226.000 varmepumper står i kø for at blive installeret

VE-godkendelsesordningen til varmepumper fungerer godt og sikrer høj kvalitet i installationer. Men lige nu er salg af varmepumper bremset helt op. Fordi tilskudsordninger slet ikke kan følge med. Fordi udrulningen af fjernvarme er uafklaret. Og fordi gaspriser er faldet.

Det ville være meget smartere med en skattefradragsmodel, som vi også kendte med håndværkerfradraget, fordi det betyder, at den økonomiske håndsrækning er tilgængelig, når bygningsejeren er klar", fortæller Troels Hartung. Arkivfoto fra 123rf.com. .

Klimarådet vurderer i rådets seneste rapport fra december 2022, at cirka 400.000 bygninger med fordel kunne konvertere sin opvarmning til en mere grøn varmekilde, og at individuelle varmepumper er den samfundsøkonomisk bedste løsning for 226.000 af dem.

”Meldingerne fra vores medlemmer er, at ordreindgangen på varmepumper i 2023 er gået helt i stå, når vi taler nye ordrer på varmepumper. Det står i kontrast til 2022, hvor salget af varmepumper slog alle rekorder. Men nu er det altså bremset helt op”, fortæller Troels Hartung, der er chefkonsulent i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Fra 100 til 1300 VE-godkendelser
Energistyrelsen indførte i 2020 VE-godkendelse som et krav til installation af varmepumper, og det medførte en stigning i antallet af VE-godkendte installatører fra under 100 til over 1300. Troels Hartung vurderer, at VE-godkendelsesordningen fungerer godt:

”Den sikrer en høj faglig kvalitet i installation af varmepumper, og det er til gavn for både kunder, installatør og samfund. Jeg bemærker, at opbakningen til ordningen fra landets installatører viser, at installationsbranchen er hurtig til at tilpasse sig ændrede markedsforhold, og at installatører ikke er bange for at efteruddanne sig. Det synes jeg er positivt”.

Troels Hartung er dog bekymret for, at salget af varmepumper er bremset så voldsomt op i første kvartal af 2023. Det ser han som en stor hæmsko for den grønne omstilling af den danske energisektor, og han mener grundlæggende, at konceptet med at tilbyde offentligt tilskud til køb af varmepumper to gange om året er både uhensigtsmæssigt og utilstrækkeligt.

Lave forventninger

I rundspørgen fra TEKNIQ Arbejdsgiverne bliver installatørerne også spurgt til deres forventninger til nye ordrer på luft/vand-varmepumper og jordvarmeanlæg de kommende tre måneder. Over 70 procent har lave eller meget lave forventninger til antallet af nye ordrer i den nærmeste fremtid. Opgørelsen er lavet i slutningen af marts blandt medlemmerne i TEKNIQ Arbejdsgivernes VE-sektion. I alt har 87 svaret.

Tilskuddet skulle også være blevet udbudt i foråret 2023, men det er endnu ikke sket, og det er uklart, hvad årsagen er, og hvornår det i givet fald vil blive udbudt.

Tilskudsordning giver stor ujævnhed
”Energistyrelsen har haft succes med at forbedre tilskudsordningen og tilhørende ansøgningsproces. Men det at varmepumper er så afhængigt af to årlige tilskudspuljer, giver et meget ujævnt installationsflow og et marked, der præget af stop-and-go. Det ville være meget smartere med en skattefradragsmodel, som vi også kendte med håndværkerfradraget, fordi det betyder, at den økonomiske håndsrækning er tilgængelig, når bygningsejeren er klar. Det ville give et mere jævnt og kontinuerligt installationsflow, hvor den grønne omstilling ville ske hurtigere”, fortæller han.

Den haltende tilskudsordning skaber selvfølgelig usikkerhed på markedet, hvor mange husejere forståeligt nok afventer, hvad der sker på støttefronten, før de bestiller en varmepumpe.

Fjernvarmen forstyrrer billedet
Udover problemer med tilskudsordningen peger Troels Hartung på to andre indsatsområder, der kunne forbedre varmepumpeområdet:

• Skab større afklaring på området for udrulning af fjernvarme: De såkaldte fjernvarmebreve skulle senest ved årsskiftet give husejerne klar besked på, om de kunne forvente fjernvarme i de kommende år.  Ved årsskiftet fik 670.000 husejere et fjernvarmebrev, men 40 procent fik besked om, at det krævede yderligere undersøgelser for at finde ud af, om de kunne få fjernvarme. ”Hvis husejere var afklarede om, at de ikke bliver tilbudt fjernvarme, hvornår og til hvilken pris, ville det være meget lettere for dem at tage aktiv stilling”, fortæller han.

• Derudover har de faldende priser på naturgas, fyringsolie og træpiller kombineret med stigende renter også medvirket til, at flere kunder har udskudt beslutningen om at investere i en varmepumpe, vurderer Troels Hartung.

2ctrl ApS

Sponseret

Bæredygtighed ned til mindste detalje

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Denne artikel er del af et tema:

Tema om grøn omstilling

226.000 varmepumper er klar til installation hos de mere end 1300 VE certificerede installatører.

Relateret indhold

17.05.2024Installator.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

17.05.2024Installator.dk

Energinet indgår milliard-partnerskab med Siemens Energy

17.05.2024PHOENIX CONTACT

Sponseret

Spar en masse tid med Push-X teknologi

16.05.2024Installator.dk

Udsigt til besøgsrekord på El & Teknik ´24

16.05.2024Eegholm A/S

Sponseret

Dine datas sikkerhed afhænger af datacentrets eltavler

15.05.2024Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Besøg os på EL & TEKNIK og oplev en ny generation af LAMEL-LED

15.05.2024Installator.dk

Varmepumper og elbiler sendte elforbruget i vejret

14.05.2024Eegholm A/S

Sponseret

Filtre reducerer elektromagnetisk interferens og fjerner lejeskader ved elektrisk afladning

Jobmarked

Se alle

ABB A/S

Marketing & Sales Manager – ABB Electrification Service

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

28.05.2024

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam, som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

27.05.2024

BWT

Servicetekniker med teknisk baggrund | Vandbehandling erhverv

Vil du være en del af vores succes? Hos BWT Danmark har vi forrygende travlt og søger en dygtig servicetekniker til vores serviceteam på Fyn.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Viessmann
Åbent hus
Åbent hus: Vitocal 200-A Pro 64 kW

Rådgivning om store varmepumper

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

Guldalderen 2, 2640 Hedehusene

Rockwool Danmark A/S
Gå-hjem-møde
Gå-hjem-møde: Bliv klogere på energieffektivitet og CO2 reduktion i større bygninger

Gør flere energirenoveringstiltag til ét samlet projekt med ROCKWOOL og LivingBetter

Dato

21.05.2024

Tid

14:00

Sted

ROCKWOOL Danmark A/S, Hovedgaden 501, Hedehusene, Capital Region, DK, 2640

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Greve)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

22.05.2024

Tid

09:00

Sted

Tune Kursuscenter, Grevevej 20, 2670 Greve

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Bæredygtig drift af byggepladsen

Indretningen af byggepladsen er et vigtigt led i udførelsen af et byggeri. Det er denne, der skaber de rette betingelser for arbejder og transport, hvorimod en uhensigtsmæssig indretning besværliggør byggeprocessen.

Dato

27.05.2024

Sted

Hellerup

2ctrl ApS
Kursus
KNX Basic kursus

(Certificeringskursus godkendt af KNX Association som afsluttes med eksamen)

Dato

27.05.2024

Tid

08:30

Sted

2CTRL`s kursuscenter i Karlslunde