal opgradere de ikoniske rød-grå bygninger og understøtte kollegiets unikke fællesskab og bæredygtige profil. Renoveringen er en stor entreprise, hvor valg af materialer og leverandør nærmest har givet sig selv – i hvert fald for vvs-installatøren.

Der er nu behov for et omfattende renoveringsprojekt af Øresundskollegiet, der skal fremtidssikre bygningerne og gøre dem mere attraktive for kollegiets beboere. Foto: Finn L. & Davidsen .

På kanten af Amager toner det stort anlagte Øresundskollegium frem i gråt og rødt. Med sine ikke mindre end 1025 boliger fordelt på 12 blokke og otte etager er kollegiet ikke bare Danmarks, men også Nordens største. Øresundskollegiet er tegnet af arkitekterne Hans Bølling og Axel Wancher, og bag det markante ydre gemmer sig et summende ungdomsliv med fælles caféer, træningsfaciliteter, kreative værksteder og en levende tagterrasse på solrige dage.

Siden opførelsen i 1974 har Øresundskollegiet kun gennemgået mindre renoveringer. Derfor er der nu behov for et omfattende renoveringsprojekt, der skal fremtidssikre bygningerne og gøre dem mere attraktive for kollegiets beboere. Naturligvis med respekt for arkitekturens karakteristika, således at Øresundskollegiet også i fremtiden vil stå som et kendetegn på Amager. 

I sommeren 2021 påbegyndte renoveringen, som hen over de næste to år skal opgradere samtlige 1025 lejligheder og fællesarealer. Hele vejen rundt om projektet er der fokus på bæredygtighed både miljømæssigt, økonomisk og i forhold til beboernes sociale liv og trivsel.

Fremtidssikrede vvs-installationer 
Renoveringen inkluderer en totaludskiftning af alle brugsvandsinstallationer for både koldt og varmt vand til kollegiets 1025 boliger og 16 fælleskøkkener. I løbet af to år skal der installeres i omegnen af 17 km rør. Ikke nogen lille opgave, der udover et skarpt øje for projektledelse kræver produkter af høj kvalitet.

Mere ligetil har det været for projektets vvs-installatør Finn L. & Davidsen, når det gælder montering af rør og fittings. For selvom om produkterne var valgt på forhånd, gav det projektleder Lars Beck Andersen fra vvs-firmaet ro i maven at vide, at det var Viega, der stod bag leveringen.

LÆS OGSÅ: Månedens udfordring: Tillid og trivsel er nøglen til det gode sanitetssalg

”Vi har længe haft et tæt samarbejde med Viega og en stor sikkerhed i at arbejde med deres produkter. For eksempel her, hvor vi bruger rustfrit stålrør med rødgods/siliciumbronze fittings for at undgå korrosion”, siger Lars Beck Andersen, der er projektleder hos Finn L. & Davidsen.

Finn L. & Davidsen A/S har igennem længere tid haft stort fokus på bæredygtig renovering og derfor naturligvis også materialernes levetid. Og her spiller forebyggelse af korrosion en væsentlig rolle. Særligt i København, hvor korrosion er et udbredt problem i rørinstallationer. 

Lars Beck Andersen, der selv har været ansat hos Finn L. & Davidsen i 28 år, har personligt oplevet udviklingen på tæt hold. Og noget af det, han bider mærke i, er Viegas fremtidssikrede løsninger.  

”For 15 år siden tænkte man ikke meget på, hvilke produkter man brugte. I dag er vi meget opmærksomme på, hvordan de produkter, vi arbejder med, er med til at sikre en høj kvalitet i vores samlede proces. Vi har aldrig oplevet, at vi har været nødsaget til at anvende Viegas 10-årige udvidet kvalitetssikring i forbindelse med korrosionsskader, og sådan skal det jo også helst være”, siger Lars Beck Andersen.

Netop forebyggelse af korrosion og legionella er en af Viegas kernekompetencer. Virksomheden tilbyder som en af få leverandører fittings i rødgods/siliciumbronze, som er med til at reducere risikoen for korrosion markant. 

Til projektet er der blandt andet anvendt Sanpress rustfrit stålrør sammen med Sanpress fittings af rødgods/siliciumbronze. Fordelen ved denne løsning er, at der opnås høj korrosionsbestandighed. Presfittings af rødgods/siliciumbronze øger modstandsdygtigheden overfor spaltekorrosion i rør af rustfrit stål. I flere af skakterne, hvor pladsen har været en udfordring, er der brugt Smartloop Inliner, som samler det varme brugsvands frem- og returløb i ét rør. Det sparer både plads og energi. Ved afgreningerne i skakterne til lejlighederne er der anvendt det flowoptimerede pressystem, Raxofix, som med sit lave tryktab og ingen spalte i samlingen er med til at sikre minimal risiko for bakteriedannelse.   

”Vi glade for, at vi arbejder med Viegas produkter. Materialekombinationen og produktkvalitet gør, at løsningerne holder længe og mindsker behovet for at udskifte installationerne på grund af tæringer, utætheder eller produktfejl. For installationen er jo i sidste ende vores ansvar”, siger Lars Beck Andersen.

LÆS OGSÅ: IoT-markedet for smarte erhvervsejendomme i kraftig vækst

Support på byggepladsen 
Samarbejdet handler dog om mere end de rigtige produkter. Det handler om ejerskab og løbende support under hele projektet. 

”Det er vigtigt, at vi har en leverandør som Viega, der gerne vil være en del af processen og står på mål for det, de siger. Når vi begynder en byggesag som Øresundskollegiet, så kommer Asger Hansen eller en af de andre folk fra firmaet ud og taler med os og montørerne. Det er lige så vigtigt for dem at være en del af byggeprocessen, som det er for os”, siger Lars Beck Andersen.

Netop vejledning og uddannelse af montørerne gør Viega en dyd ud af. De deler gerne ud af deres viden og knowhow om installationer, regler og normer for at være med til at sikre deres samarbejdspartnere korrosionssikre løsninger. 

”Vi har en masse viden om vand og hygiejnisk håndtering af rør og installationer. Den vil vi meget gerne bidrage med. Både når det gælder praktiske forhold som materialevalg og overskæring af rør, men også på større, generelle områder som eksempelvis korrekt dimensionering, der sikrer tilstrækkelig flowhastighed på vandet for blandt andet at undgå legionella,” fortæller Asger Hansen, der er teknisk manager for Viega på Sjælland.

Fleksible løsninger  
Sidst, men ikke mindst er det også lavpraktiske forhold, som er afgørende for samarbejdet. Særligt de fleksible muligheder, der ligger i Viegas omfattende produktportefølje, bliver understreget igen og igen. 

​LÆS OGSÅ: Danskerne er for alvor begyndt at spare på vand og energi

”90 procent af den renovering, vi laver, er i ældre bygninger, hvor det er nødvendigt at tilpasse sig. Som montør synes jeg, det er fedt at arbejde med Viegas produkter. De har hele pakken – i form af ventiler, rør, fittings og så videre – og alle ved, at det er anerkendte produkter. Og de mange produkter og anvendelsesmuligheder gør det meget nemmere for os som fagpersoner at skabe den bedste løsning”, siger Mikkel Van Overeem, pladsformand og montør hos Finn L. & Davidsen. 

Alle montører på pladsen har et indgående kendskab til produkterne, og hvordan man arbejder med de mange muligheder for skræddersyede løsninger. Det skyldes blandt andet, at Viega har en helt fast procedure for introduktion og support af de produkter og den teknologi, som installatøren anvender. På den måde fanges små ting, der kunne gå hen og blive problematiske på sigt – og det sætter installatøren pris på.

”Det, vi laver, skal altid være i orden – ikke bare nu, men i mange år frem. Der er relativt få leverandører, der kan levere de fremtidssikrede løsninger, samt de produkter og den service, som både vi og sådan en stor opgave kræver”, slutter Lars Beck Andersen.

-AKJ

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

17.05.2024Installator.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

17.05.2024Installator.dk

Energinet indgår milliard-partnerskab med Siemens Energy

16.05.2024Roth Danmark A/S

Sponseret

Roth Touchline® SL kontrolenhed med WiFi

10.05.2024TOTO

Sponseret

Ny TOTO kunde-brochure

07.05.2024Georg Fischer

Sponseret

Ny Forsyningsbog nr. 6

06.05.2024Unidrain A/S

Sponseret

Specialfremstillede afløb sikrede Unidrain i stort hotelprojekt

02.05.2024Vaillant A/S

Sponseret

EFFEKTIVE OG MILJØVENLIGE VARMEPUMPER FRA VAILLANT

29.04.2024TOTO

Sponseret

TOTO er bare god kvalitet

Jobmarked

Se alle

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Rockwool Danmark A/S
Gå-hjem-møde
Gå-hjem-møde: Bliv klogere på energieffektivitet og CO2 reduktion i større bygninger

Gør flere energirenoveringstiltag til ét samlet projekt med ROCKWOOL og LivingBetter

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

ROCKWOOL Danmark A/S, Hovedgaden 501, Hedehusene, Capital Region, DK, 2640

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Greve)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Tune Kursuscenter, Grevevej 20, 2670 Greve

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde